Pluizig haar door sporten, wat doe je eraan?

Published by

on

Dat sporten gezond voor je is weten we zo onderhand wel. Maar is het ook zo gezond voor je haar? Ik twijfel er soms aan als ik de plukjes stro op mijn hoofd bij elkaar probeer te knopen. Oke, ik overdrijf een beetje, maar je snapt wat ik bedoel. Sporten en pluizend haar, wat doe je eraan?


Ik zou willen dat ik nu een waslijst met goed werkende tips zou kunnen geven. Maar helaas, aangezien het ook voor mij nog een zoektocht is heb ik deze (nog) niet. Wel kan ik de dingen delen die mij tot nu toe echt. hebben geholpen. Daarbij deel ik tips die ik van jullie kreeg via Instagram, die ik zelf dus ook nog kan gaan uitproberen (handig!).

Tip 1: Minder wassen

Wanneer ik deze tip geef aan mensen die veel sporten kijken ze me toch een beetje vreemd aan. De meeste mensen weten wel dat veel wassen niet goed is voor je haar, maar hoe doe je dat als je zoveel sport? Wordt het dan niet ontzettend vies? Het antwoord: nee (althans dat ervaar ik, geen idee hoe mijn omgeving dit eigenlijk ervaart). Niet wassen betekent niet dat ik mijn haren bezweet aan het lot overlaat, ik spoel het dagelijks goed uit na het sporten met alleen water. Haal dus even goed je handen door je haar tijdens het douchen en dan ben je dat zweet en vuil heus wel kwijt (voor een groot deel dan..).

Tip 2: Niet drogen en stijlen

Ook al erg logisch, maar tevens wel lastig wanneer je net als ik soms twee keer op een dag onder de douche stapt (kort!). Ik heb er een hekel aan met nat haar rond te lopen en mijn haren drogen niet zo snel van zichzelf. Het niet drogen vind ik dus niet zo fijn, maar ja, pluizig haar wordt er wel oprecht minder van. Sinds ik ben gestopt met stijlen en bijna met föhnen (ik föhn af en toe nog max een minuut de ergste natheid eraf) piekt mijn haar een heel stuk minder. Daarbij voelt het meteen een stuk steviger en volumineuzer wanneer ik mijn haren laat drogen aan de lucht. Zeker doen dus!

Tip 3: Goede en voldoende voeding

En dan bedoel ik in deze tip voeding die je in je mond stopt. Bepaalde vitaminen, mineralen en vetten zouden wonderen doen voor je haar. Welke dit precies zijn en bij welke er wetenschappelijk bewezen effect is: ik heb geen idee, maar er zal vast een kern van waarheid inzitten. Mijn tip? Eet vooral voldoende en voedzaam. Van deze aanpak kan ik met zekerheid zeggen dat het werkt. Voldoende en voedingsrijk eten (waarbij je waarschijnlijk automatisch die ‘haarboost’ stoffen binnenkrijgt) heeft voor mij wonderen gedaan. Ik denk dat ik het dubbele aantal haren op mijn hoofd heb dan een jaar of tien geleden…

Tip 4: Slaap op een zijden kussensloop

Deze tip kreeg ik via Instagram. Zelf heb ik nog een katoenen sloop, maar dit zou nog eens best de moeite waard kunnen zijn het te proberen. Het klinkt in ieder geval al een stuk zachter. Heb jij er ervaring mee?

Tip 5: Kouder douchen

Een tip die heel logisch klinkt en het zal ook zeker helpen. Momenteel lukt het me bijzonder goed (ik bedoel, warm buiten, logisch dus), maar in de winter krijg ik die knop toch niet snel om, letterlijk. Ik douche eigenlijk ontzettend heet, maar wie weet is het tijd hier iets aan te doen. Alles voor een gezonde bos haar zullen we maar zeggen.

Tip 6: Slaap met een doekje om je hoofd

Deze tip geldt niet voor iedereen, maar wel diegene met een lange haardos op het hoofd. Volgens de tipgever hoef ik er nu nog niet mee aan de slag, maar kan ik er over 10 centimeter wel over gaan nadenken. Als je het mij vraagt is dit wel het proberen waard.

Tip 7: Vermijd droogte

Van vochtig weer krijg je absoluut pluizig haar, maar van droogte ook (het zit niet mee). Probeer droge lucht te beperken (airco, verwarming), hydrateer je lijf (water drinken), en lig niet de hele dag in de zon, de zee of het zwembad. Een uitdaging deze zomer, maar waarschijnlijk levert het je wel een gezondere haarbos op!

Natuurlijk zijn er vervolgens nog een dosis shampoo’s, conditioners en andere producten waarmee je het pluizige haar te lijf kan gaan. Maar eerlijk is eerlijk, hier heb ik vrij weinig verstand van (oftewel niets). Heb jij dit wel of heb jij nog een andere tip? Ik ben benieuwd!

Liefs, Mo%d