Review: Garmin Forerunner 745

Published by

on

In September kwam de Garmin Forerunner 745 uit. Voor hardlopen is en blijft een Forerunner horloge toch hoog op mijn favorietenlijst staan en ik was dan ook heel erg benieuwd naar deze vernieuwde versie. Want wat is er nieuw? Wat is er anders ten opzichte van bijvoorbeeld een Forerunner 245 of een sporthorloge uit een andere range van Garmin? En het belangrijkst: hoe bevalt hij?


Ik weet nog hoe blij ik was met mijn Forerunner 235 een jaar of vier geleden. Hij maakte mijn eerste halve marathon mee, de finish van mijn eerste hele marathon en het was mijn maatje bij ongeveer elk hardloopevenement dat ik destijds voor het eerst liep. Ik heb hem gedragen tot hij bijna versleten was, hoewel hij momenteel nog steeds zijn werk verricht rond de pols van mijn vader.

Een Forerunner, ik ben en blijf fan van deze range van Garmin. Gewoonweg omdat hij precies kan en doet waarvoor ik hem nodig heb: duursport. En dan met name hardlopen en wielrennen.

Inmiddels is het al een tijd geleden dat ik een Forerunner om mijn pols heb gedragen. De Fenix 5S plus nam het over, tot een paar weken terug. De Garmin Forerunner 745 kwam uit en sindsdien heb ik eigenlijk enkel nog dit horloge gebruikt. Tijd voor een review!

Wat is er nieuw?

De belangrijkste verandering van de Forerunner 745 is: triatlon. Hoe de vorige Forerunners voornamelijk op hardlopen gericht waren, is de Forerunner 745 nu ook compleet uitgerust voor triatlon (inclusief zwemmen en wielrennen dus). Het is hierdoor een nog functioneler en breder gericht duursporthorloge! Wat betreft triatlon is de Forerunner 745 het meest lichte en kleine horloge dat Garmin hiervoor uit heeft gebracht.

Maar ja, ik doe dus niet aan triatlon. Is er voor mij dan ook wat nieuws?

Gelukkig heeft Garmin niet alleen veranderingen doorgebracht in de focus wat betreft sport, maar ook op andere gebieden. Twee nieuwigheden zijn:

  • Trainingssuggesties: ik was een beetje verbaasd toen ik een rondje wilde gaan hardlopen en mijn horloge ineens een trainingssuggestie deed. “suggestie van vandaag: 5km basis”. Wauw, oke dat is nieuw! Ik moet zeggen dat de suggesties de eerste weken nog niet helemaal naar mijn zin waren, maar dit had er waarschijnlijk mee te maken dat mijn nieuwe horloge nog niet helemaal op de hoogte was van mijn trainingsstatus. Nu ik het horloge inmiddels een paar weken in gebruik heb, beginnen de suggesties steeds meer ergens op te slaan 😉 Ik ben benieuwd wat hij over een paar weken zegt, zou hij mij naar een marathon toe kunnen loodsen?
  • Garmin Pay: Yes eindelijk betalen met mijn horloge! Ik vond het al vernieuwend dat dit op mijn telefoon kon, maar als ik het eenmaal heb ingesteld op mijn horloge (klein detail, moet ik nog doen) kan ik al helemaal zonder veel spullen op pad. Momenteel lijkt het mij vooral handig om snel na het hardlopen boodschappen te kunnen doen. Of het ook zo’n handige functie is wanneer ik (ooit) weer eens in de kroeg sta moet nog blijken zullen we maar zeggen.

Wat is minder nieuw, maar wel mogelijk met de Forerunner 745?

✓ Muziek
✓ Pulseoxymeter
✓ Body battery
✓ Tracking menstruatiecyclus
✓ Veiligheids- en trackingsfuncties
✓ Uitgebreide metingen van trainingseffecten (dikke plus!)

Aangezien ik het horloge voornamelijk gebruik voor het hardlopen en ik het niet meer altijd rond mijn pols heb zitten, zijn voor mij de trainingsfuncties het belangrijkst. Is het horloge duidelijk? Geeft hij voldoende weer op het horloge zelf en meet hij alles wat ik wil weten?

Ja, ja en ja. De Garmin Forerunner geeft duidelijk trainingsstatistieken weer als VO2max, trainingsbelasting van de afgelopen dagen, benodigde hersteltijd, hartslagtrend, raceprognose en de huidige trainingsstatus. Daarnaast zijn er verschillende trainingsfuncties, zoals de mogelijkheid routes (via Strava, Garmin Connect of een andere app) en trainingsschema’s (bijvoorbeeld via TrainingsPeaks) te synchroniseren. Tevens is er zelfs de mogelijkheid een Garmin Coach op je horloge weer te geven.

Vraag en antwoord

Via Instagram kreeg ik nog een aantal vragen binnen over het horloge. Een aantal vragen heb ik al in bovenstaande tekst beantwoord, een aantal andere vragen licht ik hieronder uit.

Is de GPS nauwkeurig, bijvoorbeeld onder bomen en in het bos?

De Garmin Forerunner 745 heeft een uitgebreide GPS ondersteund met wereldwijde satellietsystemen als GLONASS en Galileo. Dit zou moeten bijdragen aan de nauwkeurigheid. Ik kan natuurlijk niet zeggen of hij 100% nauwkeurig is (waarschijnlijk niet), maar tot nu toe heb ik nog geen gekke dingen gezien als bizar langzame of snelle tijden, of dat de GPS wegviel. Natuurlijk zal het altijd iets lastiger blijven tussen hoge gebouwen, in een tunnel of in het bos.

Kan je er routes opzetten?

Ja dat kan. Je kunt deze maken op externe apps en synchroniseren met je horloge, maar je kunt ze ook op het horloge zelf maken.

Hoe is de betrouwbaarheid van de hartslagmeter en reageert deze snel op intervallen?

Zelf train ik meestal met hartslagband. Ik zal hem nog eens testen zonder band en dit vergelijken met een training mét band. Hoewel ik stiekem verwacht (uit ervaringen) dat een pols-hartslagmeter altijd net wat onbetrouwbaarder is dan een borst-hartslagband, ondanks dat ze de afgelopen jaren flink verbeterd zijn.

Is muziek via het horloge afspelen mogelijk?

Ja, dat kan gemakkelijk. Je kunt thuis via de WIFI bijvoorbeeld je spotify muzieklijst synchroniseren op je Garmin. Vervolgens koppel je Bluetooth oortjes en kun je zonder telefoon, maar mét muziek de deur uit!

Wat zijn de verschillen tussen de Garmin Forerunner 745 en Forerunner 245 of Garmin Vivo Active?

Ik heb al een aantal vernieuwde functies doorgegeven, maar ik denk dat het allergrootste verschil tussen de Garmin Forerunner 745 en de Forerunner 245 (music) is dat de Forerunner 745 nu ook gericht is op triatlon. Dit maakt het een nog aantrekkelijker en breder gericht duursporthorloge. Je kunt met dit horloge bijvoorbeeld ook zwemtrainingen registreren of zelfs een zwemloop. Daarbij zijn de knopjes van de Forerunner 745 ook een stuk beter (beter in te drukken), wat fijn is tijdens een training.

Wat betreft de verschillen met ander horloges als een Garmin Vivo Active of Garmin Venu, is het grootste verschil denk ik de specificiteit van het horloge. De Forerunner 745 (en eigenlijk alle Forerunners) zijn echt gericht op duursport en zijn dan ook erg uitgebreid in trainingsfuncties en -statistieken. De Vivo Active en Venu zijn over het algemeen iets meer op een sportieve lifestyle gericht.

Kun je beter een Forerunner 745 of Forerunner 245 nemen?

Dit hangt heel erg af van wat jouw doelen zijn. Doe je echt voornamelijk aan hardlopen en soms aan andere sporten als wielrennen, zwemmen of iets dergelijks, dan kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met een Forerunner 245. Deze is ook een stukje goedkoper. Wil jij je ook gaan richten op triatlon, graag gebruik maken van de nieuwste functies of vind je goede knopjes heel belangrijk? Dan zou ik voor de Forerunner 745 gaan!

Is het horloge ook geschikt voor andere sporten als fietsen of crossfit, of echt enkel hardlopen?

Hoewel het horloge erg uitgebreid is rondom triatlon en hardlopen, kun je er zeker ook veel andere sporten mee doen. Van crosstrainer tot indoorroeien en peddelsurfen, het kan allemaal (een specifieke crossfit optie heb ik overigens niet gezien).

Mijn ervaringen

Ik gebruik het horloge nu een aantal weken en ben heel erg tevreden. Een minpuntje? Ik vind het design net iets minder mooi en casual dan bijvoorbeeld de Garmin Venu. Maar het is dan ook echt een horloge gericht op sport en minder op lifestyle. Daarbij kan het niet op tegen de dingen waar ik erg tevreden over ben:

  • De uitgebreide weergave van trainingsstatistieken
  • Het horloge heeft alles wat ik nodig heb (of nodig denk te hebben)
  • De batterij gaat lang genoeg mee, een training kost ongeveer 10% batterij en ook het opladen gaat erg snel
  • Het horloge heeft ook uitgebreide mogelijkheden voor andere sporten, ik kan er bijvoorbeeld ook pilates en yoga mee tracken. Maar zelfs trainingen op de atletiekbaan zou ik apart kunnen meten en mocht ik ooit nog eens off-piste gaan skiën dan staat dit er ook op (mij niet gezien natuurlijk, maar toch).
  • Het horloge is duidelijk en gemakkelijk te bedienen, ook tijdens het sporten.

Over algemeen ben ik erg tevreden met mijn nieuwe sporthorloge. Heb jij dit horloge ook en nog extra aanvullingen? Of heb jij misschien nog extra vragen? Laat het even weten in een reactie of mailtje!

Liefs, Mo


Goed om te weten: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Garmin. Het horloge is gesponsord, maar de inhoud van deze review is niet besproken met Garmin 🙂

Previous Post
Next Post
%d bloggers liken dit: