Review: Garmin Venu

Published by

on

Een enkeling had het al gespot: een nieuw horloge om mijn pols. Na jaren verwisselde ik mijn oude witte vertrouwde Garmin horloge om voor een iets bescheidener model: de Garmin Venu. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met dit horloge.


Ik sta denk ik toch minder open voor veranderingen dan ik altijd dacht. Dat witte ding (ofwel de Garmin Fenix5s plus) was niet van mijn pols te krijgen. Tot twee weken geleden dan. Ik had de Garmin Venu al enige tijd liggen en vond het hoog tijd dit horloge een kans te geven. Wat kan het horloge allemaal, wat vind ik ervan en kan hij (of zij) opboksen tegen de Garmin Fenix5s Plus?

Producteigenschappen

Wederom ga ik niet alle precieze eigenschappen van het horloge opsommen, want dat kun je ook hier lezen. Wel licht ik een aantal eigenschappen uit die ik veel gebruik en dus voor mij van belang zijn.

✓ Het horloge bevat GPS, enorm belangrijk als je het mij vraagt wanneer je net als ik dol bent op hardlopen of fietsen. Met GPS track je de afstanden namelijk een stuk nauwkeuriger dan met bijvoorbeeld enkel een stappenteller.

✓ Het horloge beschikt over enorm veel sportopties. Van hardlopen, wielrennen, zwemmen, pilates, yoga, fitness (voor mij houden de belangrijkste hier op) tot snowboarden, golfen, peddelsurfen en nog veel meer. Kortom, doe een random sport en ik gok dat het op dit horloge staat.

✓ Je kunt offline muziek op het horloge luisteren. Ik gebruik de optie niet heel vaak, maar vind het toch fijn dat het erop zit voor het geval dat.

✓ De Venu heeft een interne hartslagmeter in de pols en kan tevens verbinden met een externe hartslagmeter (hartslagband).

✓ Het horloge bevat een hoop ‘basic widgets’ als een stappenteller, meting van het energieverbruik, meting van het stressniveau en nog een aantal nieuwere functies die ik zometeen zal benoemen. Ik maak niet enorm veel gebruik van al deze functies, maar ook hiervoor geldt: ik vind het fijn dat de optie er is het te bekijken.

✓ De Venu werkt voornamelijk met touchscreen, is erg licht, heeft een helder en scherp scherm en daarbij beschikt het over veel opties om hem qua design in te stellen naar eigen smaak (zoals wijzerplaten, widgets etc.).

✓ Uiteraard kan de Garmin Venu synchroniseren met de Garmin app en je activiteiten meteen doorsturen naar Strava.

Vernieuwende eigenschappen

Ik heb eerlijk gezegd al aardig wat horloges om mijn pols gehad, maar toch wist de Garmin Venu mij een tikkeltje te verassen. Het horloge beschikt namelijk over meerder functies, die ik nog niet kende van mijn vorige horloges. Deze functies zijn de pulseoxymeter, body battery, ademhalingsmeter, het bijhouden van de menstruatiecyclus en de optie voorgeprogrammeerde trainingen uit te voeren met de Venu.

De Pulseoxymeter meet de zuurstofsaturatie in het bloed. Normaal zou deze rond de 95% moeten liggen en de waarde zou iets kunnen zeggen over je gezondheid of trainingsadaptatie (ps: het is en blijft natuurlijk wel een horloge en geen medisch apparaat, dus neem het niet al te nauw).

De Body Battery geeft aan hoeveel energie je nog hebt gedurende de dag. Na een goede nacht slaap staat hij in principe op 100 en aan het einde van de dag (afhankelijk van je bezigheden en stress) zal dit een stuk lager zijn. Voor mij een prima indicatie of het tijd is voor een powernapje voor ik een lange avond tegemoet ga bijvoorbeeld 😉

De ademhalingsmeter houdt bij hoe vaak je ademhaalt in een minuut. Ademhaling kan invloed hebben op spanning en ontspanning. Dit horloge kan daar dus inzicht in geven. Tevens kun je er ademhalingsoefeningen op starten (dat heb ik gedaan, werkt!) om aan je ademhaling te werken.

► Daarbij kan het horloge de menstruatiecyclus aangeven. Dit kon al in de app, maar nu dus ook op het horloge.

► Tot slot is er nog een eigenschap die ik wil benoemen: de optie voorgeprogrammeerde trainingen uit te voeren met de Venu. Denk hierbij aan buikspieroefeningen, pilates en meer. Je kunt deze trainingen al zien in de app, maar de Venu maakt het mogelijk de workouts af te spelen op je horloge (inclusief uitvoerend voorbeeld) waardoor je meteen aan de slag kunt. Handig!

Mijn ervaringen

In het begin moest ik een beetje wennen aan het horloge. Ik stoeide bijvoorbeeld behoorlijk met de weergave van de gegevens die ik graag wilde zien tijdens het hardlopen (gemiddelde tijd, rondetijd, etc). Inmiddels is dit gelukt en ben ik erg tevreden over de duidelijke weergave. Misschien zegt dit overigens ook meer over mijn handigheid dan het horloge zelf.

Het tweede waaraan ik moest wennen is dat de Venu iets minder ‘die-hard’ sporthorloge is dan bijvoorbeeld de Garmin Fenix 5s Plus die ik eerst droeg. Dit merk ik aan het feit dat hij minder trainingsgegevens weergeeft, of deze gegevens duidelijk beter verstopt. Het duurde bijvoorbeeld even voor ik mijn VO2max had gevonden. Ook gegevens als trainingsintensiteit van de afgelopen dagen, hersteltijd of voorspelde tijden op een 5k, 10k of marathon heb ik tot op heden nog niet gevonden op de Venu.

Waar ik niet aan hoefde te wennen, simpelweg omdat ik dat erg fijn of goed vind, is het touchscreen, de batterijduur, het design en de synchronisatie met de telefoon. Het touchscreen werkt erg goed en daarbij zijn er ook nog twee knopjes aanwezig om de Venu te bedienen. De batterij gaat ook verassend lang mee (gezien het touchscreen en heldere scherm, plus polshartslag). Ik kan zeker drie volle dagen met het horloge doen, wanneer ik elke dag sport. Wanneer ik niet sport is dit nog veel langer. Tot slot, is het een erg licht horloge met een bescheiden design en een erg mooi scherm, maar ik geloof dat ik dat al genoemd had.

Plussen, minnen en conclusie

+ Licht horloge, mooi design, hoge kwaliteit scherm, GPS, hartslagmeter, uitgebreide sportopties en uitgebreid aanbod van widgets (denk aan menstruatiemeter, stappenteller en meer).

– Iets minder specifiek gericht op het hardlopen, wat zich uit in minder toegankelijke weergave van bijvoorbeeld VO2max, trainingsintensiteit van de afgelopen week, hersteltijd en voorspellingen.

Concluderend kan ik zeggen dat ik erg blij ben met het horloge, zeker voor dagelijks gebruik. Wanneer ik echt weer specifiek en gericht voor een wedstrijd ga trainen (bijvoorbeeld een marathon), dan zou ik er waarschijnlijk voor kiezen mijn vertrouwde Fenix 5s Plus weer om te doen. Maar dat duurt voorlopig nog wel even 😉


Zou jij meer over de Garmin Venu willen lezen of hem willen aanschaffen?


Heb jij nog vragen of andere opmerkingen? Laat het vooral even weten!

Liefs, Mo%d