Mijn 5 tips voor de NYC marathon!

Published by

on

Een tijdje terug kreeg ik de vraag of ik nog tips had voor de NYC marathon. Over de race, het parcours en andere tips & tricks. Nu voel ik mij verre van een ‘marathon-expert’, aangezien ik er pas één gelopen heb. Het feit ‘dat ik maar wat deed’ maakt mij niet zelfverzekerder hier nuttige tips over te geven. Ik had geen plan, geen tactiek en alles wat ik wél had daar hield ik mij niet aan. Ik stelde mij in op de ergste race van mijn leven en uiteindelijk? Finishte ik mijn marathon gemakkelijker dan ik ooit had kunnen dromen. Was mijn ‘geen tactiek’ hebben dan misschien zo slecht nog niet? Heb ik dingen in mijn voorbereiding juist wel of niet gedaan die misschien wel bijzonder zinvol waren? Een marathon expert ben ik niet, maar de NYC marathon heb ik zeker gerockt. Vandaar dan toch een blog met mijn 5 persoonlijke NYC marathon tips!

TIP 1: Neem de tijd en rust te acclimatiseren

Deze tip komt nu misschien een beetje laat, aangezien je de trip naar NYC hoogstwaarschijnlijk (dat hoop ik althans) al geboekt hebt. Wat ik ook hoop, is dat je een paar dagen voor de marathondag zult aankomen. Dit geeft je namelijk de tijd te wennen. Niet alleen aan het tijdsverschil, maar ook aan de stad en het weertje aan de andere kant van de oceaan. Neem je rust (doe de sightseeing dus liever pas ná de marathon), verken het parcours alvast een beetje en sta mentaal en lichamelijk uitgerust aan de start. Goud waard!

TIP 2: Stel je in op “de NYC Marathon is zwaar, heel zwaar”

Oke, als ik eerlijk ben heb ik dit zelf dus niet eens zo heftig ervaren, maar vrijwel iedere andere NYC marathoner die ik gesproken heb laat duidelijk merken dat deze marathon echt geen simpele is. Nu is geen een marathon simpel in mijn ogen, maar de vele bruggen en het lichtelijk ‘heuvelachtige’ parcours van NY maken het voor veel mensen toch een erg lastige variant. Ik stelde mijzelf dan ook in op het aller ergste (lees: heuvels, wind, bruggen & pijn) en op deze manier had ik mij er een soort van bij neergelegd. Het ging afzien worden, maarja.. dat is maar tijdelijk right? De uitspraak “stel je in op het ergste, dan kan het alleen maar meevallen” is er dus wel een die bij NYC past 😉

TIP 3: Start niet te hard, maar ook zeker niet te langzaam…

Dit is een gevaarlijke tip. Er werd mij op het hart gedrukt niet te snel te starten. Wanneer je te snel start is de kans groot dat je snel op bent en je het de rest van je marathon heel erg moeilijk gaat krijgen. Rustig starten was het geheim en de tip die ik van alle kanten meekreeg. Maar ik zou mijzelf niet zijn als ik weer eens voor geen meter luisterde. Ik startte niet rustig, nee. Maar te snel? Ook niet.

Ik startte in een tempo dat voor mij ‘fijn voelde’. Niet kijkend op mijn klokje, maar gewoon op gevoel. Geen tergend langzaam tempo, maar gewoon hardlopen. Waarom ik van mening ben dat je niet te rustig moet starten? Hier verlies je tijd mee.. Rustig starten is veilig, maar op de 30km ga je sowieso pijn krijgen en erg vermoeid worden ook al ben jij je marathon nog zo rustig gestart. Versnellen wordt hier erg lastig en een kleine kans dat je in staat bent de rustige kilometers van het begin ‘goed te maken’. Ik heb gekozen voor een tempo dat die dag bij mij paste en goed voelde. Een tempo dat ik uiteindelijk van het begin tot het eind super constant heb weten vast te houden en mij in een tijd van 3:42:07 over de finish bracht!

TIP 4: Stress niet om het aantal drankposten en voorkom de hongerklop

Oh wat was ik bang voor de hongerklop (lees: geen energie meer hebben door een gebrek aan koolhydraten in je lichaam). Ik was er zo bang voor dat ik bij iedere post besloot wat slokken energiedrank te nemen, naast de 5 gelletjes die ik nog op zak had. Enthousiast? Misschien iets te. In NYC is het aantal verzorgingsposten namelijk bijzonder goed geregeld. Na een kilometer of 5 is er namelijk bij elke mile wel een drankpost te vinden. Reken maar uit hoeveel energiedrank ik heb binnengekregen die dag…

Veel dus. Maar ach die hongerklop was in ieder geval ver te zoeken en zelfs van ‘after marathon cravings’ had ik weinig last. Zorg bij de NYC marathon zelf voor je gels, maar maak je niet druk om het aantal drank & verzorgingsposten.

TIP 5: Maak gebruik van de brede wegen

De laatste tip kreeg ik van iemand anders een dag voor de race. Maar omdat ik hem waardevol vind, staat hij in mijn lijstje.

De wegen waarop (door?) de NYC Marathon gelopen wordt zijn over het algemeen breed, heel breed. Dit is niet alleen fijn omdat je zo over het algemeen genoeg ruimte hebt je eigen tempo te lopen, maar ook om je soms even af te zonderen. de NYC marathon is een enorm groots event, waarbij dan ook enorm veel mensen langs de kant staan om je aan te moedigen (op de bruggen na). Super leuk natuurlijk! Maar wanneer je geen muziek draagt (of je oortjes stuk gaan na kilometer 5, zoals bij mij) kan het geroep en geschreeuw aan de zijkant je soms een beetje te veel worden. Zeker na een kilometer of 30. Maak hier dan ook gebruik van de brede wegen. Ga in het midden lopen voor wat meer rust, en loop juist een keer aan een van de zijkanten wanneer je wel een energie-boost kan gebruiken. Want geloof me, daar zijn de Amerikanen pro in.

Dit zijn het denk ik wel. Mijn 5 belangrijkste tips rondom de NYC marathon. Er is natuurlijk altijd nog veel meer te vertellen, maar het belangrijkste is dat je er gewoon heengaat om het lekker zelf te ervaren. Mocht je nog vragen hebben die je dolgraag beantwoord zou willen zien, laat het mij dan vooral weten in een reactie, via een mailtje of op Instagram. Ik beantwoord ze graag en leef als geen ander met jullie mee!

Voor alle NYC marathonlopers: SUCCES!!

Liefs, Mo

2017-11-05 22.09.46-4

%d