Wat is mijn hardloopdoel?

Published by

on

Na meer dan een jaar lang rondlopen zonder specifiek hardloopdoel, wat uiteraard ook niet anders kon, nemen de kriebels nu toch de overhand. Ik zie licht aan het einde van de tunnel en daarom vind ik het een goed moment om mijn doelen iets meer vorm te geven. Wat ik bedoel en wat mijn hardloopdoelen dan zijn? Ik deel ze met jullie.


Het oorspronkelijke doel was in 2020 mijn tweede marathon te lopen. Na twee keer een halve voorbereiding en een marathon die logischerwijs niet door kon gaan, veegde ik alle last van mijn eigen schouders. Voorlopig even geen doelen, geen marathon in 2020 en gewoon lekker blijven lopen. Het keihard door blijven trainen voor een marathon die er hoogstwaarschijnlijk niet ging komen is tenslotte voor (bijna) niemand echt leuk (of gezond).

Belastbaarheid opbouwen, dat werd mijn nieuwe uitdaging. Het ging met ups en downs, maar uiteindelijk was het afgelopen jaar denk ik bijzonder waardevol voor mij. Ik maakte meer kilometers dan ooit, leerde wederom mijn grenzen kennen door een soort blessure die ik kreeg, en wist hier vervolgens weer goed uit te komen. Momenteel voel ik me redelijk fit (er is nog werk aan de winkel), maar bovenal een veel sterkere hardloper dan een jaar geleden. En om die reden heb ik een appeltje met mijzelf te schillen, of ja, wíl ik er een schillen. En wel op de volgende vlakken:

Doel 1: 10km PR verbreken (2021)

Mijn 10km PR staat van een jaar of 3 geleden. Een leuk PR, maar ook een PR dat ik afgelopen jaar wist te evenaren met een virtuele hardlooprun door de stad. Kortom: ik heb het gevoel dat er meer in zit en dat wil ik er dolgraag uithalen. De grootste uitdaging is de snelheid terug in mijn lijf krijgen en hier wil ik de komende tijd dan ook aan werken. In eerste instantie voor die 10km run, maar stiekem ook met het oog op het grotere hardloopdoel, de uiteindelijke kers op de taart:

Doel 2: Marathon (2021-2022?)

Daar is hij dan toch weer, die marathon. Mijn hoofddoel blijft nog altijd de grote strijd met de marathon wederom aan te gaan. Waarom wil ik dat toch zo graag? Dit heeft alles te maken met het verloop van mijn eerste marathon. Dit was een van de mooiste uitdagingen uit mijn leven, maar het was tevens een marathon waar ik totaal niet voorbereid genoeg instapte. Ik had eigenlijk gewoon nog te weinig hardloopervaring en was misschien zelfs nog wat jong (24). Dit resulteerde in pijntjes, een nog veel te zwak lijf en een alles behalve fatsoenlijke voorbereiding (lees: de langste duurloop was er slechts één van 24km, een week voor de marathon). Hoe het kan dat ik het er nog zo goed vanaf heb gebracht weet ik niet, maar uiteraard is het mijn droom dit over te doen. Deze keer wél goed voorbereid en eh ja, natuurlijk wil ik dat PR van toen laten sneuvelen.

Mijn doelen behalen met… NIKE!

Twee doelen onder een kap noem ik ze maar. Snelheid opbouwen en sterker worden, eerst richting de 10km en vervolgens door richting die marathon. Oke, dit is de ideale situatie uiteraard, maar dromen is nooit verkeerd toch? Om mijn doelen waar te maken krijg ik steun van niemand minder dan Nike. Zij voorzien mij binnenkort van een ideale trainingsschoen: de Nike Pegasus 38, en hele bijzondere wedstrijdschoenen: de Nike VaporFly Next% 2 (WAHA!). De laatste heb ik nooit eerder geprobeerd (ook niet de eerdere varianten) dus ik ben heel erg benieuwd hoe dit mij gaat bevallen tijdens snelle kilometers!

De komende tijd neem ik jullie mee in mijn weg naar deze nieuwe doelen. Hoewel ik er nog geen data aan kan plakken, dit is voorlopig nog even afwachten, kan ik al wel beginnen met het gerichter trainen. Hierbij ga ik meteen de nieuwe schoenen testen en zal ik ook hier meer inhoudelijk over delen (een review en alle belangrijke ins en outs over de schoenen).

Ondanks dat het allemaal nog niet super concreet is, ben ik door het vormgeven van mijn plannen al weer 100% meer gemotiveerd dan ik was. Ik ben toe aan uitdagingen en ik denk dat ik niet de enige ben. Wat zijn jouw doelen? Ben jij stiekem ook al plannen aan het smeden? Ik ben benieuwd!

Liefs, Mo


Nike VaporFly Next% 2

Ben jij benieuwd naar alle ins- en outs van de nieuwe Nike VaporFly Next% 2? Of wil jij ze vast bekijken? Je kunt er hier meer over vinden!


%d