Review: Fitbit ionic

Published by

on

Misschien keek jij even net zo verbaasd als ik, toen de nieuwe Fitbit Ionic om mijn pols zat. Als ik heel eerlijk ben heb ik al jaren een bepaald merk sporthorloge en had ik eigenlijk nooit iets anders geprobeerd. Why not!? Dat vroeg ik mijzelf ook af. Ik was dan ook mega benieuwd naar dit nieuwe horloge. De eerste smartwatch van Fitbit en een echte alleskunner, zoals google het noemt. Of ik dat ook vind? En hoe het horloge mij bevalt? Mijn mening lees je hier!

◊ ◊ ◊

It is.. Vierkant!

Ik moest even wennen. Toen ik de nieuwe Fitbit om mijn pols bevestigde besefte ik dat ik eigenlijk ook nooit eerder een vierkant model om heb gehad. Zelf ging mijn voorkeur altijd uit naar rond, omdat ik dit eerder koppel aan “lifestyle” (of omdat ik nooit anders heb geprobeerd). Maar hee, het vierkante model van de Fitbit Ionic mag dan wennen zijn, maar mooi is hij absoluut. En dan heb ik het nog niet eens over de “mooiheid” gehad als het schermpje oplicht.. (<333).

De belangrijkste functies volgens MO

Maar eerst de praktische zaken. De reden dat ik een smartwatch zou dragen is voornamelijk voor het sporten. Alle overige apps vind ik leuk en aardig, maar als ik eerlijk ben gebruik ik deze nooit zoveel. Er zijn dan ook een aantal functies en eigenschappen die ik zelf erg belangrijk vind aan een sporthorloge. Voor mij zijn dit:

  • Een ingebouwde GPS
  • Dat hij waterdicht is
  • Een ingebouwde hartslagmeter (of de mogelijkheid er een aan te sluiten)
  • HARDLOOPFUNCTIE
  • (Automatisch) uploaden naar Strava
  • Batterijduur (>2 dagen)

Deze functies kun je zeg maar zien als “de basis van de relatie” tussen mij en het horloge. Alle overige functies? Die kunnen er voor zorgen dat het een intense relatie wordt (en dat is stiekem ook best leuk natuurlijk). Ik was benieuwd waar ik met de Fitbit zou eindigen.

IMG_4830

De basis is GOED

Gelukkig bleek al snel dat de basis van mijn relatie met de Fitbit Ionic meer dan goed zat. Het horloge beschikt over een ingebouwde GPS, een pols-hartslagmeter, hij is waterdicht, ik kan er mee hardlopen en (na enig onderzoek) bleek hij ook nog eens automatisch te kunnen uploaden naar Strava, YES!

Ook de batterij is een dikke PRIMA. Ik kreeg van te voren van iemand het bericht dat ik niet moest vergeten mijn scherm “uit” te zetten tijdens het rennen, anders zou de batterij je run niet eens uitlopen. Braaf volgde ik dit advies op en schakelde de functie in dat mijn scherm automatisch uit zou gaan na 30 seconden (? ik heb het niet nageteld). Gevolg? De batterij gaat dagen mee, Mo is meer dan tevreden!

Tot slot bleek dat ik eigenlijk “automatisch pauzeren” toch wel aan mijn basis voorwaarden zou moeten toevoegen (iets met hardlopen en na een pauze het horloge vergeten weer aan te zetten). Dit ging in het begin even mis, maar ook deze functie bleek er gewoon op te zitten (thanks to alle tips via Instagram, misschien moet ik voortaan toch even de gebruiksaanwijzing lezen ;)). 

Overige functies – UITGEBREID

Nu de basis duidelijk goed zat, was het tijd te kijken naar de overige functies. Want die heeft de Fitbit Ionic MEGA veel. Ik ga ze wederom niet allemaal opnoemen (I mean: GOOGLE). Maar een paar functies die ik wel interessant vond:

1 – Een coach!

Een coach op je horloge die je een workout geeft. Zo hoef je zelf eens geen inspiratie te hebben en kan je lekker thuis sporten of waar dan ook. Handig!

2 – Take it easy

De Fitbit denkt ook aan relaxen. Erg belangrijk. Het belang van rust wordt namelijk vaak onderschat (inclusief door mijzelf). Met de Fitbit kan je stap voor stap jezelf “rustiger” krijgen door middel van ademhalingoefeningen. Ik moet eerlijk zijn dat ik de rust nog niet heb gevonden dit te doen (HAHA), maar ik moet het zeker uitproberen.

3 – Fitnessen

Wat ik zelf ook altijd leuk vind aan een sporthorloge is dat er een “fitness” functie opzit. Het grote verschil met mijn andere sporthorloges? De Ionic probeert niet het aantal herhalingen of oefeningen te tellen. Het horloge is simpelweg bezig met het Timen van je workout en het bijhouden van je hartslag en calorie verbruik. Voor mij is dit meer dan prima, aangezien het “tellen van herhalingen” op de andere horloges vaak nog een functie is die niet optimaal werkt.

4 – MOOI

Ik zei het al in de eerste alinea, maar wat ik zelf ook een dikke plus vind is het “scherm & app design” van de Fitbit Ionic. Het is duidelijk, visueel, overzichtelijk en vrolijk. Like it! Tevens maakt dit het ook dat het horloge en de app heel gemakkelijk te bedienen en te begrijpen zijn (ook een pluspunt waard, right?).

ionic-b2e27741cee977d68b11df4814bbaae5.jpg

Zijn er ook mindere punten?

Mijn mening? Geen review zonder een kritische blik naar de misschien mindere punten van een product. Dus ook de Fitbit Ionic moest mijn kritische test even ondergaan.

Helaas vond ik wel een minder punt: de eerste 5 dagen viel hij 4x van mijn pols af.Whut? Ik denk dat het komt omdat ik de bandjes had verwisseld (wat overigens wel handig is, je kunt eenvoudig de bandjes wisselen naar een andere kleur of een maatje kleiner). Maar misschien was het iets té eenvoudig. Want eenmaal nieuwe bandjes bevestigd, besloot mijn Fitbit ze er nog een aantal keer af te gooien. Het gevolg was dat het horloge 4x van mijn pols is gevallen (onder de douche, misschien sop ik te agressief?). Anyway, gelukkig is dit probleem na deze 4x nooit meer voorgekomen. Ook de Fitbit moest even wennen denk ik 😉

Het tweede nadeel vind ik dat het design redelijk groot is. Ik heb niet zulke brede polsen en omdat het design vrij groot en vierkant is, valt hij redelijk op. Ik zou hem dan ook niet zo snel als lifestyle horloge dragen.

Conclusie

De Fitbit Ionic is zeker een horloge dat aansluit bij mijn actieve leventje. Hij is handig in gebruik, heeft een mooi app & scherm design, heeft al mijn cruciale basisfuncties en is werkelijk waar een alleskunner. En daarbij? Heeft hij mij toch mooi even naar een nieuw PR op de halve-marathon in Parijs geleid 😉

IMG_4832

 

◊ ◊ ◊

Heb jij dit horloge al eens gezien of zelfs getest? Wat zijn jouw bevindingen? Of denk je erover hem aan te schaffen? Let me know!

Liefs, Monique

* Dit artikel is een samenwerking tussen Fitbit en mijn kritische mening 🙂 
%d