Vijf slechte redenen om niets te eten na het sporten

Published by

on

Maak jij je hier wel eens schuldig aan? Ik deel vijf (veel gehoorde) slechte redenen om niets te eten na het sporten.


Reden 1: “Dan heb ik voor niets gesport

Voor niets gesport!? Nee, juist wanneer je niets eet na een (zware) training heb je praktisch voor niets gesport. Wanneer we sporten beschadigen we ons lichaam een klein beetje. Dit is niet erg, maar zelfs nodig om vervolgens letterlijk of figuurlijk sterker of fitter te worden. Maar om fitter te worden en dus iets op te bouwen, zijn twee factoren van essentieel belang: rust en voeding. Gewoon wat eten dus na het sporten en het liefst binnen twee uur. PS: sport je om af te vallen? Eet dan liever wél rondom het trainen met het oog op gezondheid. Je kunt andere momenten van de dag kiezen om iets minder te eten om zo toch een klein energietekort te creëren.

Reden 2: “Ik heb geen honger

Het is niet gek dat je na een zware training niet altijd honger hebt (hier hebben veel mensen last van). Dat heeft met verschillende biologische processen te maken. Toch is het juist na het sporten erg belangrijk te eten. En zeg eerlijk: je eet wel vaker iets ook al heb je geen honger toch? Bijvoorbeeld omdat het lekker, een gewoonte of gewoon verstandig is. Eten na het sporten valt onder het laatste, het is verstandig. En wie weet helpt het als je het ook nog eens lekker maakt of er een gewoonte van creëert. Lukt het echt niet wat weg te krijgen? Probeer het dan te drinken.

Reden 3: “Ik heb niet zo intensief gesport, dus ik heb het niet nodig

Hoe zwaar of niet zwaar je ook getraind hebt, met het sporten heb je hoe dan ook energie verbruikt. Met het oog op gezondheid, herstel en een gezonde energiebalans is het belangrijk deze energie aan te vullen. Zeker wanneer je niet sport om gewicht te verliezen, maar om getraind te raken. Ook na een rustige training kun je dus wel wat voedingsstoffen gebruiken dus doen, al is het maar een klein banaantje.

Reden 4: “Ik ga over een uur of twee al lunchen of dineren

Juist vlak na het sporten is je lichaam gevoeliger voor het opnemen van voedingsstoffen en het herstellen van je lichaam. Een stevige lunch ergens na het sporten is top, maar je doet er goed aan toch nog iets kleins direct na het sporten, zeker wanneer deze lunch nog even op zich laat wachten.

Reden 5: “Ik heb geen tijd

Hiervoor zijn de “Snelle Jelle’s” uitgevonden gok ik. Je hebt misschien geen tijd voor een uitgebreide maaltijd, maar een glas siroop (met suiker), een stuk fruit of een kant en klaar tussendoortje is vaak al weg voor je het überhaupt goed hebt kunnen bekijken. Geen tijd = geen goede reden dus vooral 😉

Maak jij je stiekem wel eens schuldig aan een van deze reden of heb jij een andere (goede of slechte) reden? Laat het weten, ik ben benieuwd! PS: dat ik dit schrijf betekent overigens niet dat ik het zelf altijd “goed” doe, ook ik heb wel eens een van deze redenen gebruikt 😉

Liefs, Mo

Op de hoogte blijven?

*Je ontvangt een mail wanneer er een nieuwe blog online staat

%d bloggers liken dit: