Medische sporttest, wat?

,

Ik kon eindelijk weer een beetje lopen, had twee keer een berg ziektekiemen uit mijn lichaam gewerkt en was vooral razend benieuwd. Vorige week deed ik dan eindelijk een medische sporttest, iets wat ik NOOIT eerder gedaan had. Benieuwd hoe dit ging en wat eruit kwam? Ik vertel je er alles over!

De medische sporttest zou eigenlijk onderdeel zijn van mijn weg naar de marathon van Berlijn. Want, in welke tijd zou ik die marathon kunnen gaan voltooien? Die vraag lijkt momenteel onbelangrijker dan ooit, want die marathon gaat er dus niet komen. Toch wilde ik de sporttest nog doen, simpelweg om te kijken hoe ik er nu voorsta na meer dan een jaar vol blessures. Als een soort nulpunt, om opnieuw te beginnen, en het dit keer verstandig aan te pakken 😉

Zo gezegd, zo gedaan en er werd een afspraak gemaakt bij Bernard te Boekhorst in Amersfoort, mijn sportarts van de afgelopen paar maanden. De sportmedische test bestond uit: lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje in rust en een  inspanningstest. Het primaire doel was nu om mijn trainingszones te bepalen, omdat ik graag (mede) zou willen gaan trainen op hartslag.

Lichamelijk onderzoek

Tijdens het lichamelijke onderzoek keek mijn arts voornamelijk nog even naar mijn blessure en de stand van mijn bekken (deze stond namelijk scheef tijdens de blessure, onhandig). Normaal zal er ook nog gekeken worden naar de rest van je lichaam, bijvoorbeeld de stand van je benen, rug etc., maar dat was bij mij al eerder gedaan. Met mijn blessure gaat het gelukkig een heel stuk beter! Er is nog wel iets aanwezig, maar lopen gaat vrijwel zonder pijn. Ook mijn bekken stonden dit keer gewoon weer recht (yes). Ik kreeg dan ook groen licht de inspanningstest op de loopband te doen in plaats van op een fiets.  Iets wat ik zelf sowieso al het liefst wilde, omdat dit toch specifiekere inzichten voor het hardlopen geeft.

Bij het lichamelijke onderzoek werd ook mijn lengte, gewicht en vetpercentage bepaald. Dit laatste met een huidplooi-meter. Mijn lengte is nog altijd 172,5cm (goed nieuws) en ook mijn gewicht en vetpercentage zijn helemaal gezond.

Hartfilmpje en bloeddruk 

Na het lichamelijk onderzoek werd er een filmpje van het hart gemaakt en de bloeddruk gemeten. Ik heb wel eens wat klachten in rust (duizeligheid, vermoeid en dat soort onzin) en de uitslagen van deze testen passen daar wel bij. Mijn hartslag en bloeddruk zijn beide aan de lage kant, iets wat klachten zou kunnen veroorzaken. “Een erg actief parasympatisch zenuwstelsel (het zenuwstelsel actief in rust)”, vervelend? Soms ja, maar niet gevaarlijk en dat is voor mij het belangrijkst.

Inspanningstest

De inspanningstest kon, zoals ik al zei, worden uitgevoerd op een loopband. Ik kreeg een hartslagband om en een masker op mijn gezicht. Dit laatste is om het zuurstofgebruik te meten. Om toch nog voorzichtig te zijn met de blessure, mocht ik nog niet maximaal. Ik mocht door tot het omslagpunt (het punt waarbij je voornamelijk energie uit je melkzuursysteem haalt). Ik begon met lopen op een rustig tempo en elke drie minuten werd de snelheid 1km/u verhoogd. Het werd zowaar mijn langste loop in de afgelopen drie maanden (wel 20 minuten aan een stuk, heu!). 

De test ging best goed. Ik merkte dat mijn conditie nog een beetje achterliep op hoe het normaal was, wat ook niet gek is gezien ik een week eerder nog in bed lag met koorts. De resultaten zouden dus een klein beetje ‘minder’ kunnen zijn dan ‘normaal’, maar toch gaf het goede inzichten. Mijn conditie was alsnog prima, mijn vetverbranding goed ontwikkeld (iets wat je met name traint door langzame trainingen te doen), alleen mijn  snelheid in de anaerobe zone (waar met name het melkzuursysteem actief is, verzuring!) liep ietwat achter op wat je zou verwachten op basis van mijn al gelopen tijden. Maar dit kon dus met het ziek geweest zijn te maken hebben.

Wat minder goed was, is mijn zogeheten ‘running economy’. Ik loop best prima, maar een matige running economy wil zeggen dat je niet helemaal efficient loopt. Ik verlies op een of andere manier toch nog energie, en dat is zonde. Hier kan ik aan werken de komende tijd!

Belangrijkste inzichten voor mij

De test gaf geen hele verrassende uitkomsten, maar wel fijne inzichten, zoals:

  • Mijn trainingszones, eindelijk! Bijzonder vond ik dat zone 1 bij mij gepaard gaat met een aardig hoge hartslag (150 slagen/min). Tijden lang dacht ik dat ik in zone 1 zou moeten trainen met een hartslag van 140 slagen/min of lager. Ik raakte dan ook lichtelijk gefrustreerd dat dit maar niet lukte. Nu weet ik dus dat het voor mij persoonlijk gewoon net wat hoger ligt. Dit verschilt enorm van persoon tot persoon!
  • Ik kan werken aan mijn ‘running economy’ om minder energie te verliezen en het risico op blessures te verminderen. Dit zou ik kunnen doen door mijn pasfrequentie te verhogen (kleinere stappen zetten dus). 
  • Ik tijdens inspanning een kleine prikkelgeleiding-storing heb in mijn hart. Een beeld wat vaak voorkomt bij duursporters en waar ik mij vooral geen zorgen over hoef te maken.
  • Mijn parasympatische zenuwstelsel erg, eh heel erg, goed werkt. Zodanig goed dat ik soms even in slaapstand lijk te staan. Lekker rustig natuurlijk, maar soms een beetje vervelend 😉

Al met al ben ik blij dat ik de test gedaan heb. Over een half jaartje ga ik het waarschijnlijk nog eens herhalen.

Heb jij wel eens zo’n test gedaan of heb jij er nog vragen over? Laat het mij vooral weten!

Liefs, Mo

EA90519A-3D39-408B-AFBF-9FA5B889F840


Ontdek meer van Runningwithmo

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

9 reacties op “Medische sporttest, wat?”

  1. Peter van Geel avatar
    Peter van Geel

    HI MO,

    ten eerste wil ik even reageren op de opmerking ‘want die marathon gaat er dus niet komen’. Misschien moet je hieraan toevoegen ‘dit jaar’. Ik ben ervan overtuigd dat je Berlijn nog wel eens zal lopen. Wellicht al volgend jaar.

    Zoals je weet heb ik vorig jaar een medische sporttest ondergaan. Ik vond dat toen heel leerzaam. Wellicht dat ik net als jij deze test nog eens zal herhalen. Hopelijk dan met een inspanningstest op de loopband. Wat fijn dat de test jou veel heeft gebracht. Zo te horen ga je ook veel doen met de resultaten. Succes daarmee.

    1. Ik vroeg me af hoe duur het (gemiddeld) is en of je verschillende soorten of varianten medische sporttesten hebt? 😉 let me know

      1. Peter van Geel avatar
        Peter van Geel

        Kijk hier eens voor meer informatie: https://www.orbissport.nl/diensten/sport-medische-onderzoeken/ Het is soms mogelijk om een deel te declareren bij je ziektekostenverzekering. Vraag dat even na bij je ziektekostenverzekering

      2. Hi Ilse! Ik heb hem inderdaad laten declareren, want ik heb hem bij mijn sportarts gedaan. Dan betaal je wel je eigen risico (maar die was van mij al op ;)). Maar Peter heeft een goede tip zie ik. Succes!! Liefs, Mo

  2. Goed verhaal. Geeft zeker inzicht in wat zo’n sporttest doet.
    Nu was ik benieuwd.
    Ik heb eem Garmin klokje, jij ook. Kun je de zones dan instellen op je horloge? Want vaak zie je dat se sporthorloge fabriekanten je zones berekenen op gemiddelden.

    Ik hoop volgend jaar Valencia te lopen, dus voor mij zou zo’n test ook zeker goed zijn.

    Succes met je herstel en knallend naar de volgende marathon (toch?)

    1. Ha Sander,

      Thanks voor je berichtje!! Wat betreft die zones, dat zou dus moeten kunnen.. Maar ik heb zelf ook nog niet ontdekt hoe haha.. Ik heb ze nooit ingesteld! Maar sinds ik met een hartslagband train heeft mijn horloge de zones aangepast, en die komen goed overeen met wat de arts heeft gezegd. Dus misschien is dat ook nog een idee 🙂

      Liefs, Mo

  3. Fijn dat de resultaten veeleer positief zijn

  4. Hi Monique.

    Goed dat je luistert naar wat je hartje je ingeeft. Zo’n medische test geeft toch wat meer zekerheid dan al die losse onderzoekjes en raadgevingen. Ik weet zeker dat het allemaal gaat goedkoper met jou. Je bent nog jong en kan nog vele jaren mee.:-)

    Hoop nog veel positieve geluiden van jou te mogen horen.” lezen”

    1. Hi Roy! Sorry voor de wat late reactie, maar bedankt voor je berichtje!! Heel fijn om te lezen 🙂

      Liefs, Mo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over mij

Hoi, ik ben Mo, Monique of Moni.
Toen ik voor school 10 kilometer móést hardlopen tijdens de Singelloop Breda (lang geleden), had ik nooit kunnen bedenken dat hardlopen op een dag mijn favoriete bezigheid zou zijn. Die dag is het vandaag nog steeds!

Recente blogs

Ontdek meer van Runningwithmo

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder