Hoe combineer ik hardlopen met fitnessen?

Published by

on

Hoe combineer ik het hardlopen met fitnessen?

2016-10-19-16-54-32-2

Een tijdje geleden vertelde ik jullie al dat mijn abbs het raam uit zijn gevlogen, omdat ik mijn favo sport weer een plekje op de voorgrond heb gegeven: HARDLOPEN. Maar dat ik nu weer meer ren, betekent niet dat ik het fitnessen in de prullenbak heb gegooid. In tegendeel, fitnessen is een enorm goede tool om jouw body “runners-proof” te maken. Maar.. hoe combineer je deze twee dan? En hoe doe ik dat? Hoe vaak sta ik in de sportschool en wat train ik dan? Enneh.. niet onbelangrijk: hoe de F**K plan je een “legday” in als je ook wilt rennen (life-problems)? Al mijn ervaringen en tips deel ik hier met jullie!

Kak, ik doe alles halve bak.

Ik heb een lange tijd het gevoel gehad dat ik beter voor één van de twee sporten 100% kon gaan, dan voor beide half-half (ik houd niet zo van half). Ik dacht namelijk dat als ik het beide half-half zou doen, ik in geen van de twee sporten “beter” zou worden. Het fitnessen stond naar mijn idee het hardlopen in de weg (spierpijn, moe en meer fitnesskwaaltjes) en met het hardlopen dacht ik mijn spieren er in 5km totaal af te rennen.

Maar hee, zo dramatisch is het allemaal niet..

Natuurlijk is veel hardlopen niet heel erg bevorderend voor het opbouwen van veel spieren, maar de vraag is waar jouw prioriteit ligt! Als jij een spierbundel wilt worden, kan je het hardlopen beter op een wat lager pitje zetten. Wil jij een marathon rennen, dan is het waarschijnlijk niet zo verstandig al jouw energie in het pompen van biceps te leggen. Maar wat dan?

2016-10-09-17-27-27-2

Je hoeft niet te kiezen

Je hoeft niet te kiezen. Nee? Nee, als jij beide wilt doen dan kan dat prima.

Fitnessen kan jouw hardloopprestaties enorm helpen. Met fitnessen maak je namelijk jouw spieren sterker, wat het hardlopen ten goede komt en de kans op blessures verkleint. Je hoeft dus niet te kiezen, maar het is juist heel goed om ze beide te doen! Het enige probleempje is.. HOE DOE JE DAT?

Vind jouw balans

Drie maal in de week hardlopen is in principe voldoende om jouw conditie op te bouwen en jouw loopprestaties “to the max” te brengen. Van drie keer in de week rennen word je dus beter (mits je wel jezelf blijft uitdagen en een “overload” creëert etc.). Tja.. dan blijven er dus nog vier dagen over, waarvan er een verdwijnt naar RUST (ook essentieel, believe me, ook al believe ik mezelf niet eens altijd, maar het is wel belangrijk, echt!) en 7-3-1= juist.. 3! Deze drie dagen gebruik ik om te fitnessen.

Hoe ziet mijn week er dan uit?

Meestal probeer ik het hardlopen en het fitnessen te rouleren. Dit betekent dus een dag hardlopen, de volgende dag fitnessen, hardlopen, fitnessen etc. Plus de rustdag natuurlijk. Niet vergeten.

Wat ik train? Dat is elke week grofweg dezelfde indeling. Health Advies Breda heeft voor mij een  trainingsschema van drie dagen ontvangen gemaakt, waar ik me (voor het grootste gedeelte) aan houd. De ene dag train ik hiermee “borst, triceps & schouders” en de andere dag “rug, biceps & andere kant van de schouders”. De derde training bestaat voor mij uit het trainen van de buik en benen… UH BENEN TRAINEN? HOE plan je die in? En wat doe je met de verschrikkelijke SPIERPIJN?

2016-10-03-23-31-06-3

LI-, LA-, LEGDAY!

De relatie tussen een runner en een “legday” kunnen we wel beschrijven als een haat-liefde verhouding (maar dan ook  échte haat, en échte liefde). De ene dag train je met liefde je benen en de volgende dag pakt hij je hatelijk terug door je een drie dagen lange ver-schrik-ke-lij-ke spierpijn te geven. En tja.. hoe wil jij dan (als wankelend omaatje of strompelend opaatje) in godsnaam nog een rondje gaan rennen?

HET KAN. Ja, rennen na een legday hoeft geen probleem te zijn, als je maar RUSTIG aandoet. Plan een herstelrun in. Kies voor een rustig tempo en een niet te grote afstand om o.a. de doorbloeding van jouw benen en dus het herstel te bevorderen!

OF

Plan gewoon die ene rustdag die je hebt (YES, toch nog blij met de rustdag) in de dag na jouw legday. EASY toch?

LAST BUT NOT LEAST

Jep.. eigenlijk hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Doe gewoon wat jij die dag wilt doen en waar jij blij van wordt. En als de ene week een fitnesstraining ten koste gaat aan een hardlooptraining is dat.. NIET ERG. En fitness jij ineens de dumbells van het rek en ben je te moe om nog een rondje te rennen? Dan is dat.. ook NIET ERG.

Kortom; do what you like and it will like you back (denk ik). 😉

2016-10-19-16-54-32-2

Ik hoop dat mijn grove weekindeling jou een beetje kan helpen jouw eigen balans te vinden.

Heb jij nog vragen of opmerkingen? Heb jij jouw balans gevonden of ben je daarmee bezig? LET ME KNOW!

Liefs, Monique

%d