Is sportvoeding nu echt nodig?

Published by

on

Schrijf ik ‘sportvoeding’, dan is de kans groot dat je meteen een gel, eiwitreep of grote pot eiwitpoeder voor je ziet. Niet gek, maar de term sportvoeding omvat meer dan dit. Wat is sportvoeding nu eigenlijk, wat is het nut en heeft iedereen er baat bij het te gebruiken? In dit artikel wil ik dieper ingaan op voeding rondom sport. Daarbij vertel ik wat ik zelf doe..


Wat is sportvoeding?

Zoals gezegd omvat sportvoeding meer dan enkel eiwitrepen, -shakes of wat je dan ook maar op de grote sportvoeding websites kunt vinden. Het omvat meer, maar is tegelijkertijd vrij simpel: sportvoeding is een voedingspatroon van sporters, met als doel de sportprestatie zo goed mogelijk neer te zetten. Dit kan op sommige momenten zeker een gel betekenen (denk aan het lopen van een marathon), maar het draait met name om het grotere geheel. Welke specifieke voedingsstoffen heeft de sporter bijvoorbeeld nodig om zo goed mogelijk te presteren? Het gaat om energie, gezond blijven, specifieke voedingstoffen, timing en eigenlijk vrijwel alles rondom sport, voeding en prestatie.

Sportvoeding is voeding die de sporter nuttigt, om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Zowel binnen en tussen competities, als bij trainingen en de algehele gezondheid.

Wat doet sportvoeding?

Zoals beschreven is sportvoeding het voedingspatroon van een sporter, om de sportprestatie zo goed mogelijk neer te zetten. Het gaat in de eerste plaats om een goede basisvoeding, zoals dat voor iedereen geldt (denk aan de schijf van vijf). Maar aangezien de voedingsbehoeften van iemand die traint voor een marathon (zowel recreant als topatleet) anders zijn dan voor iemand die de dag grotendeels zittend doorbrengt, zal het totale voedingspatroon er ook anders uitzien om zo goed mogelijk te kunnen blijven presteren (meer koolhydraten of eiwitten bijvoorbeeld). In dit geval is het verstandig te denken aan een ander voedingspatroon, specifiek op jouw behoeften. Een voedingspatroon die bijdraagt aan het goed starten, voltooien en herstellen jouw trainingen.

Naast de basisvoeding, aangepast op de behoefte van een sporter, kan het voedingspatroon worden aangevuld met specifiek ontwikkelde sportvoedingsproducten. Deze producten zijn vaak verrijkt met specifieke voedingsstoffen, of bevatten een goede combinatie hiervan, om bij te dragen aan een goede prestatie. Zowel de prestatie op dat moment, als de volgende prestatie. Hierbij kan je denken aan gelletjes tijdens een marathon of een lange fietstocht (tijdens de prestatie), een eiwitshake na de krachtinspanning, of een sportdrank bij de finish (na de prestatie, om bij te dragen aan het beter neerzetten van de vólgende prestatie). Ook deze voeding is dus bedoeld bij te dragen aan jouw sportprestatie, maar levert daarbij met name gemak. Hier kom ik later op terug.

Voor wie is sportvoeding?

In principe kan sportvoeding voor iedereen zijn. Hoewel het voor iemand die niet sport natuurlijk iet wat overbodig zal zijn. Sportvoeding is gericht op de sportprestatie, maar vergis je niet, wat die prestatie precies is kan per sporter flink verschillen. Een sportprestatie hoeft er niet per se een te zijn van wereldniveau. Als recreant zijnde het doel hebben de halve-marathon uit te lopen of als wielrenner aankomende zondag honderd kilometer wegtrappen? Dat is evengoed een sportprestatie.

Je hoeft dus geen topatleet te zijn om baat te hebben bij de juiste voeding rondom jouw sport. Maar andersom geldt ook dat niet elke recreant strikt zijn of haar voeding aan zou hoeven passen op de sport. Sterker nog, basisvoeding is en blijft altijd het allerbelangrijkste (eet je groenten, fruit, noten en dat soort dingen). Een sport-voedingspatroon is er om net wat extra aandacht te geven aan specifieke voeding voor de prestatie, topatleet of niet.

Waarom of wanneer neem je speciaal ontwikkelde sportvoeding?

In theorie kun je alle benodigde voedingsstoffen uit je dagelijkse voeding halen. Echter, sporters die flink veel trainen, hebben een grotere voedingsbehoeften. Daarbij kan timing van voeding ook nog wel eens een verschil uitmaken. In de praktijk is het vaak lastig om aan al deze behoeften en de juiste timing te voldoen. Om deze reden kan het gebruik van speciaal ontwikkelde sportvoeding een voordeel opleveren. Denk aan een eiwitshake voor een bodybuilder die een enorme hoeveelheid spieren van voldoende eiwit moet voorzien. Voordelen van goed ontwikkelde sportvoeding zijn dat het speciaal ontwikkeld is om aan de specifieke voedingsbehoefte te voldoen (uitgebalanceerd). Daarnaast is het vaak gemakkelijker mee te nemen / te consumeren, waardoor het minder lastig wordt de juiste voeding in te nemen en te timen rondom trainingen en wedstrijden.

Wat doe ik zelf?

Zelf streef ik in de eerste plaats altijd naar een goede basisvoeding. Ik zorg voor voldoende groenten, probeer voldoende fruit te eten en kies zoveel mogelijk voor volkoren producten. Natuurlijk maak ik hierbij ook regelmatig een uitzondering (ik bedoel, een burger of patatje gun ik mezelf ook regelmatig). Toch is enkel de basis zoals aangegeven in de algemene richtlijnen (schijf van vijf), voor mij niet voldoende. Ik ben geen topatleet, maar ik train wel aardig veel. Mijn voedingsbehoeften liggen dan ook hoger en hier houd ik rekening mee om te kunnen blijven trainen en functioneren. Ik eet bijvoorbeeld meer groenten, meer eiwitten en probeer meer koolhydraten te eten (wat soms nog een uitdaging is). Je zou kunnen zeggen dat ik ook een sport-voedingspatroon aanhoud, maar dan wel specifiek op mijn eigen behoeften.

Bovenop de grotere hoeveelheid basisvoeding, maak ik soms ook gebruik van speciale sportvoedingsproducten. Wanneer ik een lange duurloop doe of een lange fietstocht maak, neem ik bijvoorbeeld gels mee. Na het trainen neem ik wel eens een eiwitreep of shake. Ik vind deze producten fijn omdat ze precies bevatten wat ik op dat moment nodig heb en daarbij vind ik het vooral makkelijk 😉

In een volgend artikel zal ik nog wat dieper ingaan op de inhoud, wanneer en wat voor sportvoeding voor een sporter van belang is. Heb jij specifieke vragen over dit onderwerp of over deze blog? Laat het dan vooral even weten!

Liefs, Mo


%d bloggers liken dit: