Personal Body Plan #2

Personal Body Plan maand 1: januari

2016-01-28 13.20.23Ooooh wat schandalig dat ik nú pas begin aan het schrijven van mijn beloofde update! De afgelopen weken waren stiekem ook een beetje druk met studeren, trainen, proberen uit te rusten, eten en vooral: werken aan mezelf. Maar hee, beter laat dan nooit! Lees je mee over mijn eerste maand Personal Body Plan?

Personal Body Plan

4 Januari starte ik met “my Personal Body Plan (PBP)” en vandaag zijn we precies 1 maand en 3 dagen verder van die onzekere eerste dag. Wat PBP precies is en hoe mijn eerste dagen gingen? Dat lees je hier. 🙂

Ik herinner me de eerste dag nog als de dag van gisteren. HOE WERKT DIT!? Ik snapte niets van mijn ‘voedingsbudget’ en hoe kreeg ik in godsnaam al die balkjes groen? Hoe ging ik in hemelsnaam zoveel eten? En ook de trainingsschema’s waren totaal anders dan ik gewend was.

Op dit moment kan ik alleen maar glimlachend terugkijken op deze eerste gedachten. Personal Body Plan is niet iets wat je in een dag onder de knie hebt. Het is een groot traject. Een traject om te veranderen. En een verandering.. KOST TIJD.

De eerste 3 weken van personal body plan was de “adaptatiefase”. Het is een fase om je lichaam te laten wennen aan de krachttrainingen die gaan volgen, om te wennen aan je nieuwe voedingsbudget en om te wennen aan je ‘nieuwe levensstijl’.

2016-01-09 10.45.53

Mijn traject: de eerste weken

De trainingen waren in de eerste 3 weken vooral gericht op het sterker maken van de over (het algemeen) zwakke spieren en dit ging voor mij gepaard met een laaange uitgebreide warming-up. Hoe ik mij de eerste dagen nog stiekem een beetje kon schamen voor de aparte oefeningen die ik uitvoerde in de warming-up (rekken, strekken, mijn bibs pontificaal in het zicht brengen van iedereen, halve yoga-sessies.. “hallo moet ik niet bezig zijn met gewichten!?”), was ik na 3 weken bijna verdrietig dat dit niet werd voortgezet in mijn nieuwe trainingsschema!

Want die kreeg ik, na 3 weken kreeg ik een nieuw schema en… moest ik 4 keer shinen in de gym in plaats van 3! Slik.. hoe ging ik dit nu weer combineren met alles? Ik heb het al zo druk! In de afgelopen weken PBP heb ik geleerd dat PLANNING het sleutelwoord is die hand in hand gaat met PRIORITEITEN stellen en dan.. dan is alles mogelijk.

Zo trainde ik mij de afgelopen 4 weken suf (geen één training werd overgeslagen, of maar half uitgevoerd) en geloof het of niet.. ook het eten ging steeds beter.

2016-01-31 11.12.57

Eten

De eerste weken had ik moeite met het volmaken van de balkjes. Vooral het genoeg aantal calorieën binnenkrijgen, was voor mij een grote opgave (je kunt hier lezen waarom). Ik weet nog goed hoe vaak ik me ‘s avonds een ‘volgevreten varken‘ voelde en ik vroeg me dan ook regelmatig af hoe dit in godsnaam goed kon zijn voor mijn lichaam..

Inmiddels ken ik mezelf niet meer terug. Mijn balkje voor het aantal calorieën is groen (wat betekent: voldoende kcal gegeten) en IK HEB NOG STEEDS ZIN OM TE ETEN! Ik voel me niet langer een ‘volgevreten varken’ maar soms eerder een ‘knorrend varkentje’, bij wie de maag om de 3 uur begint te knorren en aangeeft dat het voedertijd is (hihi.. SCHAAMTE).

2016-01-30 11.23.17

Meetmoment 1

Op 31 januari was het dan zover, mijn eerste meetmoment sinds het begin. Stiekem was ik best een beetje zenuwachtig, ook al wist ik dat ik er lichamelijk niet heel veel op veranderd was. Wat als ik ongemerkt toch veel dikker was geworden? Of veel zwaarder was geworden? Of.. Ja, ik haalde me van alles in mijn hoofd, wat natuurlijk nergens voor nodig was.

Mijn meetmoment was dan ook meer dan prima. Ik was nog geen gram aangekomen (en dat was een opluchting, ik vertel je zo waarom), mijn schouders waren een cm breder, en mijn heupen en taille zelf ietsiepietsie minder breed! Ook op de foto kon ik al een lichtelijke fysieke progressie zien, ik word beetje bij beetje steeds iets strakker.

2016-01-13 16.19.02

Mijn ECHTE progressie

Natuurlijk ben ik in 4 weken tijd geen HULK geworden (thankgod) en is fysieke progressie nog niet erg zichtbaar, sterker ben ik letterlijk en figuurlijk wel!

Hoe ik eerst met het “overhead squatten” al bijna omviel van de 12 kilo stang boven mijn hoofd, deed ik er na een aantal weken zelfs met gemak een aantal kilo’s bij. Langzaam begon mijn gevoel van “groentje” en “slappe vaatdoek, die met 3kg gewichtjes staat te gooien” te veranderen naar “fitte chick” die staat te rocken in het krachthonk, gewoon tussen al die grote kerels! =D

Daarnaast was er de niet zichtbare progressie: mentale progressie. En die is bij mij misschien nog wel het grootst..

Ik was stiekem erg opgelucht dat ik niet was aangekomen (wat ook niet gek is, de eerste 2 weken at ik nog niet voldoende, dat deed ik pas de laatste twee weken), terwijl ik voor mijn doen veel meer at dan ik de laatste jaren gewend was. Dankzij PBP heb ik geleerd dat mijn lichaam deze hoeveelheden eten prima kan hebben. Mijn lichaam heeft het dus zelfs nodig! Dankzij PBP durf ik dus weer te eten, en dat is niet alleen voor mijn lichaam, maar ook voor mijn MOOD (en de mensen in mijn omgeving) heel erg fijn. 😉

2016-01-31 14.39.55

Conclusie

Mijn eerste weken PBP zijn “WOW”! Hoewel ik fysiek geen enorme progressie heb gemaakt (behalve qua gewichtjes heffen dan: OJEAH), is de mentale progressie enorm en dat was in mijn geval misschien nog wel belangrijker. Ik durf weer te eten en ik durf mezelf te laten zien in het krachthonk.

Natuurlijk ben ik er nog niet. Ik heb nog veel te leren en ik moet hard aan mezelf blijven werken. Soms zijn er mindere dagen, waarbij ik het moeilijk vind alles te combineren (vrienden, feesten, lol hebben.. kan dit nu niet meer?), maar ik weet dat ik er uiteindelijk wel kom en uiteindelijk alles weet in te passen in mijn leven. Stapje voor stapje kom ik dichter bij mijn doelen en dit doe ik volgens mijn eigen plan en mijn eigen traject. Nog 5 maanden PBP te gaan enneh.. IK GA ERVOOR!

2016-01-28 13.20.23

Heb jij nog vragen over PBP, mijn traject, voeding, training of gewoon een andere opmerking of reactie? Laat vooral een berichtje achter! 🙂

PS: Binnenkort heb ik nog groot nieuws.. Jullie horen van mij!

Liefs, Monique

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: