HOE KIES IK MIJN PERFECTE HARDLOOPSCHOEN?

Published by

on

Hoe kies ik mijn perfecte hardloopschoen?

2016-10-01-14-08-25

Dat een schoen essentieel is voor een run, dat weten we allemaal (zonder schoenen wordt het namelijk nogal pijnlijk enzo). Dat een GOEDE schoen belangrijk is voor een run, dat hebben we waarschijnlijk ook al allemaal gehoord. Maar wat is nu een GOEDE schoen? Wat is een GOEDE schoen voor jou en hoe pik jij die schoen eruit? Gelukkig denkt ASICS met ons mee. Ze stuurden mij 6 tips voor het kiezen van de juiste hardloopschoen en tja.. wie ben ik om deze dan niet met mijn mede runners te delen? Juist, je leest ze dus HIER!

6 tips voor het kiezen van de perfecte hardloopschoen:

TIP 1: PRONATIE

Pronatie is de benaming voor het naar binnen kantelen van de voet. Het is een natuurlijke beweging die je onderbenen helpen de schok van de landing op te vangen tijdens het hardlopen. In hoeverre jij en ik “proneren” kan verschillen. De ene proneert meer dan de ander (overpronatie of onderpronatie) en de mate ervan beïnvloedt de manier waarop jij hardloopt! Belangrijk om hier rekening mee te houden dus. Want ben jij een huge proneerder (of juist een inimini proneerdster) en is jouw schoen daar niet aan aangepast? Dan kan dit leiden tot blessures en dat willen we niet. Even laten checken dus!

Ps: jouw pronatie profiel kunnen ze in een goede (hardloop)zaak zo voor je vaststellen!

ASICS Kayano 23
GEL-KAYANO 23: een goede schoen voor over-proneerders!

TIP 2: WARM OF KOUD

Wat de temperatuur ook is, tijdens een run produceert je lichaam veel warmte. De juiste schoen kan jou helpen oververhitte kolenvoetjes te voorkomen (yes, I want!). Heb jij dus snel enorm warme voeten? Kies dan voor een ademende schoen.
Heb jij niet zoveel last van die warmte maar stoor jij je meer aan ons Nederlandse weertje (ik begrijp je helemaal)? Dan kan je misschien beter kiezen voor een goede water afstotende schoen.

GT-2000 4 Lite-Show Plasmaguard
GT-2000 4 Lite-SHow Plasmaguard: de nieuwe vuil- en waterafstotende schoen. Ideaal voor baggeren door de plassen en modder dus!

 

TIP 3: SNELHEID

Wat is jouw doel met het hardlopen? Ben jij meer een runner die gefocust is op het “lekker rennen”, waarbij snelheid er niet zo erg toe doet? Of ben jij juist een runner die liever vandaag dan morgen nog een PR verbreekt?
Ook hier is het kiezen van de juiste schoen van belang. De ene schoen kan jouw namelijk helpen nét wat sneller te zijn, terwijl de ander schoen meer zorgt voor een comfy run. Het kiezen is dus aan jou (en ik geef je 2 voorbeeldjes):

DS Trainer ASICS
TRAINER: de SNELLE schoen
GEL Nimbus 18 ASICS
GEL-NIMBUS: de COMFY schoen

TIP 4: JE GEWICHT

Ook jouw gewicht is van belang bij het kiezen van de juiste schoen. Heb jij een wat zwaardere bouw? Dan is extra demping in de schoen fijn voor jouw voetjes! Ben jij juist een lichtgewichtje? Dan past een lichte schoen met wat minder demping misschien beter bij jou!

TIP 5: BREEDE OF SMALLE VOETEN

Je kan het je vast voorstellen, maar een brede voet in een te smalle schoen? Dat is niet lachen. Andersom evenmin (blaaaaareeeen, en ik kan het weten). Als je schoen te breed of te smal is, voel je dit meteen in de eerste meters die je aflegt. Kortom: kiezen voor het muiltje dat om jouw voetje past!

Ps: heb jij een brede voet? Dan is de GT-2000 (in een extra brede maat verkrijgbaar) misschien iets voor jou!

TIP 6: WISSEL OP HET JUISTE MOMENT

Denk jij dat jij toe bent aan een nieuwe schoen? TIME dan goed wanneer je dit doet! Ga niet de dag voor jouw belangrijke run van schoenen wisselen, want dit levert gegarandeerd blaren (en tranen) op. Nee, koop je schoenen ruim van te voren en loop ze goed in, want alleen dan; loop jij de sterren van de hemel bij díé ene run!

2016-10-01-14-08-25

En dan nu: KIEZEN (of sparen natuurlijk, story of my life).

 

Fijne (late) avond!

Liefs, Monique

 

%d