De voordelen van touwtje springen

Published by

on

Ik ga lekker touwtje springen! Doe jij ook mee?

2016-10-11-15-39-20

Nee, touwtje springen is allang niet meer voor 8 jarige meisjes op het schoolplein. In tegendeel, touwtje springen is tegenwoordig juist voor de BIG GUYS! Boxers, worstelaars, MMA fighters.. allemaal nemen ze maar al te graag de touwtjes in handen tijdens een training. Maar waarom eigenlijk? Wat is er zo goed aan touwtje springen? En kan het ook voor JOU gunstige effecten hebben? Ik zocht het voor je uit!

Laat de touwtjes maar draaien!

Touwtje springen wordt met de dag populairder en dat is niet zo gek ook. Want waar anders vind je zo’n goedkope sport, die zo gemakkelijk mee te nemen is naar.. like.. everywhere?? Juist.. bijna nergens dus. Het enige wat het touwtje springen vereist is.. tja, een touwtje!

Naast dat het zo gemakkelijk is om te gaan doen, brengt het ook nog eens vele voordelen met zich mee. Maar waarom dan? Wat gebeurt er bij het touwtje springen?

Springen met die muscles.

Bij het touwtje springen zijn zowel het bovenlichaam als het onderlichaam betrokken. Vele mensen denken dat met name het onderlichaam wordt getraind, maar niets is minder waar. Want wist jij dat het draaien van het touwtje bijdraagt aan het trainen van jouw borst, rug en schouders? Jep, niet alleen die beentjes worden aangepakt dus!

Touwtje springen vereist een goede samenwerking van ALLE spieren in het lichaam. Tijdens het springen wordt het lichaam namelijk constant uit balans gebracht en je lichaam doet er alles aan jouw staande te houden. Hiervoor is een goede samenwerking– en een juiste coördinatie van de spieren in het gehele lichaam belangrijk, want anders val je simpelweg op je neus (ahauw).

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe knap het is van je lichaam om tegelijkertijd te springen én het touwtje draaiende te houden? = coördinatie!

2016-10-11-15-48-03-2

Maarja, wat we nu echt graag willen weten is..; wat levert het zweten met een touwtje ons nu eigenlijk op?

Burn baby burn!

Ten eerste verbrand je met het touwtje springen ontzettend veel calorieën. Is dat fijn? JAZEKER! Want het verbranden van extra calorieën kan bijdragen aan het creëren van een negatieve energie balans (meer energie uit dan in). Op deze manier kan het je weer helpen net dat aantal extra kilootjes te lozen (als dat nodig is dan natuurlijk).

“Een persoon van 73 kilo die op een lekker tempo touwtje springt (120 sprongen per minuut) verbrand zo’n 129 kcal in 10 minuten.” Dit zou dus wel 720kcal in een uur zijn. Niet dat een mens van deze planeet het een uur vol zou houden, maar misschien wel 6x op een dag 10 minuten? (720kcal is echt HEUL VEUL!).

Let us be healthy & sporty

Maar.. er is meer. Naast dat het kan bijdragen aan het lozen van wat kilootjes door het hoge calorie verbruik (let op, als je echt wilt afvallen is het “eten” nog 7x zo belangrijk), heeft het ook goede effecten op de gezondheid!

Zo is uit onderzoek gebleken dat touwtje springen positieve gezondheids-effecten heeft op;

 • Het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten
 • Het verminderen van de kans op problemen met het ademhalingssysteem
 • Een beter functioneren van het brein (weetje nog: draaien en springen tegelijk)
 • Een verbeterde coördinatie van het boven en onderlichaam
 • Het verlagen van de kans op osteoporose bij 3-5 sessies per week (botafbraak)
 • Een verbeterde balans
 • Het verbeteren van de conditie
 • Verlagen van de kans op blessures

Daarnaast brengt het ook specifiek in de sport vele voordelen met zich mee zoals:

 • Het verhogen van de snelheid
 • Het verhogen van de kracht
 • Een verbeterde explosiviteit
 • Een verbeterde behendigheid

Wist jij dat het springen met een touwtje voor 10 minuten lang ongeveer gelijk staat als de effecten van: 20 minuten handballen? 2 sets tennis? 3o minuten rustig joggen en 0,66km zwemmen in 12 minuten?

UHHHH.. IK GA TOUWTJE SPRINGEN!

2016-10-11-15-45-28

JUMP ROPE CHALLENGE MET SPORTBAY

Ja. Ik ga dus touwtje springen. En het lijkt me super als JIJ dat ook gaat doen!

Vanaf volgende week (17 oktober) start SPORTBAY met de “Jump Rope Week” inclusief een leuke challenge! Hoe die challenge eruit ziet? Nouuuu.. ALS VOLGT:

DAG AANTAL JUMPS (gevorderd x2, expert x3)
MAANDAG 50
DINSDAG 60
WOENSDAG 70
DONDERDAG Even rusten
VRIJDAG 80
ZATERDAG 90
ZONDAG 100

Het maakt niet uit hoe snel je de sprongen maakt. Het maakt niet uit als je een keer misstapt. En het maakt ook niet uit als je een adempauze van een uur nodig hebt. Nee, als jij die sprongen maar maakt! =D

Heb jij al een touwtje: PERFECT!

Heb jij nog geen touwtje?: geen probleem!

Via: https://sportbay.nl/search/show/?q=Springtouw kun jij er een aanschaffen. Waarom hier? Omdat jij dan lekker 10% korting kan krijgen met kortingscode: BPMONIQUE. Enneehhh geld besparen = NICE!

Dus doe jij met mij mee aan de Jump Rope Challenge? Gaan wij samen springen voor dat fitte en gezonde lijf? LET’S DO THIS!

2016-10-11-15-39-20

Heb jij nog vragen? Nog aanvullingen? Of wil jij jouw ervaringen over het touwtje springen met mij delen? Laat dan een berichtje achter!

En oja, het is natuurlijk super tof als jij jouw (after)springselfie post met #jumpingropechallenge of tag mij (@runningwithmo): I LIKE!

Fijne woensdag!

Liefs,

Monique

Bronnen:
Trecroci A, Cavaggioni L, Caccia R, Alberti G. Jump Rope Training: Balance and Motor Coordination in Preadolescent Soccer Players. Journal of sports science & medicine. 2015;14(4):792-8.
Chen YY, Liaw LJ, Liang JM, Hung WT, Guo LY, Wu WL. Timing perception and motor coordination on rope jumping in children with attention deficit hyperactivity disorder. Phys Ther Sport. 2013;14(2):105-9.
Bahram P, Hassan DKM. Effect of Skipping Rope on Body Compositions and Heart Beat of Inactive College Students. Advances in Environmental Biology. 2014;8(12):193-6.
 Lee, B. (2010). Jump rope training. Human Kinetics.

Bewaren

%d bloggers liken dit: