Lang leve de AlterG

Published by

on

Mijn wereld stortte even in toen ik hoorde dat ik niet mocht hardlopen. Een klein stukje dan, want al snel bracht mijn fysio een enorme schijnwerper aan de horizon. Ja, Ik mocht misschien voor een langere tijd niet buiten hardlopen, maar na een week of drie rust zou ik tóch mijn eerste hardlooppasjes weer mogen maken. Maar dan op een soort magische loopband, de AlterG. Wat dit nu eigenlijk is en wat mijn ervaringen zijn? Ik vertel het je!

Wat is het?

Zelf noem ik het, zoals je kan lezen, een magische loopband. Hoewel het eigenlijk allemaal heel erg wetenschappelijk in elkaar steekt. Kort gezegd is de AlterG een loopband, die de zwaartekracht weg kan halen. Een soort loopband in het heelal dus, maar dan met een iet of wat ander uitzicht. En een andere werking natuurlijk. Ik leg het je uitgebreid uit.

De AlterG is een loopband die gebruik maakt van een ingewikkelde technologie, ontwikkeld door NASA (de link naar het heelal komt zoals je ziet niet uit de lucht vallen). Bij de loopband wordt er gebruik gemaakt van een speciale vacuüm technologie, die het mogelijk maakt het lichaamsgewicht van de persoon te verminderen. Door de luchtdruk te veranderen (te verhogen, ondersteunende werking) in de ‘zak’ waarin je loopt, kan het gewicht wel tot 80% naar beneden worden gebracht! Op deze manier kan je ‘gewoon hardlopen’, maar dan met minder gewicht. Je snapt dat dit zorgt voor veel minder belasting tijdens het hardlopen.

Dit laatste is precies de reden dat de AlterG veel gebruikt wordt door top-atleten en atleten met blessures, maar daarnaast ook in de revalidatie (denk aan iemand die zijn been gebroken heeft en moet herstellen) en ouderen. Dankzij de AlterG kunnen wij namelijk allemaal blijven lopen, zonder dat we meteen een hele hoop belasting op onze spieren, pezen en botten leggen.

Ja, voor mij was de AlterG dus een uitkomst. Normaal hardlopen zou er in de tijd van mijn blessure voor gezorgd hebben dat ik mijn pees teveel zou belasten. Hierdoor zou ik niet of nauwelijks herstellen of zou ik het zelfs alleen maar erger maken. Dankzij de AlterG kon ik toch blijven trainen en ook nog eens ‘functioneel’, namelijk hardlopend.

Hoe werkt het

In de onderstaande video kun je zien hoe de AlterG eruit ziet. Ik leg je kort uit hoe het werkt:

 1. Je krijgt een broekje/tuigje aan met een soort gekke flap. Met deze gekke flap word je in de AlterG geritst, zodat de ‘zak’ luchtdicht is.
 2. Je stapt met je broekje op/in de Alter-G, die op de goede hoogte wordt gezet. Hierna word je vast geritst.
 3. De AlterG gaat kalibreren en de zak blaast zich op.
 4. Wanneer stap 3 goed is gegaan, kan je starten met je training. Je stelt het gewenste lichaamsgewicht in, bijvoorbeeld 70%, en je kan de snelheid langzaam gaan opschroeven.
 5. Trainen maar!

 

 

Wat zijn de plus- en minpunten? 

Trainen op een AlterG is natuurlijk nooit helemaal hetzelfde als buiten trainen (onmogelijk ook, ik zie mijzelf niet zo’n zak meeslepen buiten ;)). Maar hee, dat moet ook, anders kon je net zo goed naar buiten gaan natuurlijk! Maar wat zijn nu eigenlijk (naar mijn mening) de daadwerkelijke plus- en minpunten van de AlterG?

Pluspunten: Het grootste voordeel is wat mij betreft dat je kunt blijven hardlopen. Dit is de sport die ik het liefste doe. Hoewel het anders is dan buiten lopen, vind ik het hele gevoel van hardlopen heerlijk en dit kan je blijven doen met de AlterG! De pluspunten op een rijtje:

 • Je redder in nood wanneer je geblesseerd bent. Wanneer je niet mag hardlopen, mag het vaak wel op een AlterG.
 • Je zit er in ‘vast’ waardoor je niet bang hoeft te zijn te vallen en dus erg hard kunt gaan (harder dan ik op een normale loopband zou doen). 
 • Dat je ‘vast zit’ geeft je de kans eens goed op je looppatroon te letten. Rechtop sta je al!
 • Goed om duurvermogen te trainen: Doordat de belasting minder is, zou je er veel ‘langer’ in kunnen lopen. Hiermee kan je dus goed je duurvermogen trainen (conditioneel), zonder je pezen en spieren teveel te belasten.
 • Goed om snelheid te trainen: Wederom door de verminderde belasting, hierdoor heb je niet de ‘lasten’ maar wel de lusten van het lopen op een fink tempo, zoals dat je benen kunnen wennen aan de snelle bewegingen!

Minpunten: Of er ook minpunten zijn? Ja dat wel.. Het is een groot en erg duur apparaat. Je kan het dus niet overal vinden, laat staan zelf aanschaffen.. Maarja, dat is misschien ook logisch voor een ‘magische loopband’ ;). De minpunten op een rijtje:

 • Prijzig en daarom lang niet overal beschikbaar. Zelf loop ik bij Medicort (Sport)fysiotherapie in Utrecht (locatie Kampong) waar ze er een hebben staan. Wanneer je hier onder behandeling bent, kun je automatisch gebruik maken van de AlterG!
 • Niet iedereen kan op de AlterG. Dit heeft te maken met het broekje / tuigje dat je aankrijgt om in de AlterG te kunnen rennen. In sommige gevallen sluit geen enkel broekje goed genoeg aan (door andere lichaamsverhoudingen, bijvoorbeeld erg gespierde benen en smalle heupen), waardoor er teveel lucht kan ontsnappen en de AlterG niet gestart kan worden.
 • Het tuigje doet na verloop van tijd eh.. PIJN. Wanneer de AlterG zich vol blaast, heb je het gevoel dat je wordt opgetild in het tuigje. Ik kan je vertellen dat wanneer je langer dan een half uur rent, dit behoorlijk vervelend kan zijn tussen de benen! Gelukkig is het minder, wanneer je weer met wat meer eigen lichaamsgewicht kunt lopen 😉 Ik heb overigens geen idee hoe dit voor mannen is.
 • Je kunt je voeten niet zien. Zelf moest ik op de stand van mijn voeten letten tijdens het hardlopen. Het probleem was alleen dat ik mijn eigen voeten niet kon zien in de AlterG door de enorme zak. Gelukkig kunnen de benen en voeten wel gezien worden van de zij- en achterkant. Vraag dus gewoon aan iemand je even te filmen, zodat je alsnog de stand van je benen en voeten tijdens het lopen kunt bekijken!

Waar loop ik op de AlterG en waar kun jij er gebruik van maken?

De AlterG is maar op een paar plaatsen in Nederland beschikbaar. Zelf kan ik, zoals   ik al zei, gebruik maken van een AlterG bij de fysiotherapie praktijk waar ik kom. Dit is Medicort (Sport)Fysiotherapie in Utrecht, locatie Kampong (bij de sportclub!). Wanneer je hier onder behandeling bent, kun je automatisch gebruik maken van de loopband wanneer dit voor jou nodig is. Mocht je niet in Utrecht of omstreken wonen, dan staat de AlterG gelukkig nog op meerdere locaties. Op de website kun je vinden waar.

Hoewel ik nu niet meer driemaal per week op de AlterG stap, blijft hij de komende tijd nog wel even mijn grote vriend. Zeker in mijn weg naar… Binnenkort meer info 😉

Kende jij de AlterG al? Heb jij er wel eens op gelopen of zou je het willen proberen? Mocht je nog vragen hebben dan beantwoord ik ze graag!

Liefs, Mo

img_8340

%d bloggers liken dit: