Alles over mijn favoriete sporthorloge

Published by

on

Mijn sporthorloge zit nu al een jaar en twee maanden om mijn pols. Al een aardige tijd dus en je zou hieruit kunnen opmaken dat hij mij bevalt. Klopt! Maar welk sporthorloge heb ik nu eigenlijk precies? Waarom bevalt hij zo goed, zijn er ook nadelen en welk horloge zou ik jou aanraden? Ik vertel je alles over mijn sporthorloge.

Het horloge dat ik al ruim een jaar draag is de Garmin Fenix 5s Plus, in de kleuren wit en rosé goud. Ik weet niet zeker of ze de kleur nog hebben en er zijn al nieuwere versies, maar mocht je een kijkje willen nemen dan kan dit hier. De voornaamste reden dat ik verliefd werd op dit horloge is, omdat hij enorm uitgebreid is en.. ik vond hem gewoon heel erg mooi (is en blijft toch altijd belangrijk niet waar?).

Er zijn vele versies van de Garmin Fenix, maar zelf wilde ik de ‘s plus’, omdat deze een stuk kleiner is dan de de Fenix zonder ‘s’. Ik heb niet zulke brede polsen, of eigenlijk best wel smal, dus dit horloge is al meer dan groot genoeg voor mij. Wat het horloge allemaal precies kan dat ga ik hier niet opsommen, want dat kan Google je prima vertellen. Maar welke specificaties het voor mij persoonlijk een fijn horloge maken, dat is denk ik best handig om te weten.Ik gebruik het horloge voornamelijk voor het hardlopen. De specificaties op het gebied van hardlopen zijn voor mij dan ook het belangrijkst. De in mijn ogen belangrijkste specificaties zijn:

GPS en water-resistent
Dit zijn voor mij de belangrijkste basiseigenschappen van een sporthorloge en ik denk deze al voor zich spreken. Wat mij betreft zijn deze specificaties onmisbaar!

Hartslag
Het horloge heeft een goede ingebouwde hartslagmeter, maar is ook makkelijk te koppelen aan een externe hartslagband. Sinds kort gebruik ik dit laatste, waarom ik dit fijn vind zal ik in een aparte blog eens bespreken. Doordat het horloge eigenlijk altijd de hartslag meet, kan het goede indicaties geven van de maximale hartslag, hartslagzones, hersteltijd na een training en meer. Ik maak hier veel gebruik van om (naast het zelf aan te voelen) te zien hoe fit ik ben.

Trainingsanalyse en -functies
Mede gebaseerd op de hartslag, kan het horloge goede indicaties geven over je trainingen en je conditie. Hoeveel trainingsbelasting heb ik gehad de laatste tijd? Ben ik misschien teveel aan het doen? Wat is mijn VO2 max, trainingseffect en trainingsstatus? Hier kijk ik niet standaard elke dag naar, maar regelmatig verdiep ik mij in de analyses van mijn trainingen. Naast deze analyses zijn ook de functies van het horloge tijdens mijn training zelf niet onbelangrijk. Zo wil ik graag handmatig rondes (gemakkelijk) kunnen aanklikken om tempo’s te lopen. Daarbij vind ik het tegenwoordig belangrijk dat er kant en klare trainingen in mijn horloge kunnen worden gezet (middels synchronisatie met TrainingPeaks bijvoorbeeld) die ik zo hop, kan starten.

Muziek en een parcours maken
Deze functies gebruik ik niet erg veel, maar het kan wel en soms is dat best fijn. Je kunt gemakkelijk je muziekoortjes koppelen via bluetooth, een spotify afspeellijstje in je horloge opslaan en deze tijdens je run afspelen. Je telefoon kan je thuislaten dus. Ook kan het horloge zélf een hardlooprondje verzinnen (ja echt). Je geeft zelf aan hoeveel kilometer je ongeveer wil lopen en welke kant je op wilt gaan en het horloge maakt er een gebaseerd op je GPS en de kaart. Eerlijk gezegd heb ik het nog altijd niet echt gebruikt, alleen gekeken wat het horloge doet, maar ik kan me voorstellen dat dit bijvoorbeeld in het buitenland best fijn zou kunnen zijn!

De basics: stappenteller, slaap en eventuele meldingen
Tot slot behoren de stappenteller, slaapmeter en de optie meldingen te ontvangen (of uit te zetten, in mijn geval) ook nog tot functies waar ik zo nu en dan naar kijk. Dit zit op veel horloges, maar dus ook op deze 😉Het horloge kan naast dit alles nog veel, veel meer. Veel functies die ik persoonlijk niet zoveel gebruik, zoals ontelbaar veel sportprofielen (je kun het zo gek niet bedenken of het staat erop) een kompas of uitgebreide zwemopties. Super handig dus wanneer je van meerdere markten thuis bent dan alleen hardlopen, maar anders misschien wat overbodig. Daarnaast is het horloge redelijk zwaar, gaat de batterij door al deze functies niet enorm lang mee (wanneer ik sport zo’n 2 a 3 workouts) en is hij door dit alles natuurlijk best prijzig..

Mijn conclusie? Zelf vind ik de Garmin Fenix 5s Plus een heel erg fijn horloge. Het kan alles wat ik belangrijk vind, met name op het gebied van hardlopen. Ik mis dus helemaal niets en daarbij vind ik hem mooi. Het nadeel kan zijn dat hij wat zwaar is en redelijk prijzig is. Mijn tip is dan ook dat wanneer je opzoek bent naar een horloge, je jezelf goed moet bedenken waarvoor jij hem wilt hebben. Gebruik je een horloge primair voor het hardlopen en daarnaast nog voor wat andere dingen? Dan kan een Garmin Forerunner misschien ook perfect aansluiten (deze had ik vóór ik mijn huidige horloge had en hier was ik erg tevreden over!). Maar ben jij iemand die de ambitie heeft een avontuurlijke run in een ander land te maken, een triathlon te voltooien of gewoon iemand die opzoek is naar een horloge dat praktisch alles kan? Dan zou ik zeker voor de Fenix (s) gaan 🙂

Ik hoop dat ik zo wat meer duidelijkheid heb kunnen geven over mijn sporthorloge. Mocht je nu nog vragen hebben, laat het dan hieronder vooral even weten zodat ik het kan beantwoorden en anderen er misschien ook nog iets aan hebben!

Liefs, MoGoed om te weten: Ik heb al een aantal jaar een superfijne samenwerking met Garmin, omdat ik fan ben!


%d bloggers liken dit: