Schoenen en hardloopblessures? Een review van de Nike React Infinity Run Flyknit 2

Published by

on

Heeft de juiste hardloopschoen een effect op voorkomen van blessures? Is een antipronatieschoen nog wel van deze tijd? En wat heeft de Nike React Infinity Run Flyknit 2 hiermee te maken? Een inhoudelijke review!


Toen Nike kwam met de eerste Infinity schoen, klonk dat als muziek in de oren. Ik bedoel; meer stabiliteit en demping en daardoor hopelijk minder blessures, dat was precies wat ik nodig had. En dat bleek. Inmiddels heb ik één paar volledig versleten, ben ik goed op weg met het slijten van nog twee paar, maakte ik afgelopen jaar meer kilometers dan ooit en is de schoen nog altijd favoriet. Dat Nike kortgeleden met de opvolger kwam? Dat klonk niet enkel als muziek in de oren, maar meer een compleet orkest. Inmiddels heb ik er al vier rondjes op de Nike React Infinity Run Flyknit 2 mogen maken, tijd voor een eerste review, maar:

Eerst even dit: schoenen en hardloopblessures

Nike heeft een mooi nieuw doel, namelijk: hardloopblessures verminderen. Nu ken ik niemand die hier tegenstander van zal zijn en zelf kan ik uiteraard ook alleen maar juichen om deze missie (#blessurekoningin). Maar hoe zit dat eigenlijk met schoenen en blessures?

Er zijn de laatste jaren veel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen sport en blessures. Daarbij is ook gekeken naar het voorkómen van blessures, door eventueel speciale schoenen. We kennen waarschijnlijk allemaal wel de corrigerende schoenen, zoals de antipronatieschoen die voor overpronerende lopers (en ja, er zijn veel lopers die in meer of mindere mate overproneren) toch écht essentieel zou zijn om problemen te voorkomen. Toch blijkt dit advies een beetje achterhaald te zijn. Onderzoek wijst uit dat speciaal corrigerende schoenen voor mensen die overproneren het risico op het ontstaan van blessures niet verminderen en dat een meer stabiele of neutrale schoen net zo goed (of misschien wel beter) werkt.

Naast het type schoen speelt demping mogelijk nog een rol in het verminderen van blessures, met het oog op het opvangen van de schokbelasting die vrij hoog is bij het hardlopen. Toch blijkt ook hier het bewijs dat dit daadwerkelijk zou leiden tot minder blessures, helemaal niet zo sterk te zijn. Meer demping blijkt niet direct te leiden tot minder blessures. Maar mogelijk speelt demping wel een indirecte rol. Goede demping zou namelijk kunnen zorgen voor meer comfort en het eventueel verminderen van vermoeidheid wat invloed zou kunnen hebben op het voorkómen van blessures.

Lang verhaal kort: een speciale antipronatieschoen lijkt dus niet helemaal meer van deze tijd (niet beter dan een stabiele of neutrale schoen) om blessures te voorkomen. Demping zou indirect misschien een rol kunnen spelen in het voorkomen van blessures.

Wat belooft de Nike Infinity 2?

Deze voorkennis is in mijn ogen van belang om te begrijpen wat de Nike Infinity 2 ons zou kunnen bieden. De missie van Nike (en ja, van welke schoenenproducent eigenlijk niet) is om hardloopblessures te verminderen. Met het oog op het volbrengen van deze missie is de Infinity 2 doorontwikkeld op de succesvolle eerste variant. De schoen belooft next-level stabiliteit, meer demping en meer stevigheid en zou geschikt zijn voor vrijwel iedere loper, of je nu aan lange afstanden doet of het liever kort houdt, en of je nu een neutrale loper bent of juist niet.

Mijn ervaringen

Ik heb al een aantal rondjes op de nieuwe Infinity’s mogen lopen en dat heeft wat bevindingen opgeleverd. Niet alleen over de schoen op zich, maar ook wat betreft de verschillen met de eerste Infinity variant. Wat merk ik bij deze schoen ten opzichte van andere hardloopschoenen? Wat zijn de verschillen met de eerste Infinity? En wat is mijn algehele ervaring tot nu toe? Een aantal punten op een rij:

  • De schoen geeft mij een stabieler gevoel. Dat komt met name door de zool, die een stukje breder is dan dat ik dat gewend ben van andere Nike schoenen.
  • De zool is breder, maar de pasvorm zelf is dat niet per se (voor mij is dit voordelig. dit kan voor iedereen natuurlijk wat verschillen). Wanneer een schoen qua pasvorm breed is krijg ik al snel blaren, hier heb ik bij de Infinity 2 nog helemaal geen last van gehad.
  • Het bovenwerk is erg ventilerend en dat merk ik vooral bij mijn tenen. Niets lekkerder dan een subtiel fris windje door je schoen, zeker wanneer je er al aardig wat kilometers op hebt zitten ;).
  • Het bovenwerk is een stuk zachter bij de hiel en rondom de enkel. Dit is het grootste verschil dat ik merk ten opzichte van de eerste Infinity variant. Hierdoor voelt de schoen minder scherp rondom mijn hak en beter passend rondom mijn enkel. Blaren op mijn hiel zijn tot nu nog niet voorgekomen, terwijl ik hier bij de eerste Infinity wel eens mee te maken had.
  • Wat betreft de demping denk ik te voelen dat hij wat zachter loopt dan de eerste Infinity’s. Sowieso voelt hij zachter aan dan bijvoorbeeld de Pegasus 37 van Nike. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik het behoorlijk lastig vind dit soort verschillen echt goed op te merken. Kortom, ik denk dat ik het voel maar 100% zeker ben ik eigenlijk niet.

Mijn ervaringen zijn over het algemeen erg positief tot nu toe. Ik vond de eerste Infinity al fijn en dat zal ook zeker een rol spelen bij hoe de opvolger mij bevalt. Toch vind ik de Nike Infinity 2 zeker een verbetering, dit betreft met name het bovenwerk en demping. Of er ook minpunten zijn? Tja, hoewel dat ventilerende bovenwerk in negen van de tien gevallen fijn is, vind ik het momenteel (januari 2021) toch even wat minder prettig (#koukleum). Daarbij is er nog een klein minpunt voor wie met inlegzooltjes loopt (zoals ik, vanwege een beenlengte verschil): het binnenzooltje zit vastgeplakt in de schoen. Wanneer je deze eruit sjort vergt het even wat schoonmaakwerk om te zorgen dat je inlegzooltje niet vastgeplakt zit 😉

Voor nu ben ik dus tevreden, maar dat geeft nog geen garantie voor de toekomst. Want hoe lang gaan ze mee? En lopen ze na 100 rondjes nog steeds zo fijn? Ik zal voor een aantal schoenen een opvolg review schrijven om ook deze punten eens te testen!

Liefs, Mo


Nieuwsgierig naar de schoen? Op mijn Instagrampagina komt een leuke actie online! Liever zelf het heft in handen nemen? Je kunt de schoen hier bekijken:


Goed te weten: Ik heb de Nike Infinity 2 gekregen van All4Running. Echter heeft zowel Nike als All4Running geen inspraak gehad in de inhoud van dit review!

Bron: https://www.bartoldclinical.com/understanding-running-footwear-in-the-21st-century-what-has-changed-and-what-to-expect/

%d bloggers liken dit: