Rondjes rennen en met gewichtjes smijten, hoe combineer ik het?

Twee jaar geleden raakte ik voor het eerst een dumbell aan in de sportschool. Sindsdien.. ben ik hier niet meer weg te slaan. Hoewel ik hier lang niet meer zo vaak sta als in de tijd dat ik net begon, is fitnessen inmiddels wel een vast ritueel in mijn sportleven geworden. Waarom? Wat ik doe? En vooral: hoe ik dit combineer met al het hardlopen? 

◊ ◊ ◊

Waarom fitness ik?

Twee jaar geleden besloot ik met krachttraining te beginnen. Waarom? Voornamelijk omdat ik sterker wilde worden en vond dat ik wel wat extra kilo’s (en dan natuurlijk graag in de vorm van spieren) kon gebruiken. I mean, hardlopen is leuk, maar mijzelf twee keer opdrukken kon ik nog steeds niet.

Nog altijd zijn dit voor mij redenen om te fitnessen. Ik vind het fijn om niet alleen mijn benen te trainen met het hardlopen, maar om ook mijn bovenlichaam zo nu en dan eens goed aan het werk te zetten in de WorkOut. En.. met resultaat! Inmiddels draai ik mijn hand niet meer om voor 10 goede push-ups en dat vind ik stiekem al een hele prestatie (je moet ergens beginnen right?).

Is het ook echt nodig als hardloper?

Of het ook echt nodig is om aan fitness te doen als hardloper? Ik denk zelf van niet. Althans..

Ik denk niet dat het perse nodig is om aan pure krachttraining te doen voor het hardlopen. Je borst, schouders en armen trainen is natuurlijk altijd prima, maar ik ben van mening dat dit niet per definitie je loopprestaties gaat verbeteren. Wat dát betreft denk ik dus niet dat het nodig is, maar..

Wel denk ik dat het verstandig is functionele kracht te trainen. Hiermee bedoel ik kracht die je bij het hardlopen (of andere dagelijkse bezigheden) goed kunt gebruiken. Denk aan het trainen van je rug, benen en billen en met name je core! De laatste is misschien nog wel belangrijker dan je als hardloper denkt. Het sterker maken van deze lichaamsdelen kan natuurlijk supergoed in de gym. Maar dit kan eventueel ook prima thuis met je eigen lichaamsgewicht (of met een fles wijn ofzo ;)). 

De reden dat ik wel aan specifieke krachttraining doe, hoewel het misschien niet eens altijd wat doet met mijn loopprestaties, is gewoon omdat ik het leuk vind. Ik vind met gewichten smijten nu eenmaal een leuke bezigheid, net als het rennen van rondjes op de baan en hardlopen door de stad. Ik blijf het dus ook lekker doen! Maar het combineren van deze twee sporten? Dat kan nog wel eens lastig zijn..

2018-02-24 14.41.57-7

 

Hoe combineer ik fitnessen met hardlopen?

Ik schreef er al eens een blog over hoe ik dit combineer, maar toch is dat inmiddels al wel een heel stuk veranderd. In die tijd sportte ik 6x per week, omdat ik simpelweg niet kon kiezen. Tegenwoordig kan ik dit beter en ligt mijn focus meer op het hardlopen. Het fitnessen doe ik “erbij”  voor de lol en mijn kracht en zo ga ik tegenwoordig een tot twee keer per week naar de gym. Ennehh.. dat bevalt prima!

Hoe mijn week er dan ongeveer uitziet?

 • Maandag: RUST
 • Dinsdag: Trainen @ de baan (nieuw en TOF!)
 • Woensdag: Fitnessen @ de WorkOut
 • Donderdag: Hardlopen
 • vrijdag: RUST
 • Zaterdag: Fitnessen @ de WorkOut
 • Zondag: Hardlopen (#raceday?)

Dit is hoe mijn week er globaal uitziet, de dagen kunnen nog wel eens wisselen of schuiven. Het ligt er maar net aan wat ik die week allemaal te doen heb 😉

Wat train ik in de gym?

Mijn trainingen in de gym duren meestal maar een uurtje. Dit is voor mij de perfecte tijd om stoom af te blazen en toch lekker getraind te hebben. Mijn favo 5 oefeningen kan je hier lezen, maar momenteel doe ik lang niet al deze oefeningen. Bij mijn huidige trainingen leg ik de nadruk op mijn bovenlichaam en met name core. Mijn herstel is nog altijd niet optimaal (hormonen gedoe etc) en dus geef ik mijn benen nog wat meer rust (hardlopen is wel even genoeg voor ze I guess). Wel pak ik mijn benen mee met grotere oefeningen, zoals deadliften of een overhead squat.

Voor mij gaat de combinatie van deze twee sporten dus erg goed. De ene dag train ik mijn explosieve kracht (fitness) terwijl ik de andere dag mijn duurvermogen train (hardlopen) of mijn conditie eens flink op de proef stel (hardlopen – interval training of fitness-circuitje). Dat voor mij de combinatie prima werkt heeft denk ik ook te maken met het feit dat mijn fitness trainingen niet al te lang duren, waardoor ik de dag erna ook prima weer een rondje kan rennen. Daarbij zorg ik dat ik dat ik mijn lichaam voldoende rust geef en bovenal verplicht ik mijzelf niets. Als mijn lichaam een keertje niet wil? Dan zie ik de gym maar een keer in de week of zelfs even helemaal niet. En ook dat..  is totaal niet erg!

◊ ◊ ◊

Doe jij ook aan een combinatie van fitness en hardlopen? En hoe combineer jij deze twee? Ik ben benieuwd!!

Liefs, Monique

2018-03-15 17.18.53

 

2 reacties

 • Cendrenna

  Ik ben er nog niet helemaal uit of ik turnen combineer met hardlopen of hardlopen met turnen… Van beide sporten krijg ik gelukkig geen spierpijn en hoef ik niet echt te herstellen. Ik kan prima ‘s ochtends een rondje rennen en ‘s avonds weer turnen. Meestal heb ik op maandag, woensdag en vrijdag avond turntraining en ga ik op dinsdag en vrijdag ochtend hardlopen. Het Blijft wel iedere week puzzelen om te kijken wanneer ik kan gaan, haha.

  • Monique van de Velde

   Wauw dan ben je een actief persoon zeg! Fijn dat je beide sporten ook op een dag kan plannen. Dit zou voor mij ook nog wel een optie zijn. Alleen is de vraag waar ik de tijd vandaan moet halen hmmm.. Lekker bezig!! 🙂 Liefs, Mo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: