Nieuwe fietsschoenen?

Published by

on

Misschien is het voor jou herkenbaar, misschien ook niet. Maar wanneer ik een hardloopschoen nodig heb, doe ik uitgebreid onderzoek voor ik een keuze maak. Heb ik neutraal of anti-pronatie nodig? Welke schoen heeft genoeg demping voor mij? Welke zijn voor snelheid, welke voor lange duurlopen en welke past bij wat ik nodig heb? Allemaal best logische vragen als je het mij vraagt. Maar toen ik op een dag nieuwe fietsschoenen nodig had, stelde ik mezelf maar één vraag: welke vind ik mooi? 


Eerlijk is eerlijk, ik wist geen bal van fietsschoenen. Ik dacht stiekem ook dat dit met fietsen wat minder belangrijk was dan met hardlopen. Ik bedoel, je voeten zitten immers vast aan pedaaltjes die je rond moet trappen, maar de techniek gaat hem toch meer zitten in de benen en houding? Zo gedacht, zo gehandeld, dus ik bestelde een paar mooie schoenen met bijpassende pedalen. Aangezien ik niets, maar dan ook niets, weet van pedalen en schoenen besloot ik naar Futurumclub te gaan (ik bestelde bij Futurumshop) om mij te laten helpen bij het installeren en afstellen van de schoenen en pedalen. Eenmaal hier werd mij pas duidelijk hoe dom ik eigenlijk had gedacht. Ik kon mijn schoenen weer inleveren.

Wat? Ja echt. Maar gelukkig alleen zodat ik ze om kon ruilen voor schoenen die wél goed waren voor mij. Want ja, waarom zouden fietsschoenen niet belangrijk zijn? Juist, geen antwoord op deze vraag te bedenken, fietsschoenen zijn dus wel belangrijk. Ik probeer je uit te leggen wat er belangrijk is en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een fietsschoen. 

Wat is belangrijk en waar moet je op letten? 

Pasvorm: Er zijn veel verschillende merken fietsschoenen, met vaak weer nét een andere pasvorm. Dat moet ook wel, want wij hebben tenslotte ook niet allemaal dezelfde voeten. Dit betekent echter wel dat het ene merk- en pasvorm schoen veel beter bij je kan zitten dan de andere. Ik had duidelijk de verkeerde besteld. Mijn voeten zijn redelijk smal, maar de schoenen die ik had waren dit niet. Dit sloot dan ook niet goed aan, onhandig dus. Want een slecht zittende schoen kan pijn en ongemak veroorzaken en dat wil je niet wanneer je toch al snel twee uur op de fiets zit voor een goede training. Zoek een schoen die goed om en bij jouw voet past, om pijnklachten en blessures te voorkomen. TIP: Laat je voeten meten bij een zaak of meet ze zelf even op en check een maattabel online.

Maat van de schoen: Ook de schoenmaat is natuurlijk belangrijk. Fietsschoenen vallen al snel een maatje groter dan je ‘normale’ schoenen, maar voor de zekerheid kan je de maat van je voeten even opmeten. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste maat hebt en geen blauwe tenen oploopt. TIP: zie de vorige, ik liet ze meten bij Futurumclub.

Zool: Ook het type zool onder de schoen is belangrijk, afhankelijk van het doel dat jij hebt met wielrennen. Een recreant kan misschien nog prima uit de voeten met een kunststof zool, maar wanneer je toch echt focust op snelheid, prestatie of zelfs wedstrijden, dan kan een carbonzool misschien een betere keuze zijn. Welke zool je ook neemt, hij is stijf. Dat is ook nodig om krachten niet verloren te laten gaan. Een carbonzool is extra stijd en laat hierdoor nog minder krachten verloren gaan. Daarbij is hij ook nog lichter en door deze twee factoren kan je in theorie dus sneller fietsen! TIP: Ga voor carbon, mits je puur en alleen fietst voor de lol en je ook met kunststof uit de voeten komt (dit scheelt tenslotte wel weer in de kosten).

Schoenplaatjes: Er zijn verschillende manieren om je fietsschoen vast te zetten op je pedaal. Met deze manieren bedoel ik met name bevestigingssystemen. Vaak worden SPD-SL of Look plaatjes met een driepuntsbevestiging gebruikt en zelf koos ik dan ook veilig voor de SPD-SL plaatjes. Deze plaatjes zouden door de vorm zorgen voor een goede drukverdeling waardoor je geen drukpunten (en dus pijn) onder de voet krijgt. TIP: Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat de schoenplaatjes goed worden afgesteld op je pedalen. Als je dit zelf goed kan, top. Heb je hier net als ik geen verstand van, laat het dan even doen in een winkel 😉

Goede fietsschoenen zijn dus enorm belangrijk om pijn en blessures te voorkomen en om je fietstechniek (en hopelijk prestatie) te verbeteren. Kies dus niet simpelweg de mooiste uit, maar meet je voeten of vraag om gepersonaliseerd advies. Ik ben in ieder geval heel, heel blij dat ik dit door mijn eigen onhandigheid gedaan heb en daardoor met perfecte (en stiekem mooiere) schoenen in mijn pedalen ga klikken. Ga klikken ja, want ik wacht toch echt tot het weer een stuk of 15 graden warmer is 😉 Ik zal laten weten hoe ze bevallen!

Heb jij nog vragen over fietsen of fietsschoenen? Laat het vooral weten, dan ga ik op onderzoek uit. 

Liefs, Mo


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Futurumshop, die mij nieuwe fietsschoenen heeft bezorgd 🙂 

%d