Geen calorieën tellen, maar voeden

Published by

on

Er moet mij iets van het hart, namelijk: we eten geen calorieën of getallen, we eten voedsel. Wat bedoel ik hiermee en wat kan jij ermee? In dit artikel leg ik het uit:


“Mijn ontbijt bestaat uit 500 calorieën. Mijn lunch uit 700 en mijn avondmaaltijd 800.”

Aah, weet je waar mijn ontbijt uit bestaat? Havermout met kwark, muesli en banaan. Mijn lunch uit brood, rijkelijk belegd en mijn avondmaaltijd uit rijst met een groente curry en vegetarische kip.

Juist ja, we eten voedsel en geen getal.

Het focussen op calorieën lijkt (tegenwoordig) heel normaal. Het laat tenslotte in een getal zien hoeveel “energie” je binnen hebt gekregen. Als je dan uiteindelijk hetzelfde getal aan energie hebt verbrand, ben je in energiebalans. Je komt niet aan en je valt niet af, en je zou zeggen dat je goed bezig bent. Dit is in grote lijnen waar, maar hierbij vergeten we een belangrijk ding: we eten toch helemaal geen getallen? We eten maaltijden en producten, ofwel voedsel. Zegt dat wat we daadwerkelijk eten niet veel meer over onze werkelijke energiebalans en onze gezondheid?

Waar het uiteindelijk om draait is dat je jezelf voedt. We eten geen getallen of losse voedingswaarden, nee we eten maaltijden en producten die een combinatie aan voedingsstoffen bevatten. Ik gok dat we allemaal prima in de gaten hebben wat ons in grote lijnen wel of niet voedt en wat wel of niet bijdraagt aan onze eigen gezondheid (ik bedoel, jij weet vast ook dat een handje noten je meer nuttige voedingsstoffen biedt dan een schaaltje pure slagroom). Dit betekent niet dat je nooit iets “slechts” mag eten (oja, wat zogenaamd “goed of slecht” zou zijn is vervolgens ook weer een interessante discussie, voor later dan), want dat kan prima een keer. Maar het betekent wel iets anders, namelijk: dat het meer zin heeft je op voedingsproducten en maaltijden te richten dan het getal dat eraan hangt. Want zeg eerlijk, hoeveel informatie geeft “een ontbijt van 500 kcal” je nu eigenlijk? Juist, best wel weinig.

Mijn statement is dan ook: niet tellen, maar voeden. Geen getallen eten, maar voedsel. Stop met het focussen op calorieën en richt je nu eens op wat je daadwerkelijk aan het eten of drinken bent. Of eigenlijk, stop überhaupt met focussen. Zolang je jouw basisvoeding in grote lijnen op orde hebt (groenten, fruit, vis, vega, vlees, pasta, brood, noten etc). doe je het eigenlijk al hartstikke goed 😉

Liefs, Mo

Op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Abonneer je gratis op mijn blog.

*Je ontvangt een mail wanneer er een nieuwe blog online verschijnt.

%d