Na 5 jaar..: eindelijk verandering!

Published by

on

Wanneer er een idee in mijn hoofd plopt, móét ik het gewoon eens proberen. Zo ook met dit idee. Ongeveer een week voor mei zat ik te peinzen, en vroeg ik mij ineens af waarom ik eigenlijk altijd (al 5 hele jaren) 3x per week loop. Waarom niet meer? Tja, ik wist het eigenlijk niet en kreeg dan ook het idee het gewoon eens te gaan doen. Why not, right? Toch heeft dit inmiddels flinke veranderingen in mijn trainingsweek met zich mee gebracht. Wat er precies veranderd is en hoe het nu gaat? I’ll tell you!

◊ ◊ ◊

Van drie naar vier.

3x per week hardlopen is voldoende om lekker te trainen. Je bouwt er conditie en spieren mee op voor het hardlopen en je kunt er goed mee trainen voor een 10km, halve- of zelfs hele marathon (ik bedoel, dat heb ik wel bewezen denk ik zo). Toch vond ik het tijd mijn loopgedrag eens wat aan te passen. Hoewel ik met het lopen misschien nog altijd progressie boekte (langzaam maar gestaag) had ik het idee dat er nog veel meer inzat. Daarbij ben ik dol op hardlopen, dus waarom niet gewoon wat vaker?

Zo bedacht, zo gedaan. Aan motivatie heb ik namelijk zelden een gebrek. Ik startte met 4 keer hardlopen in de week (en in de maand mei kwam daar zelfs nog een Daily Mile bij..). Inmiddels ben ik zo’n 4 weken verder en maak ik wekelijks bijna meer kilometers dan in mijn trainingsweken voorafgaand aan de NYC Marathon! Ik leg het uit.

IMG_8919

Mijn trainingsweek

Mijn trainingsweek bestond al enige tijd uit 3 loopjes, en 1 a 2 krachttrainingen in de week. Een fijne afwisseling, maar toch best veel trainingsdagen. Nu ik het lopen heb opgeschroefd naar 4x per week zou je kunnen denken dat er geen rustdag meer over blijft, maar niets is minder waar.. Mijn week ziet er tegenwoordig als volgt uit:

Maandag: Rust
Dinsdag: Baantraining
Woensdag: rust
Donderdag: Baantraining
Vrijdag: Rustig loopje
Zaterdag: Rust
Zondag: Langer duurloopje

Zoals je ziet zijn er twee dingen veranderd: 1) Meer rust, 2) Ik heb de gym al 4 weken niet meer vanbinnen gezien (oeps!).

Meer rust

Tja, naast dat ik het aantal hardlooptrainingen omhoog heb bijgesteld, heb ik ook het aantal rustdagen opgeschroefd. Dit komt omdat bij mijn trainingen, ook het aantal kilometers flink is toegenomen. En niet alleen omdat ik simpelweg één keer meer loop in de week. Waar het precies vandaan komt weet ik niet. Of eigenlijk weet ik het wel: de hardloopgroep waarmee ik tegenwoordig regelmatig train. Er werd mij verteld dat ik wel gewoon tussen de 40 en 50km per week zou kunnen lopen. Ik, die normaal tussen de 20 en 30km liep, stemde hier totaal onbewust, volledig mee in. Dat moet te doen zijn! Ik besefte mij toen nog even niet dat dit gemiddeld 4x per week 10km hardlopen is.. Eh.. zo klinkt het ineens een stuk meer.

En dat is het ook. Het is een heel stuk meer dan ik gewend ben. Daarbij is mijn lichaam  nog altijd niet optimaal en vindt het herstellen maar lastig. Dit betekent dan ook dat ik simpelweg meer hersteltijd nodig heb. EN DIE NEEM IK. Hoe ik het normaal lastig vond een dagje rust te nemen heb ik er momenteel een stuk minder moeite mee. Ik voel namelijk dondersgoed dat ik het nodig heb en daarbij wil ik het ook graag. Ik wil namelijk de volgende looptraining gewoon weer lekker kunnen lopen en dat gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken als je al bijna je veters niet meer kunt strikken van  krakkemikkigheid.

IMG_9387

Gym, hoe zie je er ook alweer uit?

Alleen de gym, die heb ik dus al een hele tijd niet meer vanbinnen gezien.. Dit komt voornamelijk door de rustdagen, waarbij mijn gymworkout als eerste afvalt. Of het slim is? Waarschijnlijk niet, want krachttrainingen kunnen enorm bevordelijk zijn voor het lopen. Zeker wanneer je een klein beetje zwakke spieren hebt (like me). Toch voel ik mij er voor nu goed bij. Ik geniet namelijk enorm van het lopen en haal hier voor nu veel meer plezier uit.

Nooit meer fitnessen? Nee, dat gaat absoluut niet gebeuren. Fitnessen is en blijft iets wat ik ook erg belangrijk vind. Mijn oplossing? In de zomer lekker lopen en in de winter zullen we wel weer zien hoeveel spieren er te kweken zijn.

Pijntjes & blessures

Ja, het meer lopen en minder fitnessen bevalt dus GOED. Ik was even bang dat het voor mij totaal niet weggelegd zou zijn, gezien de pijn in mijn benen waar ik al anderhalf jaar (met ups en downs) mee loop. Toch merk ik niet veel verschil. Of misschien zelfs wel een verbetering? Het lijkt er wel op dat hoe minder en langzamer ik train, hoe meer pijn ik heb. Hoe harder en meer ik train, hoe beter de benen voelen! Toch juich ik niet te hard, ook ik heb er wel weer eens een dag tussen zitten dat het gewoon even NIET gaat en de pijn teveel wordt. Maar hee, zo’n dag hebben we allemaal wel eens.

Ik blijf lekker doortrainen zoals ik nu doe. Ik merk progressie en dat motiveert ENORM! Laten we eens zien wat er de komende tijd nog allemaal te behalen valt met als voorlopig grootste doel een nieuw persoonlijk record op de halve marathon van Eindhoven 🙂 Wat denk jij, gaat het goed komen?

◊ ◊ ◊

Hoe veel train jij in de week? Heb je een vast schema of een vast aantal keren of kilometers dat jij loopt? Ik ben benieuwd! Heb jij daarnaast nog vragen over mijn trainingen of andere opmerkingen? Laat het vooral weten in een reactie of mailtje!

Liefs, Mo

IMG_9280

%d bloggers liken dit: