Een lichaam waar ik trots op ben ‘ondanks dat’

Er lijken meer dan twee kampen te zijn. Van het ene kamp krijg ik vragen over hoe ik mijn lichaam zo slank of afgetraind heb gekregen, of krijg ik een compliment over mijn benen of billen. Vanuit het andere kamp word ik wel eens dun of een vrouw met een tienerlichaam genoemd, of krijg ik de opmerking dat ik eens wat meer zou moeten eten. En dan is er ook nog een kamp die zich afvraagt waarom ik zo met mijn lichaam loop te showen op Instagram. Tja, ik denk dat ik alle vragen en opmerkingen vanuit hetzelfde oogpunt kan benaderen: ik ben trots op mijn lijf, ondanks een vroegere eetstoornis. Ondanks het feit dat ik het daar nog altijd wel eens lastig mee heb en ondanks en het feit dat het voor sommige misschien te plat is.


Ik ga geen heel verhaal schrijven over reacties of opmerkingen die ik krijg, want eerlijk? Daar gaat het mij helemaal niet om. De reacties lees ik wel, natuurlijk. En het doet ook wel iΓ©ts met me, natuurlijk. Maar mij er echt druk om maken, dat doe ik eigenlijk niet. Ik weet namelijk heel goed dat lang niet iedereen weet waar ik vandaan kom en dat vind ik ook niet erg. Ik bedoel, ik verwacht niet dat iedereen er moeite insteekt uit te zoeken hoe mijn leven er jaren geleden uitzag (spoiler: letterlijk en figuurlijk een stuk ‘minder’). Iedereen mag denken wat hij of zij denkt, helemaal goed. Daarbij krijg ik bijna dagelijks ook ontzettend veel leuke reacties of complimenten en dat vind ik echt dagelijks weer een cadeautje.

Waar ik wel iets over wil schrijven is mijn lijf. Niet om mezelf te verdedigen voor hoe ik eruit zie, maar waarom ik trots ben op mijn lijf, ‘ondanks dat’. En waarom ik denk dat er niets mis is met blij zijn met jezelf of hier anders aan te werken, hoe je er ook bij loopt. Want is dat niet waar het om draait?

Om eerlijk te zijn, nee ik heb er geen problemen mee mijn lichaam te laten zien op Instagram. OkΓ© met mate dan he, maar je snapt wat ik bedoel. Ik ben me er bewust van dat ik voor sommige mensen te dun of zelfs ongezond lijk, maar dat is voor mij geen reden niet in een hardlooplegging mijn rondje te rennen (ik bedoel, dat is toch het fijnst), hier een foto van te maken vanuit welke hoek dan ook en deze te plaatsen. Dit is gewoon hoe het is en wie ik ben, en ik heb er ontzettend veel vrede mee.

Want hoewel sommige mensen al dan niet terecht commentaar hebben over mijn lichaam, zie ik zelf iemand die er keihard voor heeft geknokt er zo bij te lopen als dat ik nu doe. En iemand die er nog steeds wel eens voor knokt om dit zo te houden. En dat is waar ik op in wil gaan. Want wat je doel ook is, hoe je er ook bij loopt en wat anderen hier dan wel of niet van vinden: het maakt niets uit. Wat wΓ©l uitmaakt is hoe jij hier zelf over denkt. Ben je tevreden met je lijf (grotendeels) of totaal niet? Of het antwoord nu ja of nee is, dat is beide prima.

Ook ik heb heus wel eens wensen, al dan niet terecht. En dat mag. Aan jezelf werken wanneer je ontevreden bent over je eigen lichaam, dat mag ook. Je hoeft heus niet alles aan jezelf maar ‘te accepteren’, omdat je altijd maar blij moet zijn met wie je bent. Als je vind dat er echt iets moet veranderen (en dan bedoel ik dit wel binnen gezonde grenzen) dan mag jij hier absoluut voor gaan. Is het voor jou bijvoorbeeld echt nodig wat kilo’s kwijt te raken omdat je met flink overgewicht kampt? Dan mag dat, zolang je het maar echt voor jezelf doet en niet omdat iemand anders het van je verwacht, of jij verwacht dat anderen het van je verwachten (snap je het nog?). En zo geldt het net zo goed andersom. Ben jij misschien wat aan de tengere kant, dan is het prima om aan te komen als je dat graag zelf zou willen. Maar niet omdat andere het van je verwachten of je zeggen dat je een vrouw in een tienerlichaam bent, wat niet goed genoeg zou zijn.

Kleine disclaimer: hierbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat wanneer je lichaamssamenstelling negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid (bijvoorbeeld door een eetstoornis in welke vorm dan ook) het een ander verhaal is. In sommige gevallen is het natuurlijk wel goed je lichaam aan te passen of juist niet, omdat anderen het van je verwachten. En dan bedoel ik met name een dokter of therapeut. Niet je buurman die je nooit spreekt of een onbekende op ‘het internet’.

Het draait om jouw lichaam en jouw gevoel over je eigen lichaam, hoe je er ook uitziet. Houd jij van je lichaam, ondanks “wat het dan ook maar is”, dan is dat iets dat je mag koesteren en uiteraard mag laten zien. Alleen jij weet waar je echt vandaan komt en alleen jij bepaalt of je wel of niet trots kan zijn op jezelf. Er is niemand anders die daar iets over te zeggen heeft, met name in negatieve zin dan, want een compliment is natuurlijk altijd welkom πŸ˜‰

Dua ja, ik ben trots op mijn lijf. Ondanks een vroegere eetstoornis. Ondanks het feit dat ik het daar nog altijd wel eens lastig mee heb en ondanks en het feit dat het voor sommige misschien te plat is. YES.

Hoe kijk jij hiernaar en krijg jij wel eens opmerkingen over je lichaam? Ik ben benieuwd!

Liefs, Mo


15 reacties

 • Xander

  Zolang je gezond bent en voelt, moet je gewoon alle kritiek Echt letterlijk naast je neer leggen. Mensen die kritiek geven op je lichaam, zijn zelf blijkbaar heel onzeker over hun eigen lichaam.

 • Konrad

  Respect. Voor je doorzettingsvermogen, voor je zelfvertrouwen, voor de manier hoe je je energie aanwendt en voor je ontwikkeling. Never stop running, en het allerbeste gewenst.

 • Den

  Men roept mij nog altijd toe: neem nog een stuk taart, kun je hebben! Zal best, ben ook te licht voor m’n lengte, maar misschien heb ik wel veel meer visceraal / vet rond de organen en ben ik ongezonder dan de stevigere buurman of vrouw die iedere zaterdag friet eet?

  • Monique van de Velde

   Ik lees je bericht nu pas (oeps), maar dankjewel voor je reactie!! Precies, gewicht zegt uiteindelijk niet alles over gezondheid. En daarbij is het maar net hoe je ernaar kijkt, van waar ik vandaan kom is het nu veel en dan ook veel gezonder! πŸ™‚

 • Do.

  Topper! Wat jij voelt en vindt van jouw lichaam – dat is het allerbelangrijkste. Het is jouw lijf, jouw leven. Wat jij ervaart vormt jouw leven. Niet de ervaring van een ander.

  Hoe je hier schrijft komt open en daarmee ergens ook kwetsbaar en tegelijkertijd zo sterk over. You go girl πŸ’ͺπŸ»πŸ™‹πŸΌβ€β™€οΈ.

 • Peter

  Mooie blog. Ik kan het alleen maar onderschrijven. Uiteindelijk doe je het alleen voor jezelf. JIJ moet je lekker voelen in je eigen lijf. En je moet zeker trots op jezelf zijn om wat je bereikt hebt na het diepe dal, waar je uit geklommen bent. Je loopt nu wel over dat smalle bruggetje over het dal, maar je staat er steeds steviger op. Dat is mooi om te zien. En stiekem ben ik (en waarschijnlijk ook anderen) wel een beetje jaloers op je prestaties in het hardlopen. Ook dat heb je allemaal zelf gedaan.
  En daarbij hebben sommige mensen gewoon aanleg om juist heel tenger te blijven of makkelijk zwaarder te worden. Ik zag laatst een foto van jou en je zus en je zus heeft hetzelfde postuur, dus ik denk dat je toch al aanleg hebt om heel tenger te zijn.
  Je bent gewoon goed bezig en gelukkig weet je dat zelf ook. Laat die negatievelingen maar links liggen en geniet van alle complimenten die je krijgt. Van mij krijg je nu dus ook nog eens een groot compliment.

  • Monique van de Velde

   Hoi Peter, ik lees dit nu pas maar bedankt voor je ontzettend aardige bericht. Dit doet me goed en je hebt helemaal gelijk met wat je schrijft. Het zit inderdaad wat in de familie (tenger zijn) en daarbij speelt mijn verleden nog een kleine rol πŸ™‚ Dankjewel voor je woorden! Liefs Mo

 • Annabel

  Wat goed om dit te lezen. Jarenlang heb ik met hetzelfde gevoel rondgelopen. Te dun terwijl ik veel eet en eigenlijk op allerlei manieren probeer aan te komen, maar het lukt gewoon niet. Een vriendin raadde mij aan om vitamine A te nemen, ze zei dat dat zou kunnen helpen. Nu kan ik daar zelf niets over lezen. Ik heb via http://www.Flinndal.nl (de website waar ik altijd mijn vitamine bestel) ook om advies gevraagd, maar zouden vitamine helpen of is dit gewoon onzin?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: