Review: Teufel Airy Sports Headphone

Published by

on

In de test: de sportkoptelefoon van Teufel. Ik testte deze in-ears uiteraard tijdens het hardlopen. Zijn ze gemakkelijk in gebruik? Hoe is het geluid en voor mij nog het meest belangrijk: blijven ze goed zitten tijdens het sporten?


Er zijn al aardig wat “sport-proof” koptelefoons op de markt en ik heb er al aardig wat getest. De een succesvoller dan de ander. Ik was dan ook zeer benieuwd en tevens op voorhand al een beetje kritisch naar de nieuwe Airy Sports (in-ears) koptelefoon van Teufel. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de oortjes?

 • Oortjes met lineaire HD-drivers (ik wist ook niet wat dit was, maar dit wil zeggen dat het een goede geluidskwaliteit zou hebben)
 • Effectieve onderdrukking van omgevingsgeluiden
 • Waterdicht (ook geschikt voor watersporten, zelfs zwemmen)
 • Te verbinden met onder andere Bluetooth, inclusief lipsync mocht je video’s willen kijken met goed en kloppend geluid
 • Tot 25 uur muziek
 • Handsfree functie
 • ShareMe-functie (twee koptelefoons verbinden met een apparaat)
 • Zachte en flexibele earhooks (oorhaken klinkt zo gek) met een stevige en prettige pasvorm en een verstelbare nekband
 • En tot slot: de prijs is 119,99 euro en de oortjes zijn in vijf kleuren beschikbaar

Klinkt goed, met name wat betreft het geluid dat goed zou moeten zijn, de lange accuduur en het snel en gemakkelijk verbinden met Bluethooth. Wat betreft de ‘oorhaken’ en nekband was ik een klein beetje skeptisch (en dus krtitisch), want als ik een ding vervelend vind zijn het “voor sport geschikte oortjes” die telkens weer uitvallen tijdens het sporten. Dat moest uitvoerig getest worden dus.

Ik testte de oortjes afgelopen week uit tijdens een duurloop. Er stond wat wind dus dat kwam goed uit, de elementen van de natuur zijn tenslotte niet altijd gunstig gestemd voor oortjes. Opladen hoefde ik ze van te voren nog niet (ik nam met 80% batterij de gok dat ze het wel vol zouden houden) en ook het lezen van de gebruiksaanwijzing deed ik niet (ik probeer meestal gewoon wat uit en hoop dat het snel genoeg werkt). Ik heb muziek afgespeeld, gesprongen, gebukt, een foto gemaakt mijn haren opnieuw vastgebonden, gezweet en natuurlijk hardgelopen. Mijn bevindingen?

 • Verbinden met telefoon: het eerste pluspunt was al snel binnen. Zonder de gebruiksaanwijzing te lezen kreeg ik de oortjes razendsnel verbonden met mijn telefoon (lees: op het ‘aan’ knopje drukken, met je telefoon het Bluetooth signaal zoeken, vinden en verbinden) check!
 • Geluid: GOED. Geen schelle tonen of een dof geluid, maar gewoon muziek zoals ik het graag wilde horen. Wat meespeelt is dat de dopjes volledig in je oren zitten, waardoor het omgevingsgeluid grotendeels wordt afgesloten. Dat zorgt ervoor dat het geluid nog beter klinkt. Dit is tevens ook een nadeel, zeker voor buitensporters, omdat het verkeer ineens een stuk minder goed hoorbaar is. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en extra goed opletten is dus wel een pré!
 • Waterdicht: yes, in ieder geval voor een lading zweet. Met andere koptelefoons heb ik er wel eens last van dat een oortje het ineens tijdelijk niet meer doet, omdat er teveel vocht in is gekomen (gok ik). Daar zal ik met de Teufel oortjes geen last van hebben.
 • Verbinding tijdens het lopen: ik heb geen haperingen in het geluid ervaren tijdens het lopen. Zelfs niet toen mijn telefoon in mijn tightzakje zat weggestopt. De verbinding bleef dus sterk ondanks de afstand en omgeving.
 • Batterij: de oortjes hebben het met 80% natuurlijk prima volgehouden en mijn rondje heeft slechts een aantal procent batterij gekost. De richtlijn van 25 uur speeltijd zou moeten lukken.
 • En dan de grote hamvraag: bleven ze goed zitten? JA. De oortjes zijn welgeteld nul keer uit mijn oren gevallen tijdens het lopen en zelfs niet bijna. Dat is redelijk uniek!

Wat ik persoonlijk iets minder vind aan de oortjes is dat ze redelijk groot en niet compleet draadloos zijn. De grootte komt met name door de oorhaken, die er dan wel weer voor zorgen dat ze zo goed blijven zitten. Wat betreft draad werkt de koptelefoon wel draadloos met de telefoon (of horloge), maar de oortjes zijn onderling nog wel aan elkaar verbonden met draad. Dit bungelt uiteindelijk in je nek. Ondanks dat ik er minder last van had dan ik van te voren had gedacht, zou ik denk ik nog blijer zijn zonder. Dit laat me dan ook twijfelen of ik deze specifieke oortjes zelf zou aanschaffen, want voor dertig euro meer heb je eventueel ook Teufel oortjes zonder draad die een stuk kleiner zijn. Hoewel deze dan weer geen oorhaken hebben (lees: goed blijven zitten garantie) en ze niet specifiek op sport gericht zijn.

Eindconclusie

Ik ben erg tevreden over de Teufel Airy Sports oortjes, met name gezien de prijs/kwaliteit verhouding. De kwaliteit vind ik absoluut goed en hoewel ze dan misschien wat aan de grote kant en niet volledig draadloos zijn, wordt dit in mijn ogen gecompenseerd met de prijs die je betaalt (een stukje goedkoper dan veel andere niet nader te benoemen merken). Kortom, wil je oortjes echt puur voor het sporten, zonder een onterecht hoge prijs en let je zelf goed op het verkeer? Dan zijn de Teufel Airy Sports zeker het overwegen waard. Toch liever 100% draadloos voor dagelijks gebruik, maar wel meer kans op uitvallende oortjes wanneer je sport? Dan zijn de compleet draadloze misschien een optie.


PS: Omdat de Teufel Airy Sports nog redelijk nieuw zijn kun je ze nu nog met Early Bird korting (15 euro) bestellen!


Wat voor oortjes gebruik jij zelf en ben jij er tevreden over? Of heb je nog een andere vraag over de Teufel Airy Sports? Laat het vooral even weten!

Liefs, Mo

Goed om te weten: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Teufel Audio, maar over de inhoud van de review is niet gesproken 🙂

%d