Beginnen met hardlopen? Tips om te starten!

Wil jij letterlijk de eerste stap zetten en starten met hardlopen? Dan is het verstandig dit bewust aan te pakken en niet als een kip zonder kop kilometers te gaan maken. Maar hoe doe je dat? Hoe begin je verstandig met hardlopen?


Tip 1: Welke achtergrond je ook hebt, begin klein

Wie weet heb je al een hele goede conditie omdat je andere sporten hebt beoefend. Of misschien is je conditie juist de reden waarom jij wil gaan sporten. Waar je ook vandaan komt, wanneer je net start met hardlopen is het erg belangrijk klein te beginnen. Je conditie mag misschien goed zijn, je pezen en spieren zijn deze sport (of de duur ervan) nog niet gewend. Ze hebben tijd nodig aan de nieuwe belasting en omvang te wennen en belastbaar te worden voor de kilometers die zullen volgen. Begin dan ook met klein, welke achtergrond je ook hebt en houd het zeker in het begin bij korte rondjes.

Tip 2: Goede schoenen, maar niet te gek

Meteen investeren in nieuwe goede hardloopschoenen? Top natuurlijk, maar ik kan me voorstellen dat je deze uitgave niet meteen wilt doen als je pas net begint. In mijn ogen is het ook zeker een goed idee eerst eens te kijken of de sport je überhaupt bevalt. Maar kleine kanttekening, doe dit wel op schoenen die op zijn minst demping geven. Pak dus niet je oudste en meest versleten gympen, want de kans dat je pijntjes krijgt en helemaal niet meer wil lopen is groot. Heb je nog fatsoenlijke sportschoenen staan? Probeer het eerst op deze of schaf eventueel niet al te dure beginners hardloopschoenen aan. De echt goede loopschoenen zijn na een tijdje het investeren wel waard, wanneer je ook echt wil blijven hardlopen.

Dames hardloopschoenen

Tip 3: Bouw rustig op

Zo cliché, maar zo ontzettend belangrijk: bouw het hardlopen nadat je gestart bent heel rustig op. Zoals ik al schreef heeft je lichaam tijd nodig te wennen aan de nieuwe belasting. Het is de eerste weken tot maanden verstandig het hardlopen af te wisselen met wandelen, om geleidelijk te kunnen wennen. Begin bijvoorbeeld met een minuut rennen, gevolgd door een minuut wandelen en dat voor tien keer. Zo ben je uiteindelijk al 20 minuten op pad geweest en heb je toch echt wat gedaan. Vervolgens kun je dit langzaam uitbouwen in minuutjes of juist totale duur.

Benieuwd naar hoe je het lopen verder kunt opbouwen? Houd mijn blog in de gaten!

Tip 4: Langzaam is goed

Snel lopen is uitdagender dan langzaam lopen. Niet alleen vanwege het feit dat je waarschijnlijk na een paar minuten al flink buiten adem bent, maar ook voor je lichaam om een goede loophouding te handhaven. Een hoog tempo lopen vraagt om meer aanspanning van je spieren en om meer stabiliteit, iets wat ook tijd (en training) nodig heeft om op te bouwen. Mijn advies is dan ook om in het begin vooral langzaam te trainen. Laat je lichaam wennen aan de nieuwe belasting, het sneller lopen komt later (bijna vanzelf) wel.

Ben jij al een tijdje bezig en wil je juist werken aan snelheid? Lees ook deze blog eens met tips om sneller te worden:

Hoe word je sneller?

Leuk natuurlijk, die tien kilometer of halve-marathon voltooien, maar na dat een paar keer gedaan te hebben wil je wel wat meer. Grote kans dat je ofwel meer kilometers wil maken (zoals ik momenteel) of harder wil lopen. regelmatig krijg ik vragen over dit laatste. Hoe zorg je er nou voor dat je ook daadwerkelijk…

Tip 5: Het is soms echt verschrikkelijk, besef dat (en maak het leuk)

Besef je goed dat het hardlopen soms echt STOM kan zijn. De eerste weet ik het hoeveel keren dat ik ging lopen vond ik het dodelijk vermoeiend en ook nog eens enorm saai. Wanneer jij dit niet zo ervaart, lucky you, maar grote kans dat jij je in het begin ook afvraagt wat je aan het doen bent. Besef je dat dit “normaal” is en dat het vanzelf verdwijnt… Na een tijdje gaat het hardlopen je gemakkelijker af en kun je ineens een rondje lopen terwijl je geniet, mentaal ontspant, even tijd voor jezelf neemt of juist bijpraat met je vriend of vriendin. En in de tussentijd? Maak het vooral leuk voor jezelf, luister bijvoorbeeld naar een leuke podcast of je favoriete muziek!

Benieuwd welke podcasts ik luister?

Favoriete podcasts tijdens het lopen

Tot een jaar geleden luisterde ik vrijwel altijd muziek tijdens het lopen (en ja, ik ben zo iemand die graag met afleiding loopt), maar een tijd geleden sloeg dit compleet om. Ik begon met het luisteren van podcasts tijdens het hardlopen en ben hier niet meer mee gestopt. Wat luister ik zoal? Mijn aanraders op…

Beginnen met hardlopen is leuk, het is uitdagend en voldoenend. Geef dus niet zomaar op, maar geef jezelf tijd dit jouw sport te maken. Ik kan je verzekeren: het is TOF!

Heb jij nog vragen, tips of opmerkingen? Laat het even weten!

Liefs, Mo


2 reacties

  • Peter van Geel

    Hi Mo.

    goede tips. Vooral goede schoenen zijn inderdaad belangrijk. En niet te snel overmoedig worden, want dan ligt het monster overbelasting op de loer en voor je het weet zit je met klachten thuis.
    Je leest het overal, langzame trainingen zijn juist erg goed. Het is heel makkelijk te denken “dat heb ik niet nodig” of “langzaam is saai”. Het is overigens helemaal niet makkelijk om langzaam te lopen. Zoek dan iemand die langzamer loopt en pas je daaraan aan. Dat heb ik recent ook gedaan. Dat werkt een stuk beter.

    Groetjes, Peter

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: