Dilemma op maandag

Het is nog geen dilemma dinsdag, dus gooi ik hem er gewoon vandaag al uit: Wel of geen marathon lopen in september? 

Voor de korte versie kun je nu een stuk naar beneden scrollen 😉

Je hebt misschien kunnen merken (via Instagram of in real life) dat het met mij even niet zo lekker gaat de laatste tijd. Dit betreft niet enkel de blessures waar ik momenteel mee strompel. Maar tevens mijn algehele gezondheid (van maagdarm- en hormoonproblemen problemen tot duizelingen en een berg vermoeidheid. Lang verhaal kort: niet ernstig, maar ook niet goed, ik weet het). Als ik het zo opschrijf zijn die blessures en het trage herstel waarschijnlijk zelfs gewoon een gevolg van deze gezondheidsproblemen. Hoe dan ook, ik loop hier al tijden mee, maar doordat het gelukkig ook perioden best goed gaat en ik ook graag wil dat het goed gaat, neem ik de klachten meestal maar gewoon voorlief. Of ik negeer ze, zo zou je het ook kunnen noemen. Toch kan ik het niet altijd simpelweg voorlief nemen. Zelfs het negeren gaat niet altijd meer. Soms lijkt het er gewoon even allemaal tegelijk uit te komen, en je raadt het al: dat is nu!

Misschien is het gewoon een griepje en voel ik mij over een week weer een stuk beter. Of misschien is er meer aan de hand (niets ernstigs, maar bloedarmoede of een allergie bijvoorbeeld). Ik heb geen idee, maar ik laat het uitzoeken. Het dilemma is dan ook niet wat er precies aan de hand is, want dat dilemma laat ik wijselijk aan de doktoren over. Het dilemma betreft meer wat ik nu eigenlijk aan het doen ben, namelijk: het trainen voor een marathon. In deze status.

Als ik ieder ander persoon was geweest dan mijzelf (gek, maar stel), dan had ik vrijwel zeker gezegd: “Mo, waar ben je in hemelsnaam mee bezig? Je gaat toch niet voor een marathon trainen als je al een tijd lang lichamelijk in een gekke knoop zit? Kap er gewoon even mee voor nu en probeer het over een paar jaar”. Helemaal waar natuurlijk. Maar ja, ik ben geen ander persoon en wel mijzelf.

Het moment dat ik besloot de marathon van Berlijn te gaan lopen is bijna een jaar geleden. In een tijd dat ik mij goed voelde. Zelfs veel sterker en fitter dan in de tijd dat ik voor de New York marathon in training was (ook toen zat ik al in de knoop ja). De beslissing was dus redelijk makkelijk gemaakt en de beslissing om het nu af te blazen is veel, maar dan ook veel minder makkelijk. Niet omdat ik mijzelf zou willen bewijzen naar wie dan ook of omdat ik een marathon zou moet lopen van mezelf, maar wel omdat ik hardlopen leuk vind, ik kick op het trainen voor een groot en uitdagend doel en omdat, hoe vermoeiend het ook is, ik er toch energie van krijg. Al is dit waarschijnlijk meer mentaal dan fysiek, blijkt.

Dus, dilemma op maandag: wel of geen marathon lopen?

Ik heb het er met een aantal mensen over gehad en hoe lastig het dilemma op deze maandag ook is, ik ben tot een antwoord gekomen. Namelijk: we zien wel. Het meest makkelijke antwoord om te geven bij een dilemma, mee eens. Maar op dit moment ga ik (nog) geen marathon afblazen, dat kan namelijk altijd nog en zelfs vlak van te voren mocht het nodig zijn. Ik ga alleen voor nu ook niet zeggen dat ik er voor de volle 100% voor ga. Hiermee bedoel ik dat ik niet alles maar aan de kant schuif en/of negeer voor het trainen en lopen van de marathon. Mijn gezondheid gaat namelijk voor, ten alle tijden.

Dat betekent voor nu dat ik wat rust neem. Of eigenlijk heb ik dat al gedaan. Ik heb nu 6 weken looprust (!?!) voltooid, op wat kleine ‘probeer-kilometers’ na, en sinds een weekje heb ik eigenlijk gewoon bijna totaal niets meer gedaan. Ik tank even bij met slaap, voeding, ontspanning en zon (en vakantie bijna!). Daarna zien we wel weer verder. Wordt vervolgd dus..

Ik ben wel benieuwd hoe jij hierover denkt. Zijn er dingen herkenbaar? Of wat zou jij doen met dit dilemma op maandag? Heb jij nog andere vragen? Laat het me weten!

Liefs, Mo

506804FD-FA21-4127-A4C7-0E534D8065C4

11 reacties

 • Roy Robbemond

  Hoi Mo
  Ik heb je verhaal met verbazing en bewondering gelezen. Verbazing omdat je zo open over je problemen praat en bewondering hoe jij daar mee omgaat👍
  Ik heb naar 2 adviezen voor je. Volg je hart en luister naar je lichaam.
  Positiviteit geeft je heel verl energie en daar ben je nu mee bezig👌
  Ik wens je heel veel gezondheid en succes toe. Geniet van je vakantie⛱
  Knuffel Roy

 • anihalas

  Jammer dat ze niet ook een halve doen op die dag anders kon je daar nog voor kiezen tegen die tijd.

  Ik ben benieuwd waar je gezondheids problemen vandaan komen en ik hoop dat je er snel iets aan kan doen!

 • Loes

  Hi Mo,
  Even een berichtje van misschien wel je oudste fan op Insta 🙂 Ik volg je om zelf grenzen te verleggen. Maar door mijn fysieke grenzen stop ik eerder zodat ik geen blessures krijg.
  Dus jouw verhaal is volgens mij helemaal goed. Hoe kan je presteren als het aan de basis niet perfect is? Eerst de hobbels wegwerken en dan komt bij jou de rest wel. Ik hoorde net Maarten vd Weijde zeggen: als het de eerste keer niet lukt (in Berlijn) mag je het gerust een tweede keer proberen!
  Volg je hart en zorg voor je gezondheid. Succes kanjer!

 • Christophe Devers

  Niemand kan in jouw plaats beslissing of je een marathon moet lopen of niet. Tenzij de dokters nu al weten dat het lichamelijk te zwaar zal zijn natuurlijk. Jij voelt als enige je kwaaltjes en kan het beste inschatten hoe deze je prestatie gaan beïnvloeden. September is nog wel even dus ik volg zeker jouw idee om nu geen definitieve beslissing te nemen. Hoe dan ook, veel succes nog in zowel het herstel als je voorbereiding.

  • Monique van de Velde

   Hi Christophe,

   Bedankt voor je berichtje! Excuses voor mijn late reactie, ik heb mijn blog even laten rusten in de vakantieperiode 🙂
   Wat je schrijft is helemaal waar.. Het was goed om het gewoon nog even aan te kijken. Momenteel wordt het wel met de dag duidelijker waar het op uit gaat draaien.. Maargoed, mijn eigen gezondheid gaat voor! 🙂

   Bedankt nog!

   Liefs, Mo

 • dwichers

  Ik zou je niet kunnen helpen met het maken van die beslissing. Wat ik kan doen is zeggen wat ik zou doen. Als zelfs top athleten stoppen voor een groot evenement vanwege gezondheid (blessures e.d.) dan zet je dat wel aan het denken. Ik zou daarom uitwijken naar een andere sport en daar een uitdaging in vinden. Zwemmen bijvoorbeeld belast de gewrichten wat minder en daar zijn genoeg uitdagingen aan te gaan (een bepaalde afstand of een meer overzwemmen). Dit geld ook voor fietsen (ook hier weer een bepaalde afstand of van land naar land, een berg beklimmen noem maar op). Mooi voordeel is dat ik dan nog altijd aan mijn conditie zou werken en dan een marathon het jaar daarop wellicht aan zou kunnen.

  • Monique van de Velde

   Ha! Excuses voor de late reactie, ik heb mijn blog wat laten rusten de afgelopen tijd. Maar wat je schrijft daar zit zeker wat in. Uitwijken naar andere sporten doe ik ook zeker wanneer ik geblesseerd ben, maar een andere sport zoeken ‘voorgoed’ daar begin ik nog niet aan 🙂 Hardlopen is mijn passie en ik ben daar nog niet klaar mee. Het zit nu even tegen, maar ik hoop dat ik met de tijd steeds sterker zal worden. Ik heb al veel geleerd en ik hoop dat dit mij goed zal doen! 🙂 Voor nu train ik inderdaad alternatief, en dan hopelijk ooit nog eens een marathon 😉 Jij ook succes!!
   Liefs, Mo

 • Mariëlle

  Hoi Monique,
  Ik had deze blog zelf geschreven kunnen hebben, zo herkenbaar…Ik kamp ook met blessures sinds NY Marathon, of eigenlijk sinds de 7 Heuvelen 2 weken erna…ook tijden gehad dat het beter ging, maar Rotterdam Marathon af moeten blazen samen met veel andere hardloopevenmenten..in een piek periode ingeschreven voor Berlijn en een vlucht geboekt…momenteel (lees deze week) lijkt het goed te gaan met mijn blessure…voor mij geld dus ook; Berlijn, we zien wel…kan altijd nog niet op dat vliegtuig stappen toch?
  Ik volg je “road to Berlin or not” en ik ben net zo benieuwd of jij hem loopt als dat ik hem zelf wel of niet loop.
  Fingers crossed 🤞 good luck 🍀

  • Monique van de Velde

   Hai Mariëlle! Excuses voor de enorm late reactie, ik heb mijn blog een beetje laten rusten de afgelopen maanden met vakantie etc 🙂 Wat rot om te lezen van je blessures maar oh oh zo herkenbaar allemaal. Ook ik schreef me in voor Berlijn toen het allemaal even goed ging en nu een jaar later zit ik nog altijd in de knoop haha.. Wat je zegt, beslissen kan altijd nog maar voor mij persoonlijk wordt het met de dag duidelijker waar dit op uit gaat draaien.. En hoe gaat het bij jou?? Ik hoop dat je het wel gaat halen! Ik ben er sowieso bij in Berlijn, als ik hem niet loop dan sta ik aan de zijlijn te schreeuwen 😉 Ik hoop dat ik je kan aanmoedigen dan!

   Liefs, Mo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: