Stomme kleine (schild)klier

Published by

on

Dat het afgelopen maand even niet zo lekker ging vertelde ik jullie in mijn vorige blog. Ook vertelde ik dat het allemaal mede te maken had met mijn schildklier. Maar wat is dat eigenlijk? Hoe kan dat ervoor zorgen dat je aankomt? Wat voor invloed heeft dat dingetje op je gezondheid? Hoe kan het invloed hebben op je sportprestaties? Hoe weet je of je er last van hebt? Ik vertel je wat er bij mij aan de hand is.

◊ ◊ ◊

Wat is de schildklier?

Zelf wist ik al dat de schildklier een orgaantje is die zich in je hals bevindt. Maar wat het precies doet en waar het verantwoordelijk voor is? Ik had geen idee. Nu zou je met het antwoord op deze vraag vast en zeker een heel boek vol kunnen schrijven, maar ik houd het toch maar even kort en bondig ;).

Zoals ik al vertelde is de schildklier een klein orgaan dat zich bevindt in de hals. De belangrijkste functie van de schildklier is het aanmaken van hormonen, zoals onder andere T3 en T4. De precieze werking en functie van deze hormonen is natuurlijk ehhh uitgebreid, maar kort gezegd hebben de hormonen die de schildklier aanmaakt invloed op ons metabolisme. Ze regelen de stofwisseling in onze cellen dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen worden opgenomen en omgezet naar energie. Deze energie hebben we vervolgens nodig om normaal te kunnen functioneren.

Met normaal functioneren bedoel ik bijvoorbeeld het op peil houden van onze lichaamstemperatuur, het reguleren van je hartslag en bloeddruk en het beschikbaar maken van energie uit de cellen. Maar ook herstellen na het sporten is iets waar de schildklier invloed op heeft..

Een klier van een klier

Wat er bij mij aan de hand is? Mijn schildklier is half aan het slapen. Natuurlijk niet letterlijk, maar uit mijn bloed blijkt dat mijn schildklier te langzaam werkt. Ik maak niet genoeg hormonen aan, of de hormonen worden niet goed omgezet. Hierdoor zijn er onvoldoende hormonen om mijn lichaam goed te laten functioneren.

En dat doe ik dan dus ook niet. Ik functioneer niet goed (misschien wisten sommige mensen dit al langer ;))

Gelukkig zijn het geen drastisch grote dingen (ik bedoel, ik kan alles nog gewoon!), maar het is voornamelijk heel erg irritant. Door het tekort aan hormonen gaat mijn metabolisme langzamer. Eigenlijk gaat alles in mijn lichaam gewoon een stukje langzamer. Het lijkt een beetje alsof ik in een winterslaap zit, en dat het hele jaar door en ik gewoon HARTSTIKKE WAKKER BEN (I guess).

IMG_1246

Klachten

De klachten die een trage schildklier met zich meebrengt kan verschillend zijn van persoon tot persoon. Het zijn vaak vage klachten, waarvan je in eerste instantie niet weet waar ze vandaan komen. Mijn voornaamste klachten zijn bijvoorbeeld:

“KOUD (maar dan in het extreme), erg vermoeid, slechte concentratie, uitblijven van menstruatie, slecht uit mijn woorden komen, een enorm lage hartslag, extreem droge huid, haaruitval en voor mij het ergste: altijd spierpijn, ik herstel heel erg slecht” 

En toen daar sinds kort ook nog het symptoom “plotseling onverklaarbaar aankomen” aan toegevoegd werd, zat ik er even totaal doorheen. (PS: zo “onverklaarbaar” was het dus niet).

PS: Mocht jij nu plots herkennen in al deze klachten dan kan je het natuurlijk altijd even laten checken. Dit kan gewoon door je bloed te laten prikken bij de huisarts!

Het gevolg?

Alle klachten zijn zoals gezegd gewoon vervelend, maar hee als ik weet dat het uiteindelijk opgelost wordt (en dat weet ik), kan ik er goed mee leven. Waar ik wel erg veel last van heb gehad het laatste jaar is het slecht herstellen en de vermoeidheid. 

Het afgelopen jaar was mijn herstel na het sporten bagger. Mijn lichaam gaf aan van een loopje het liefst toch wel minstens 3 of 4 dagen te willen herstellen, laat staan voor een lange duurloop. Voor een getrainde loper is deze hersteltijd natuurlijk wel een beetje gek. Ik luisterde hier dan ook niet naar en ben gewoon doorgegaan. Het gevolg is dat ik vrijwel altijd met spierpijn rondloop, mijn spieren non-stop gespannen zijn en het hardlopen ook eigenlijk altijd pijn doet (de ene keer meer dan de andere keer). Hoe ik het dan toch voor elkaar heb gekregen het afgelopen jaar voor een marathon te trainen en deze uit te lopen? Goede vraag, geen idee! 🙂

Medicatie

Sinds een jaartje heb ik medicatie voor de trage schildklier. Maar helaas duurt het gewoon een tijd voor deze goed is af- en ingesteld op het lichaam. En als er dan ook nog eens factoren van buitenaf een beetje met je lichaam lopen te sollen (een marathon, een pil), dan duurt het allemaal nog wat langer. Inmiddels ben ik al een jaar verder en ben ik er nog niet vanaf. Gelukkig zijn er een aantal perioden geweest dat ik er wat minder last van heb gehad dan bijvoorbeeld de vorige maand en schommelt het dus nog lekker heen en weer.

Maar er is heel veel goede hoop! Ten eerste is het lang niet de ergste ziekte en dat besef ik mij maar al te goed als ik in mijn omgeving kijk. Ik ga dan ook niet non-stop lopen zeuren (soms een baalmomentje, dat wel hihi), maar ik geef het gewoon de tijd. Wanneer de medicatie goed is afgesteld op mijn lichaam, zullen de klachten wel verdwijnen. De pilletjes zal ik waarschijnlijk wel altijd blijven slikken, maar hee.. dat maakt me niets uit.

Daarbij ben ik ook lang niet de enige. Een probleem aan de schildklier is iets wat best wel vaak voorkomt. Dit kan verschillende oorzaken hebben en het gaat ook niet altijd om een te trage schildklier. Zo kan ook een te snel werkende schildklier problematisch zijn. Sterker nog, een te snelle schildklier is veel gevaarlijker dan een te langzaam werkende schildklier!

Kortom, die schildklier is een klier die je liever te vriend houdt 🙂

◊ ◊ ◊

Ik hoop dat het zo iets duidelijker is wat er allemaal speelt in mijn lichaam al weet ik het zelf natuurlijk ook nog lang niet helemaal (#ingewikkeld). 

En hoe zit het met jou? Kende jij dit orgaan al? Of heb je er zelf ook ervaring mee? Ik ben best wel benieuwd! Ook voor vragen of opmerkingen kan je altijd een berichtje sturen 🙂

Liefs, Monique

IMG_2030

%d bloggers liken dit: