Mijn favoriete boeken over voeding en/of sport

Published by

on

Ik ben geen grote lezer, maar soms kan ik een boek in een ruk uitlezen. Dit gaat om boeken die mij enorm inspireren of waar ik veel uit kan halen. In dit artikel wil ik mijn favorieten met jullie delen.


Rusten is het nieuwe sporten – Jef Geys

Dit boek bestelde ik in een opwelling ruim een jaar geleden. Op dat moment kampte ik met blessure na blessure, waardoor ik van gekkigheid niet meer wist wat ik moest doen. Als ik eerlijk ben duizelde mij het soms van vermoeidheid, maar was ik echt overtraind of speelde er andere dingen? Hoewel ik weet dat Google je vaak meer de put in helpt bij dit soort dingen dat dat het je helpt (niet doen dus), was dat dit keer andersom. Het bracht mij namelijk bij dit boek en de titel alleen al maakte dat ik het per se wilde lezen.

Rust nemen is lastig, althans dat vind ik en je herkent dit misschien wel als fanatiek sporter. Nu heb je waarschijnlijk geen boek nodig om je te vertellen dat rust nemen toch echt belangrijk is zo nu en dan, maar wat als je keer op keer vermoeid raakt terwijl je niet eens echt weet hoe dat komt? Is rusten wel de enige oplossing? Hoe ga je om met een vermoeid lichaam? En hoe kan je training juist inzetten om te herstellen? Dit boek beschrijft verschillende vormen van vermoeidheid (want ja, niet alles is maar op een hoop te gooien) én geeft praktische tips om jouw belasting versus belastbaarheid weer in balans te krijgen en juist beter te worden dan je was (Spoiler: je hoeft van dit boek niet alleen maar te rusten #yes!).

Voor mij persoonlijk was dit boek echt een eye-opener. Ik lees niet snel een boek in een week uit, maar dit was er sowieso een van. Vind jij het net als ik best wel lastig een goede balans te vinden in belasting en belastbaarheid en weet je eigenlijk niet zo goed hoe je een training slim in kunt zetten? Dan is dit denk ik ook wat voor jou.

Voedsel voor je Geest – Jonathan Klaassen

Dit boek kreeg ik van Jonathan zelf. Geen addertjes onder het gras, maar hij was gewoon benieuwd naar wat ik van het boek vond als voedingsdeskundige zijnde. Ik was een klein beetje bang dat het misschien “saai” zou zijn voor mij, omdat ik al veel over dit onderwerp weet. Maar niets bleek minder waar.

Toen ik eenmaal was begonnen heb ik het boek letterlijk in twee uur uitgelezen. Naast een stukje basis informatie (voor mij bekend, maar essentieel voor wie er nog iets minder vanaf weet) wordt er antwoord gegeven op interessante vragen als: zijn E-nummers nu wel of niet goed? Hoe verslavend is suiker (spoiler: niet)? Hoe bang moeten we zijn voor aspartaam en moeten we gluten of zelfs koolhydraten vermijden? Jonathan slaat in mijn ogen de spijker op de kop met zijn directe en onderbouwde mening en zijn duidelijke taal.

In mijn ogen is dit een super boek voor iedereen die zoekende is in de wereld van voeding en gezondheid. Er wordt tegenwoordig zóveel geschreven en gezegd over dit onderwerp, dat het niet gek is als jij geen flauw idee hebt wat nu eigenlijk wel of niet waar is. Dit boek biedt je naast de basis informatie over voeding, vooral duidelijkheid. Daarbij kan het je ook nog eens helpen dit meteen praktisch toe te passen met behulp van een 7 stappen plan om gezonder te gaan eten. Nog een spoiler: zónder een of ander fancy dieet. Want ja, als het dieet te mooi klinkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook 😉

PS: Houd mijn Instagram in de gaten voor iets leuks!

From lab to kitchen – Asker Jeukendrup

Ik zeg je eerlijk dat dit boek misschien niet voor iedereen is weggelegd. Maar wanneer je al een klein beetje in de wereld van sport en voeding zit, is dit boek in mijn ogen een van de meest praktische en makkelijkst leesbare. Het is in het Engels geschreven door een aantal experts op het gebied van voeding en sport en bespreekt onderwerpen als: koolhydraten tijdens het sporten (wanneer, welke en hoeveel)? Hydratatie, voeding voor herstel en voeding voor specifieke (duur)sporten als zwemmen, hardlopen en triathlon. Het boek slaat de brug tussen wetenschap en praktijk, hoewel de schrijfstijl wel iets meer richting wetenschappelijk is (of ja, een wetenschappelijke achtergrond kan handig zijn). Jip en Janneke zou ik waarschijnlijk iets anders aanraden, maar wanneer jij een stapje verder wilt binnen voeding en sport is dit boek zeker een aanrader!

Dreams – Patricia Schreurs en Susan Krumins

Tot slot wil ik natuurlijk nog het boek Dreams noemen. Hoewel ik het nog niet heb uitgelezen, heb ik er zelf een mini bijdrage aan mogen leveren (een hoofdstuk over sport en voeding) en mag het dus sowieso niet ontbreken in mijn lijstje. Ben jij benieuwd naar dit praktische hardloopboek? Je kunt hem hier bekijken:

Liefs, Mo

%d