Hoe combineer ik… alles? 11 tips!

Je kent het wel; drukke baan, 4 verschillende hobby’s, borrelen met collega’s, sociaal doen met vrienden, Instagrammen, Facebooken, Bloggen? Kinderen? Dat ene leuke tijdschrift lezen? En dan wil (of moet je van jezelf) ook nog sporten. Guess what? Dit herkende ik dus niet. Tot een week geleden..

◊ ◊ ◊

Dingen veranderen

Voor iedereen zich een apentoeter schrikt, ik ken niet sinds een week letterlijk álles van het lijstje, want het is niet dat ik afgelopen week bevallen ben van een kind 😉 De rest? Dat komt wel aardig in de buurt van mijn leven nu. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

Eigenlijk besef ik me nu pas hoe “makkelijk” ik het misschien wel had. Ik dacht altijd dat ik druk was met mijn “gesport, studeren, bloggen, Instagrammen, fotografie, muziek maken, vrienden en familie” en ehh.. ergens is dat ook wel zo. Maar wat pas echt druk is? Als je dit alles moet doen terwijl je overdag minstens 8 uur op kantoor aan het werk bent en 1 uur in de trein zit te suffen. Laat staan als er ook nog kinderen in het spel zijn (dikke dosis respect) of je misschien wel de zorg van een ziek familielid op je draagt (extra dikke dosis respect).

Mo naar het echte leven

Voor mij was het dus afgelopen week tijd om te ontwaken uit mijn “ik chill lekker door” leventje. Eindelijk mocht ik beginnen aan mijn stage (waar ik dus echt heel blij mee ben), al betekende dit wel dat ik ineens bijna “full-time” aan het werk was. Iets wat ik eigenlijk gewoon nog nooit heb gedaan.. (oeps hihi).

Gelukkig is stage leuk en interessant en vliegt de tijd voorbij. Maarehmm.. Als de tijd zo hard vliegt, wanneer doe ik de rest dan?

Ik wist het even niet meer. Ik moet wennen en hoe ik dit allemaal aan moest pakken? No idea. Ik deed dan ook een “desperate oproep op Instagram” en JEETJE wat veel reacties. Een van de reacties kwam met het idee de tips die ik daar kreeg in een blogje te zetten. Wel.. TOP IDEE.

Dus.. Hoe combineer ik.. ALLES!? Jullie geven 11 tips!

IMG_2034

11 tips in een BOMVOL leven:

Tip 1: Maak een To Do lijstje

Check. Het maken van To Do lijstjes deed ik vrijwel nooit, maar sinds een week ligt mijn hele flexplek ermee vol. Het is eigenlijk eerder “stap 1” in het ik ga het allemaal rocken“-proces. Want heb je stap 1 gedaan, kan kan je door naar stap/tip 2, namelijk:

Tip 2: Stel prioriteiten

Je kunt nu eenmaal niet alles doen op een dag (shiiiiit). Stel dan ook prioriteiten. Maar belangrijk..: Je prioriteiten zijn niet alleen wat je perse vandaag MOET doen, maar ook wat je perse vandaag WILT doen. In prioriteiten stellen ben ik zelf denk ik best wel goed. Alleen staat bij mij ook het “ontspannen met een wijntje en mijn beste vriendin” op het prioriteiten lijstje. Kortom: vergeet vooral ook niet te doen wat je LEUK vind. Het leven moet tenslotte ook een beetje leuk blijven, toch?

Tip 3: Plannen, plannen, plannen (& visualiseren)

To do lijst en prioriteiten highlights af? Plannen maar! Zo hoef je niet te denken aan wat je allemaal nog moet of wilt, maar kan je HOPS in een keer door. Zelf ben ik nu ook regelmatig aan het plannen en ik moet zeggen het helpt!

Extra tip: visualiseer het. Een van mijn bronnen (thanks @johnkremer93) reageerde: “Elke zondag plan ik mijn week in op een Whiteboard naast mijn kledingkast. Daarin plan ik ook de dagen in dat ik ga hardlopen en naar de gym ga. Kost wat voorbereiding maar het geeft veel rust”. Idee!

Tip 4: Sporten in de pauze

Zijn er douches? (ik heb inmiddels uitgevonden dat deze er WEL zijn op mijn stageplaats, jeeeuh!) Dan is sporten tijdens de pauze misschien een optie. Je kan tenslotte best een half uurtje van je pauze wegsnoepen (wegrennen dus) of gewoon je boterhammen achter je bureau opeten? Ik denk dat ik het in ieder geval eens ga proberen.

Tip 5: Combineren

Mochten de douches uit tip 4 er zijn, dan is tip 5 misschien ook iets voor jou. Woon je niet te ver van je werk? Ren er dan naartoe of pak je wielrenfiets. Mocht dit geen optie zijn, omdat je bijvoorbeeld lang in de trein zit, dan kan je die tijd altijd nog gebruiken om te bloggen / Instaprammen / je favo tijdschrift lezen ETC. Kortom.. combineren! En combineren kun je leren 😀

Tip 6: Sporten met je collega’s op je werk

Er was zelfs een lucky basterd die lekker met haar collega’s in de middag gezamenlijk ging sporten. Top idee baas van @notanotherfitgirl ! Introduceren bij ons eigen werk dan maar?

Extra tip: sporten op locatie direct na je werk: zo kom je nog eens ergens + vermijd de spits!

Tip 7: adem in, adem uit

Dat is sowieso de beste tip denk ik zo..

Tip 8: voldoende slapen

Misschien zou deze wel bovenaan je prioriteiten lijstje moeten staan. Misschien niet elke dag, maar toch wel VAAK. Slapen. Het is ooh zo belangrijk en wedden dat de rest van de dag dan ook een stuk efficiënter en sneller gaat? Zelf lig ik in ieder geval (meestal) op tijd op mijn bedje (tot nu toe dan).

Tip 9: er niet over piekeren

Want.. zie tip 8. Piekeren is nutteloze tijdverspilling!

Tip 10: Extra vroeg opstaan 

Extra vroeg opstaan om voor je werk nog te sporten: idee 1. Maar heb jij in de ochtend nog net wat minder energie om dat rondje te rennen dan heeft @chantalstrijbos idee 2: Ben extreem vroeg op je werk, zodat je ook lekker op tijd weg kunt! Zo heb je nog wat aan je middag en ervaar je misschien iets meer vrije tijd.

Tip 11: het is OKÉ als het een keer niet lukt..

Dat is toch wel de een na belangrijkste tip (na het ademen natuurlijk). Het is oké als het je een keer niet lukt. Het is oké om eens te lang te treuzelen. Het is oké om eens je workout over te slaan. Het is oké om eens te zien dat je je maar aan 3% van je planning hebt weten te houden. Het is shit, maar het is oké!

En daarmee sluit deze reeks tips af. Ik ga de komende weken ontdekken welke tips voor mij het beste uitpakken, maar ik weet zeker dat dit helemaal goed moet komen. 🙂

◊ ◊ ◊

Welke tip ga jij proberen? Heb jij nog meer tips? Let me know in een berichtje! En voor nu: even lekker relaxen 😉

Liefs, Monique

2017-01-11 16.55.21-2

 

 

7 reacties

 • shy_lifestyle

  Yes, yes, yes!! Ik was op zoek naar een artikel waarin stond “hoe je moet omgaan met drukte in je leven” en jij bent mijn REDDENDE ENGEL! Die foto op het einde, je hebt een ‘doorzettersblik’ en dat overtuigt mij om te werken aan mijn doelen die ik voor ogen heb. Ik ga AL DEZE TIPS gebruiken, want morgen ben ik van mijn loopgips af (6 weken niet lopen = nachtmerrie!) en kan ik terug beginnen aan lekker veel sporten! Ik heb er onwijs veel zin in! Thank you, Mo!!

 • Steven Verniers

  Tip 4 heeft mij de voorbije maanden veel mentale rust opgeleverd. Goeg gesport over de middag (in plaats van een uur in de refter te zitten) en ‘s avonds geen stress omdat ik die training nog ‘moet’ doen. Bovendien meer tijd voor het gezin dan. Echt een aanrader. Tip 3 heb ik persoonlijk nog veel werk aan (maar is helemaal terecht)…

  • Monique van de Velde

   Ja precies, je hebt niet het gevoel dat je er extra tijd aan kwijt bent geweest en je hebt toch lekker je workout gehad! Ik heb het pas een keer gedaan, maar dat is zeker iets wat ook ik erin ga houden 🙂 Tip 3 moet ik ook nog een beetje aan werken 😉 Succes! Liefs, Monique

 • Peter van Geel

  Hoi Monique, heel verstandig dat je een manier zoekt om je tijd zo effectief mogelijk in te delen. Misschien is het zinvol om naast je tips ook nog een training time management te doen? Mogelijk kan je een dergelijke training via de UM doen.
  Ik wilde toch even reageren op je tips:
  Tip 1: Een to-do lijstje is zeker een goed idee. Let wel op dat het lijstje niet te lang wordt, want dan gaat het tegen je werken. Dan zie je alleen de grote hoeveelheid werk die er ligt. Probeer grote taken op te delen in kleinere sub taken. Het is namelijk altijd lekker en motiverend om taken af te kunnen vinken en dus voortgang te zien.
  Tip 2: Helemaal mee eens. Vergeet inderdaad niet om ook leuke dingen te doen. Er is meer in het leven als alleen werk.
  Tip 3: Plan het allemaal niet te strak. Laat ook ruimte voor ad hoc acties en spontane intermezzo’s.
  Maak ook een digitale agenda (google?) die je deelt met je partner. Deze kunnen jullie beide benaderen en gebruiken. Op deze manier kan ook je partner in het planningsproces worden betrokken.
  Tip 4: Sporten in de pauze is zeker een optie. Ik vond het zelf niet zo prettig, omdat ik te lang nodig had om af te koelen en dus na het douchen toch nog zwetend op mijn werkplek kwam. Geen prettige situatie. Daarom ga ik altijd naar buiten wandelen, weer of geen weer. Dan heb je ook beweging en zweet je een stuk minder. 🙂
  Tip 5: Combineren is altijd een goed plan. Vergeet alleen niet om ook rust momenten te nemen.
  Tip 6: Sporten met anderen is altijd gezellig. Dat kan dus natuurlijk ook met collega’s.
  Tip 7: Moet inderdaad tip 2 zijn. Een beetje zen in je leven is belangrijk.
  Tip 8: Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig, maar wel voldoende. Op tijd naar bed is zeker een goed idee. Vooral als je tip 10 wil proberen.
  Tip 9: Helemaal mee eens.
  Tip 10: Dit doe ik al jaren. Heerlijk vroeg (6:15) beginnen met werken en dan lekker vroeg weer naar huis. En thuis dan nog even de loopschoenen aan!
  Tip 11: Ik denk dat je hiermee had moeten beginnen. Dit is misschien nog wel belangrijker als blijven ademen.

  Misschien nog een andere tip: stel je deadlines niet te scherp en je doelen te hoog. E.e.a moet wel realiseerbaar blijven.

  Succes met het uitproberen van de tips. Zorg er wel voor dat je kiest wat voor jou het beste werkt.

  Groetjes, Peter

  • Monique van de Velde

   Hi Peter!! Bedankt voor de feedback op de tips, met dat zweten (tip 4) heb je wel een punt.. Hier had ik ook wat last van.. Maar aan de andere kant geeft het een heerlijk gevoel dat je in de middag je workout al hebt gedaan en je er even uit bent geweest!

   Je hebt ook helemaal gelijk wat betreft de lijstjes, doelen en deadlines.. Dit is iets wat ik wel moet leren maar ik denk dat het al beter gaat 🙂 Een hele goede laatste tip dus!

   Dankjewel!

   Liefs, Monique

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: