Review: Garmin Forerunner 235

Published by

on

Ik kan jullie nu alle specificaties van dit MOOIE (ja hij is MOOI toch??) horloge geven, maar die kan je ook googlen. Dat doe ik dus lekker niét, maar ik vertel jullie wél wat ik nou van dit horloge vind, hoe het mij bevalt en ik beantwoord jullie vragen..

◊ ◊ ◊

2017-06-26 18.08.03

I WANT IT!

De Forerunner 235 stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Waarom? Omdat hij alles heeft wat ik zoek in een hardloophorloge (pols-hartslagmeter, GPS, Auto-Pause & verschillende hardloopprofielen), maar mij daarnaast ook alle ins- en outs geeft van algehele fitheid (stappenteller, afgelegde afstand & slaap) wat ik stiekem best interessant vind! Daarnaast kan ik er ook ander sporten mee tracken, kan ik er onbezorgd mee onder de douche stappen en.. ziet hij er verdomd MOOI uit (looooove de color!).

What do I think?

Tja ik ben een Lucky bastard en het horloge wat ik zo lang wilde, mag ik nu eindelijk om mijn pols dragen (YAY!). Dus, hoe bevalt hij nu eigenlijk echt? Voldoet hij aan mijn verwachtingen?

Kort maar krachtig: YES. Zoals ik al beschreef zijn er een aantal dingen die ik echt belangrijk vind in een sport horloge, waarvan GPS op 1 staat en pols-hartslagmeter op 2 (ik heb een hekel aan allemaal losse attributen, die raak ik kwijt.).

GPS

Aangezien ik met mijn vorige horloge flink wat GPS problemen heb gehad, was het “op hardloopstand zetten” van de Forerunner 235 een verademing. Hij pakt de GPS vrijwel altijd meteen (of in ieder geval redelijk snel), maar nog handiger: al mocht hij hem eens niet meteen pakken, je kan wel starten met rennen! Met mijn vorige horloge kon ik pas op “start” drukken als het horloge daadwerkelijk de GPS had gevonden (waardoor ik vaak 10 minuten buiten naar een signaal van boven stond te zoeken. Niet handig. Niet charmant ook). Maar met de Forerunner 235 kan je meteen starten, terwijl hij de afstand gewoon meet. En die GPS.. die komt eventueel later wel meedoen. Super handy dus!

2017-06-26 18.05.14-1

Hartslagmeter 

Een pols-hartslagmeter zou iets minder precies kunnen zijn dan een losse hartslagband. Agree. Maareh.. een hartslagband ga je waarschijnlijk niet onder je beertjes pyjama dragen (of zelfs 24u), terwijl de pols-meter een goede indicatie van je hartslag geeft voor elk moment van de dag. Persoonlijk vind ik dit enorm handig, omdat je zo snel een inzicht krijgt in hoe je er voorstaat qua fitheid. Hoe precies hij is? De keren dat ik heb meegeteld klopte hij aardig goed.. maar ik geef eerlijk toe dat ik nog nooit 24u heb meegeteld 😉

Hardloopfuncties

Het horloge heeft veel verschillende hardloopfuncties (Garmin Fore E(en) Runner toch) die ik nog lang niet allemaal getest heb. Maar mocht jij opzoek zijn naar een specifieke hardloopfunctie in een sporthorloge, dan is er een grote kans dat dit horloge hem heeft!

Een van de (kleine) functies die ik zo fijn vind? AUTO-PAUSE (loooove auto-pause). Dit houdt in dat wanneer jij voor een stoplicht staat te zuchten, het horloge zelf doorheeft dat je even niet rent en op pauze springt. Op deze manier hoef je niet zelf “de vinger aan de pols te houden” en dat vind ik stiekem best handig!

2017-06-17 13.11.08-4

YOUR QUESTIONS

Op Instagram vroeg ik of jij nog specifieke vragen had over dit horloge. Tijd deze te bespreken:

“Hoe is de hartslagmeting? Is de meting betrouwbaar?”

Zelf vind ik de hartslagmeter betrouwbaar. Hij is natuurlijk niet zo betrouwbaar als van die fancy hartslag plakkers (of hoe je die ook noemt), en ook de hartslagband zal betrouwbaarder zijn, maar toch geeft de polsmeter een goede indicatie van de hartslag gedurende 24u. Ik heb een aantal keer meegeteld om te kijken of ik en mijn horloge op een lijn zaten, en dat week niet meer af dan twee tot vijf slagen. Kortom, pin je er niet helemaal op vast, maar een goede indicatie geeft het zeker.

“Ik twijfel tussen de Forerunner 230 en 235.. Wat is het verschil in hartslagmeters tussen deze twee?”

De Forerunner 230 heb ik zelf niet getest, maar ik heb wel even wat onderzoek gedaan naar wat het verschil is tussen deze horloges qua hartslagmeter. Ik kwam erachter dat de Forerunner 230 ook een pols-hartslagmeter heeft, alleen voor het bepalen van de hartslag-zones, hartslag-waarschuwingen en hartslag-calorieen meting heeft de Forerunner 230 een compatibel accessoire nodig (een hartslagband neem ik aan), terwijl de Forerunner 235 deze functies allemaal zonder hartslagband uitvoert!

“Is het horloge te koppelen aan de laptop voor de data?”

Het horloge is te koppelen aan de computer (ook handig voor software-updates). Maar persoonlijk transfer ik de data van het horloge altijd naar mijn telefoon. Garmin heeft een uitgebreide app (Garmin Connect) waarmee je al je statistieken in detail kan bekijken. Het overzetten van de gegevens gaat via bluetooth en is binnen een paar minuten gedaan. Ook op je computer kan je op Garmin Connect inloggen met je eigen account, om je stats uitgebreid te bekijken. Nog een voordeel; koppel bijvoorbeeld je Strava (of Runkeeper) account aan Garmin Connect en hij upload je run ook nog eens automatisch hierheen (Kudo’s vangen maar!).

“Hoe is de actuele tempo weergave op het horloge? Constant goed of verspringt hij vaak?”

Dit vind ik een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik geloof dat hij over het algemeen steady is, maar wel even wat tijd nodig heeft om de juiste snelheid weer te geven. Wandel je bijvoorbeeld een paar passen en ga je daarna weer rennen, dan loopt het horloge een beetje achter. Maar verspringen tijdens een constante run doet hij niet!

“Hoe scoort de Forerunner in vergelijking met de TomTom runner 3, Polar 430 en Polar 600?”

Ik kan het horloge niet uit eigen ervaringen vergelijken met de andere horloges, omdat ik deze simpelweg nooit geprobeerd heb (I’m not rich) . Wel heb ik wat plus en minpunten opgezocht en specificaties bekeken. Een van de grootste dingen die mij opviel (en wat ik zelf BEST WEL BELANGRIJK VIND) is de accuduur. Hoe de Polar M430 een accuduur heeft van 8u (euuh.. kort?), is deze bij de TomTom runner 3 al 10u (yay). Bij de Polar M600 gaat hij flink vooruit met een accuduur van wel 48u, maar de grote winnaar is toch wel de Garmin Forerunner 235 met 264u (euh LANG dus!). Of dit echt zo is? Tja, ik moet zeggen: mijn horloge gaat toch zeker wel een week mee.

Verder verschillen de horloges in wat kleine dingen en hebben ze allemaal hun voor- en nadelen. De Polar M600 zou bijvoorbeeld wat groot kunnen zijn voor een smal polsje, wat de Garmin Forerunner 235 niet is (ik heb smalle polsen, dus bepaal zelf). De Forerunner heeft dan weer geen navigatie wat de TomTom runner 3 wel heeft. Ook heeft de Forerunner geen muziek, terwijl de Polar M600 dit wel kan afspelen. Tja.. het is dus een kwestie van bedenken wat JIJ nu echt belangrijk vindt in een horloge!

2017-06-26 18.08.03

Wat ik kan concluderen over de Garmin Forerunner 235? Dat IK er in ieder geval heel blij mee ben. Design, voldoende hardloopfuncties & uitgebreide gezondheidsgegevens.. DIKKE PRIMA DUS!

◊ ◊ ◊

Heb jij ook ervaring met dit horloge en zo ja, wat vind jij ervan? Of ben jij nog opzoek?
Heb jij nog andere vragen of opmerkingen?
 Let me know!

Liefs, Monique

 

%d