Review: Garmin Venu 2S

Published by

on

Iets kleiner, iets eleganter, iets meer lifestyle en nóg meer functionaliteiten. In dit blog vertel ik je mijn ervaringen met de Garmin Venu 2S en beantwoord ik jullie vragen!


Grote kans dat je bij Garmin toch al snel denkt aan de vele sport smartwatches die zij in de loop der jaren ontwikkeld hebben. Toch komt Garmin met iets nieuws, de Garmin Venu 2 (en 2S). Hiermee brengt Garmin een eerste echte health smartwatch op de markt. Nog meer gericht op algehele gezondheid dus, met het includeren van – in plaats van focussen op – sport! Wat is er nieuw aan deze smartwatch? Waarmee onderscheidt het zich van de andere Garmin smartwatches (zoals de Garmin Venu) en kun je er toch óók nog gewoon je sportactiviteiten mee tracken?

Nog meer functies, nog meer oog voor gezondheid

Zoals ik al schreef brengt Garmin voor het eerst een smartwatch uit die zich nog meer dan voorheen richt op algehele gezondheid. Functies als het tracken van menstruatie, Body Battery, stress en slaap staan centraal. Daarnaast kun je met een snelle meting van twee minuten, waarbij het horloge de belangrijkste gezondheidsgegevens meet (denk aan ademhaling, stressniveau, hartslag en zuurstof saturatie) een snel inzicht krijgen in je actuele gezondheid. De zogeheten ‘Health Snapshot’.

Algehele gezondheid staat op één, maar uiteraard is sporten en bewegen in het algemeen daar ook zeker een belangrijk onderdeel van. De Garmin Venu 2S biedt dan ook alle mogelijkheden tot het tracken van verschillende sportactiviteiten. HIIT (High Intensity Interval Training) is hierbij zelfs een nieuwe toegevoegde functie.

Mijn ervaring

Zelf gebruik ik het horloge nu een aantal maanden. Ik track er al een tijdje intensief mijn menstruatie mee (in deze blog kun je hier meer over lezen) en sinds kort ben ik ook intensiever aan de slag gegaan met mijn ‘Body Battery’ (hier kun je lezen waarom). Daarnaast track ik uiteraard al mijn hardloop-, wielren-, en yogasessies met deze health smartwatch! Mijn belangrijkste persoonlijke bevindingen op een rij:

Pluspunten

De Garmin Venu 2 is beschikbaar in twee maten (een YES! voor alle mensen met smalle polsen). Ik heb dan ook gekozen voor de Venu 2S, omdat deze iets kleiner is en daarmee net wat eleganter oogt als lifestyle- (en sport) smartwatch.

Een erg mooi AMOLED scherm met touchscreen, die tevens “uit” kan. Dit draagt positief bij aan de batterijduur.

Uitgebreide mogelijkheden tot het monitoren van je gezondheid, zoals het tracken van menstruatie en zwangerschap speciaal voor vrouwen. Ook kun je je Body Battery, stress, slaap, hartslag, ademhaling, aantal stappen, verbrande calorieën en meer bijhouden. Een extra pluspunt is dat dit ook in slechts één health snapshot te meten is. Daarnaast kun je de gezondheidsgegevens snel en in een oogopslag zien op het horloge in het widget gebied.

De Garmin Venu 2S is volwaardig geschikt als sport smartwatch bij verschillende sporten, in mijn geval hardlopen en fietsen. Het biedt hierbij alle functionaliteiten die ik nodig heb, zoals GPS, hartslagmeter op de pols, handmatige rondetijden (handig bij intervaltrainingen), koppelen met trainingsschema’s en nou ja… alles wat je van een sporthorloge verwacht dus!

Muziek via je smartwatch is mogelijk en de verbinding met draadloze oortjes werkt goed.

Contactloos betalen met Garmin Pay is mogelijk.

De batterij gaat erg lang mee voor een touchscreen en kleurenscherm. Mocht hij onverhoopt toch leeg zijn, dan laadt hij bijzonder snel weer op (handig).

Minpunten

Het touchscreen vind ik erg mooi, maar tijdens het sporten is het soms wat lastiger in gebruik. Ik heb al twee keer per ongeluk een hardloopactiviteit volledig gestopt nadat ik hem op pauze had gezet om mijn trui uit te trekken, omdat ik het scherm net verkeerd aanraakte. Oeps! Gelukkig kan dit niet wanneer je met de activiteit bezig bent, want op pauze of stop zetten kan dan alleen met de knopjes.

De smartwatch is zoals beschreven iets minder op sport gericht dan bijvoorbeeld een Garmin Forerunner. Daarbij moet ik wel zeggen dat de Forerunner natuurlijk echt een smartwatch is compleet gericht op hardlopen. De Venu 2 geeft geen training suggesties of voorspellingen van wat je zou kunnen lopen op verschillende afstanden weer. Daarnaast moet ik specifieke sport-tracking functies nu via een aantal stappen opzoeken (VO2max) in plaats van dat ik dit in het korte widgetgebied kan zien. Echter betekent dit niet dat het horloge het allemaal niet kan of bijhoudt, het kost echter misschien net iets meer moeite om het snel te kunnen zien. Daarnaast kan ik nog altijd gewoon trainingen koppelen of voorprogrammeren op mijn horloge.

Al met al ben ik erg positief over de Garmin Venu 2s. Ik vroeg of jullie nog specifieke vragen over het horloge hadden en er kwamen er flink wat binnen. Ik licht er een aantal uit:

Heeft het qua hardlopen dezelfde functies als de Forerunner?

In principe kun je er alles mee wat je tijdens het hardlopen nodig hebt. Maar zoals ik al schreef, is de Garmin Forerunner echt gericht op sport/hardlopen. Hiermee bedoel ik dat het snellere overzichten geeft van bijvoorbeeld trainingen, herstelstatus, VO2max en voorspellingen. Dit geldt dus met name voor gegevens rondom trainingen. Tijdens het hardlopen zelf biedt het mij persoonlijk alles wat ik nodig hebt zoals GPS, hartslag, ronde tijden en het instellen van trainingen. PS: wel belangrijk dat je zelf even je scherminstellingen goed zet voor wat jij nodig hebt.

Zit er GPS op het horloge en kun je je telefoon thuislaten tijdens het sporten?

Yes en yes! Het horloge heeft een nauwkeurige GPS. Daarbij heb je ook de mogelijkheid muziek af te spelen via het horloge en je kunt er zelfs mee betalen (voor het geval dat). Die telefoon kan dus gewoon thuisblijven.

Wat is het verschil met de Venu 1?

Het verschil met de Garmin Venu 1 zit hem met name in het feit dat:

  • De Venu 2 in verschillende maten beschikbaar is (kleinere maat beschikbaar)
  • De batterij gaat een stuk langer mee
  • De functie ‘Health Snapshot’ is nieuw evenals HIIT.
  • Je kunt er nog meer muziek mee opslaan
  • Je krijgt een slaapscore bij het bijhouden van je slaap
  • De Venu 2 kan je fitnessleeftijd inschatten
Hoe accuraat is het horloge op de atletiekbaan?

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik al een jaar lang geen atletiekbaan meer Ik moet je eerlijk zeggen dat ik al een jaar lang geen atletiekbaan meer gezien heb (of althans, er niet op getraind heb). Wel merk ik dat de smartwatch in mijn andere loopjes accurater lijkt wat GPS betreft dan sommige oudere smartwatches!

Zie je ook hartslag als he geen training hebt? En kan je zones toevoegen?

De Garmin Venu 2s kan ook je hartslag meten buiten het trainen om. Je kunt bij je scherminstellingen aangeven dat je graag je hartslag zou willen zien op je beginscherm. Tevens is de hartslag ook snel te bekijken via het widgetgebied op je smartwatch.

Kun je er mee openwater zwemmen?

Er is geen activiteitenprofiel voor openwater zwemmen, wel voor het zwemmen in een zwembad. De Venu 2 geeft dan onder andere het aantal banen, afstand en tempo aan.

Conclusie:

Wanneer je opzoek bent naar een uitgebreide health- EN sport smartwatch, die ook nog eens mooi is qua design, dan denk ik dat je met de Garmin Venu 2s goed zit. Zelf ben ik er in ieder geval oprecht erg blij mee en ik weet zeker dat ik hier nog jaren plezier van ga hebben 🙂

Mocht jij nog een specifieke vraag hebben die niet in deze blog beantwoord is? Laat het dan vooral even weten in een reactie!

Liefs,

Mo

Goed om te weten: dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Garmin. Zij hebben niet de inhoud van dit artikel bepaald.

Meer weten of bestellen?

Bekijk de Garmin Venu 2S op de website.

%d bloggers liken dit: