Road to Rotterdam: nog 4 weken

Ik stond bijna op het punt de marathon te cancelen. Ik zeg hiermee niet dat ik het nu niet meer zal cancelen, maar in ieder geval nog niet op dit punt. Op naar de laatste 4 weken?


Het begon natuurlijk allemaal met die vervelende knie, na de duurloop van 30 kilometer. En hoewel dit nog als de dag van gisteren lijkt, is het inmiddels alweer vier weken geleden. Vier hele weken ja. En dat betekent dan automatisch weer dat ik al 4 weken niet fatsoenlijk heb kunnen trainen. Hoewel ik eerst nog dacht zeeën van tijd te hebben (toen ik met nog 8 weken te gaan een soort van geblesseerd raakte), is dat inmiddels een compleet ander verhaal.

Voor mezelf besloot ik dan ook om wel een keuze te gaan maken. Zoals ik eerder al schreef wil ik geen marathon lopen met als doel hem koste wat kost ‘uit te lopen’, wat voor lijdensweg dit dan ook zou zijn. Nee, het ging mij juist om eens een goede voorbereiding te kunnen draaien en dan als kers op de taart sterk genoeg te zijn om een marathon te kúnnen lopen. Maar als je vier weken mist, ga je dan nog wel sterk genoeg kunnen zijn?

Ik begon er flink mijn twijfels over te krijgen. Vooral door het feit dat ik ook niet echt veel verbetering merkte. Steeds als het even beter leek te gaan, viel ik een paar dagen later keihard terug. Tot aan vorige week had ik nog best veel pijn en zat een loopje van langer dan een half uur er eigenlijk niet in.

Tot een paar dagen geleden.

Ineens leek de pijn snel heel veel minder te zijn. Ik durfde nog niet te juichen en deed steeds iets grotere testrondjes. Dit ging aardig goed! En toen ik mezelf gisteren tijdens mijn ronde van 12 kilometer (weliswaar in blokjes) eigenlijk best sterk voelde, begon ik ineens weer hoop te krijgen. Zou het dan toch nog goed komen?

Om eerlijk te zijn weet ik het nog niet zeker. Nog vier weken tot een marathon betekent praktisch nog twee weken trainen. Ondanks dat ik aardig wat kilometers heb kunnen maken in januari, weet ik niet of deze twee weken voldoende zijn om op een (minimaal) niveau te komen. Daarbij weet ik nog niet eens of ik de komende twee weken wel écht goed kan trainen, of dat mijn knie dat nog helemaal niet toelaat.

Het gaat dus allemaal afhangen van de komende twee weken voor mij. Als ik nog een hele goede twee weken kan draaien, wil ik er serieus over nadenken om minimaal fit aan de start te verschijnen op 5 april. Blijkt dat het de komende twee weken wel beter gaat, maar ik eigenlijk nog steeds niet fatsoenlijk kan trainen en geen halve marathon kan lopen zonder pijn, dan doe ik het niet. Dat is het mij niet waard.

Kortom, ik heb eigenlijk geen flauw idee hoe het zal gaan lopen, maar spannend wordt het zeker. Alle vingers die ik heb zijn dus gekruist zullen we maar zeggen en mijn duimen draaien op een goede afloop. Wordt vervolgd..

Wat zou jij doen in mijn geval? Ik ben benieuwd!

Liefs, Mo

6 reacties

 • Peter

  Lieve Monique, 4 weken is echt te kort. Niet doen nu en de beslissing niet meer uitstellen. Wees verstandig meid.
  Veel wijsheid.
  Groetjes

 • Francé.

  Heel eerlijk. Ik zou hem uitstellen en eerst rustig opbouwen en kijken hoe je knie reageert. Ook ik heb vandaag goed advies en slecht nieuws gekregen! Ik zou Rotterdam gaan lopen wel met een krap schema. Helaas gooit de griep het roet in het eten en met te weinig kilometers en ineens niet fit zijn.. Besluit ik niet te gaan. Je kan je knie weer zo aan gort lopen dat je hierna weer een tijd herstel nodig hebt.. Je hebt maar een lijf!

 • Roel

  Hoi Monique, ik zou gewoon gaan. Je hebt conditie genoeg om deze uit te kunnen lopen. En je hebt nog 4 weken, en geen 2 zoals je schrijft. In de twee weken voor de marathon kun je, zou ik doen, gewoon door trainen. Okee die laatste week niet meer voluit dan hè.
  En je kunt natuurlijk ook voor een langzamere tijd gaan, en dan lekker relaxed in wave 3 met de pacers van 4:00 meelopen.
  Maar met pijn lopen is natuurlijk niet verstandig. Misschien toch nog eens je schoenen/ afzet laten controleren…

 • Daniel Wichers

  Ik zou in jou geval precies doen wat jij nu van plan bent. Ik ben overigens ook begonnen met trainen voor een marathon rond dezelfde tijd als jij. Ook kreeg ik klachten rond dezelfde tijd en ik ben die training toen gestaakt. Ik ben ook in die periode de uitdaging aangegaan om 10 kilometer te zwemmen. Toen ik dat had gedaan kreeg ik een beetje een sport dip. Gelukkig ben ik daar nu weer uit. Enfin, ik zal ook mijn vingers voor je kruisen. Succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: