Mijn leefregels bij een beginnende blessure

Published by

on

Juist wel of niet doortrainen met een klein pijntje? Hoe ver kan je gaan? Wanneer moet je stoppen? Wanneer is het serieus en wanneer onschuldig? Ik zou wensen dat ik het antwoord klaar had liggen op al deze vragen, maar helaas is dat niet het geval. Het is persoons- en situatie afhankelijk. Toch heb ik in de laatste jaren een redelijke dosis ervaring opgebouwd en hiermee een aantal persoonlijke ‘leefregels bij blessures’ opgesteld.


Ik ben totaal niet bijgelovig, maar toch durf ik bijna geen blog meer te schrijven over blessures. Elke keer wanneer ik schrijf over het voorkómen of herstellen van een blessure gaat het bij mijzelf weer mis. Maar goed, op zoek naar een beetje spanning en sensatie doe ik vandaag toch weer een poging. Inmiddels ben ik al een tijd blessurevrij en vind ik het tijd mijn ervaringen en gedachten over dit onderwerp te delen. Wat doe ik wanneer ik een pijntje heb?

Leefregel 1: Luister naar je instinct

Het ene pijntje is de andere niet. Ergens diep vanbinnen voel je misschien wel aan of het pijntje dat je voelt serieus is. De keren dat mijn blessure een échte bleek te zijn, voelde ik dit eigenlijk al meteen. De pijn was anders dan normaal, ik ervaarde een bepaalde vermoeidheid of mijn gevoel vertelde gewoon dat het niet pluis was. Probeer te luisteren naar wat jouw instinct of gevoel je vertelt en neem dit serieus. Het vervolgens hieraan kunnen toegeven en ernaar handelen is dan weer een compleet nieuw hoofdstuk met leefregels waard, ik weet het 😉

Leefregel 2: Ochtendpijn of -stijfheid is oppassen

In de ochtend opstaan en meteen de herkenbare pijn of stijfheid voelen is een serieuze waarschuwing. Wanneer ik hiermee te maken heb weet ik dat ik op moet passen. Sla de zware training over of ruil hem in voor een minder intensieve variant. Besteed extra aandacht aan herstel, doe wat yoga of bekijk hoe je de stijfheid of pijn kan verlichten. In ieder geval: let op en doe een stapje terug.

Leefregel 3: Pijn die erger wordt tijdens het sporten is nog meer oppassen

Een klein beetje pijn (binnen een acceptabele pijngrens) hoeft niet per definitie erg te zijn, mits je realistisch blijft in hoeveel pijn je écht voelt natuurlijk. Met een klein beetje pijn probeer ik zelf vaak nog wel een klein rondje te lopen om te kijken wat er gebeurt. Wanneer de pijn tijdens het lopen erger wordt beginnen mijn alarmbellen meteen hysterisch te rinkelen. Dit is meestal geen goed teken en ik kap mijn training dan ook af. Liever iets te voorzichtig zijn dan een grens overschrijden waarbij je figuurlijk ineens verder van huis bent dan je nog terug kunt lopen.

Leefregel 4: Een na-reactie die langer duurt dan 24 uur nóg meer oppassen

Meer pijn ervaren ná je training is niet per se gek. Er zal tenslotte toch iets niet helemaal oke zijn wanneer je lichaam constant (lichte) pijnsignalen afgeeft. Wanneer je de plek hebt belast kan het een na-reactie geven. Deze reactie kan wel even duren. Maar wanneer de reactie 24 uur na het sporten nog altijd heftig is (of zelfs nog erger is geworden) is dit waarschijnlijk een signaal dat je te veel van jezelf hebt gevraagd. Bekijk of je de volgende training uit kan stellen, doe een lichtere training of neem een paar dagen extra rust.

Leefregel 5: Geef toe aan rust wanneer dat nodig is

Het kan verstandig zijn alternatief te trainen wanneer je last hebt van een blessure. Met name een peesontsteking gaat vaak niet over wanneer je niets doet. Onbelast blijven bewegen kan een goede optie zijn. Maar let op, sla hier niet in door. Zelf heb ik ervaren dat door voor extra rust en goede voeding te zorgen, de blessure ineens een stuk sneller verdween dan wanneer ik maar door bleef gaan. Zorg dat je lichaam voldoende energie over heeft om überhaupt aan herstel te kunnen werken.

Ook voeding kan een rol spelen bij het herstel van een blessure. Hier zal ik een andere blog aan wijden. Hoe ga jij om met een beginnende blessure? Heb jij iets aan deze tips of heb jij nog andere tips? Ik ben benieuwd! En voor nu: fingers crossed dat mijn bijgelovigheid nergens op slaat en ik mijn eigen regels voorlopig niet nodig heb 😉

Liefs, Mo


%d bloggers liken dit: