Favoriete hardloopschoenen op dit moment

Published by

on

Ik geef toe dat ik een beetje schoenverslaafd ben. En dan bedoel ik niet normale schoenen, want daarvoor heb ik al jaren genoeg aan mijn twee paar kisten van Dr Martens, maar hardloopschoenen. De afgelopen twee jaar heb ik heel wat schoenen half-, amper- of juist compleet versleten, opzoek naar de ideale schoen voor mij. Welke dat dan is? Die bestaat niet. Maar er zijn er wel een aantal die dicht in de buurt komen.


Ten eerste is het even belangrijk te melden dat de ideale schoen niet bestaat. De ene schoen is meer geschikt voor het ene type training en de ander juist voor het andere. Dit hangt deels af van eigenschappen van de schoen, maar met name van van je persoonlijke voorkeur. Een schoen die voor jou niet stabiel aanvoelt, zal je bijvoorbeeld minder snel voor een duurlooptraining gebruiken. Een schoen die niet zo lang meegaat, zal je ook niet snel bij een duurlooptraining inzetten. In dit artikel leg ik mijn top 6 schoenen uit, met korte uitleg waarom en voor welke training ik ze fijn vind. Gebaseerd op mijn voorkeur en eigenschappen van de schoen dus.

PS: Dit hele bericht is NIET gesponsord, maar gewoon mijn bevindingen van de afgelopen twee jaar.


NUMMER 1: Nike Epic React

De Nike Epic React zat mij meteen als gegoten, maar toch moest ik even wennen aan deze schoen. Hij heeft een goed dempende zool, maar was verder maar licht en klein voor mijn gevoel. Het zou qua eigenschappen een geschikte duurloopschoen zijn, maar voor iemand die jaren Asics Nimbus gewend is (vertel ik zo over), is deze schoen toch ineens wel heel wat anders. De eerste maanden bleef ik dan ook veilig bij mijn Nimbusjes voor de lange duurlopen. Maar toen die toch écht op waren (zodanig dat ik er te lang op doorgelopen heb en blessures in de hand heb gewerkt), begon ik langzaam steeds meer de Nike Epic React aan te trekken. Het opbouwen na mijn blessure ging hand in hand met het opbouwen van kilometers met deze schoenen aan mijn voeten. De Damloop, Zeven Heuvelenloop, halve marathon en zelfs mijn duurloop van 30km liep ik op de React en inmiddels is de schoen uitgegroeid tot mijn absolute favoriet. Zodanig zelfs, dat hij nu goed versleten is en ik een nieuwe schoen uitprobeer…

Conclusie: Inmiddels zeker geschikt voor lange duurlopen, maar ook voor intervaltrainingen. Geschikt voor iemand met wat smallere voeten, geschikt voor inlegzooltjes mocht je die hebben en geschikt voor mensen die een iets grote heel drop fijn vinden. Het nadeel kan zijn dat ze redelijk minimalistisch zijn (geen grote behuizing zullen we maar zeggen) dus het is even omschakelen en wennen als je een grote stevige brede schoen gewend bent.

NUMMER 2: Nike Infinity React

Voor mij de opvolger van de Nike Epic React: de Nike Infinity React. Of hij uiteindelijk gaat tippen aan de Epic React moet ik nog ontdekken, maar inmiddels is hij goed op weg. Ook aan deze schoen moest ik in eerste instantie even wennen. De Infinity React is namelijk weer een stuk breder en geeft meer steun. De heel drop is daarbij ook minder (een vlakkere schoen). Wel heeft ook deze schoen een fijne demping waar je flink wat kilometers op kan maken. En dat merk ik de laatste maanden. De schoen is geschikt voor duurlopen, maar zelf trek ik hem ook gerust aan bij intervalblokken.

Conclusie: Geschikt voor lange duurlopen en oprecht een fijne demping (zo een waarvan je daadwerkelijk merkt dat er demping in zit). De schoen is geschikt voor wat bredere voeten, maar ik met mijn smallere pootjes kan er ook prima op door. Voor mijn inlegzooltjes is het iets minder prettig, want door overige ruimte in de schoen blijft alles lekker kraken en piepen. Maar ach, dat is bijzaak.

NUMMER 3: Asics Nimbus

Mijn eerste vijf kilometer, tien kilometer, halve-marathon, hele marathon en alles ertussenin liep ik op deze schoen. Jarenlang was het mijn absolute favoriet. De schoen is stevig en breed qua behuizing, en geeft hiermee veel steun. Daarbij heeft de schoen een goede demping en voelde het voor mij altijd alsof ik wolkjes aantrok. De Nimbus is voor mij met name geschikt voor lange duurlopen, omdat hij wat robuuster en relatief zwaarder is (inmiddels weegt hij ook niets meer, maar hij blijft wat grover) en daardoor eg comfortabel. Eigenlijk beviel deze schoen dus prima, maar ik merkte dat ik op de Nike Epic en Infinity React wel wat makkelijker snelheid kan behalen, Vandaar een sterke derde positie voor de Nimbus.

Conclusie: Absoluut een fijne duurloopschoen om met name comfortabel op te kunnen lopen. Ook met inlegzooltjes en bij smallere voeten gaat deze schoen goed en in de tijd van mijn blessures was de stevigheid van deze schoen precies wat ik nodig had.

NUMMER 4: Nike Pegasus 35 Shield

Een van de meest gebruikte schoenen in hardlopend Nederland: de Nike Pegasus. De versie die ik hier omschrijf is de 35 (inmiddels komt de 37 eraan) en dit is de winterversie (shield). Dit houdt in dat hij praktisch waterdicht is. Nouja, je moet natuurlijk niet verwachten dat hij droog blijft wanneer je de sloot inspringt, maar een goede regenbui kan deze schoen wel aan. Ook wind houdt hij buiten en voor iemand die ALTIJD koude voeten heeft is dat toch wel een uitkomst. De schoen is voor mij geschikt voor intervaltrainingen en tempo’s, door de wat vlakkere zool en minder demping, maar ook kleinere duurlopen maak ik regelmatig op deze schoen. Een nadeel kan zijn dat hij door de mindere demping minder steungevoel geeft. Daarbij is het een redelijk smalle schoen en heb ik wel eens gehoord dat hij daardoor instabiel kan zijn, maar ik zelf (met dus smalle voeten) ervaar dit niet.

Conclusie: Een prima en fijne schoen, voor zowel intervaltrainingen als kortere duurloopjes. Vooral in de winter en voor iemand met koude voeten een uitkomst!

NUMMER 5: Nike Zoom Fly 3

Dit is een beetje een bijzondere schoen. Hij heeft namelijk een carbonplaat en wordt om deze reden wel eens vergeleken met de VaporFly. Logisch, maar vergis je niet, het zijn toch twee totaal verschillende schoenen. Het verschil zit hem vooral in het feit dat de Zoom Fly 3 een ander materiaal demping heeft (react foam) dan de VaporFly (Zoom X). Door het verschil in deze eigenschap ‘werkt’ de schoen dan ook anders en gaat hij veel langer mee. De VaporFly is echt een wedstrijdschoen, gericht op snelheid. Iets wat niet voor iedereen is weggelegd. In dat geval is het zonde een hele dure schoen te kopen die niet lang meegaat, als je er toch niet het maximale uit kan halen (net zoals ik). In dat geval kan de Zoom Fly 3 een goed alternatief zijn, omdat hij een stuk langer mee gaat en goed werkt tijdens een pittige intervaltraining (ps: wanneer je wel een snelle loper bent en de VaporFly comfortabel vindt, zou de Zoom Fly 3 een prima alternatief kunnen zijn voor langere duurloop trainingen). Zelf gebruik de schoen voor korte intervaltrainingen al dan niet op de atletiekbaan, omdat ik alleen bij deze trainingen echt tempo kan behalen. Dit tempo kan ik absoluut niet volhouden bij een langere loop, dus voor duurlopen heeft deze schoen voor mij praktisch geen zin en daarvoor vind ik hem te instabiel.

Conclusie: Een goed alternatief voor de VaporFly wanneer je net als ik niet het maximale effect uit de VaporFly zou kunnen halen. Je merkt de vering van de schoen, hij is erg geschikt voor pittige tempo’s en niet onbelangrijk: hij gaat lang mee.

NUMMER 6: Adidas Ultraboost

Op deze schoenen heb ik de hele zomer veel gelopen. Ze zijn wat breder en hebben een fijne demping. Wat dat betreft zou ik ze als eerst vergelijken met de Infinity React van Nike. Het is een schoen waar je fijne duurloopjes op kan maken. Toch heb ik er nooit meer dan 15 kilometer mee gemaakt en na de zomer hield het gebruik van deze schoen op, omdat ik er wat blaren van kreeg. Dit heeft te maken met het feit dat de schoenen eigenlijk net wat te breed zijn voor mijn voet (ruimte over = schuren = blaren), waar ik in de zomer minder last van had door warme en soms wat meer opgezette voeten. Wie weet trek ik ze dus deze zomer weer uit de kast, maar wanneer je zelf juist wat bredere voeten hebt is deze schoen zeker het proberen waard.

Conclusie: Fijne schoen voor duurlopen en intervalblokken, fijn bovenwerk en fijne demping. Heb je smalle voeten, probeer ze dan eerst even uit voor je maanden met blaren loopt 🙂


Nogmaals: de ideale hardloopschoen bestaat misschien niet. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welke schoen voor jou ideaal kan zijn. Wat zijn jouw favoriete schoenen op dit moment en waarom? Ik ben erg benieuwd!

Liefs, Mo

%d bloggers liken dit: