Van eetstoornis naar marathon: is het slim?

Published by

on

Ik kreeg de vraag of je wel kunt trainen voor een marathon, wanneer je in het verleden een eetstoornis hebt gehad. Is het slim? Is het wel verantwoord? Is het aan te raden een trainer te zoeken die hier rekening mee houdt? In deze blog vertel ik jullie hoe ik hier tegenaan kijk. Daarnaast vertel ik wat het trainen voor effect heeft gehad op mijn eetpatroon en hoe ging ik hiermee om ben gegaan.

◊ ◊ ◊

Why not?

Of je aan een marathon moet gaan deelnemen, wanneer je in het verleden een eetstoornis hebt gehad? Natuurlijk! Laat je verleden je absoluut niet tegenhouden, maar.. ben je wel bewust van de gevaren. Doe het alleen als jij er echt klaar voor bent..

Trainen voor een marathon is namelijk meer dan alleen hardlopen. Trainen voor een marathon is ook rust nemen, hersteltijd inplannen en bovenal: heel goed voor jezelf zorgen. En laat dat laatste nou net iets zijn wat lastig kan zijn. En misschien wel extra lastig voor iemand die in het verleden zichzelf ernstig tekort heeft gedaan.

Eten, eten, ETEN.

Een van de belangrijkste elementen in de voorbereiding van de marathon is jawel: ETEN. Je gaat die 42 kilometer nu eenmaal niet volmaken als je niet voldoende eet, maar ook het te weinig energie binnenkrijgen in de periode voor de marathon kan “gevaarlijk” zijn.

Wanneer je in je weg naar de marathon te weinig eet zal je niet alleen gewicht verliezen, maar ook minder goed presteren. Niet alleen omdat je waarschijnlijk niet veel energie hebt (I mean.. waar moet je op gaan hardlopen als je niet voldoende eet?), maar ook omdat je herstel volledig in de war kan raken. Dit kan vervolgens leiden tot vermoeidheidsproblemen, maar ook blessures of misschien wel het helemaal niet meer kunnen deelnemen aan de marathon (EN DAT IS DUS GEEN OPTIE).

Kortom, je weg naar de marathon is NIET het moment om gewicht te verliezen. Het is enorm belangrijk goed voor jezelf te zorgen zowel op het gebied van voeding als voldoende rust nemen en te denken aan je herstel.

2017-06-12 16.31.53

Een coach/trainer nemen?

Een coach of trainer bij je voorbereiding betrekken is dus absoluut geen slecht idee. Ten eerste is het natuurlijk hartstikke fijn voor een goed trainingsschema (een houvast, een stok achter de deur), maar daarnaast kan het je ook zeker helpen als je wat problemen hebt op het gebied van voeding.

Zelf heb ik zowel een trainer (Rob Veer) als een coach (Susan Krumins) als een “voedingscoach” (Geert van Health Advies Breda) gehad. Een luxe (I know), maar toch zeker wel een aanrader als je het mij vraagt.

Nu is Geert niet echt mijn voedingscoach, maar meer mijn ehh “algehele welzijnscoach?” binnen Health Advies Breda waar ik inmiddels al zo’n 2 jaar kom. Ik wordt er al jaren lichamelijk in de gaten gehouden, krijg trainingsschema’s en advies op het gebied van voeding. Vooral het stukje “voedingsadvies” kon ik in mijn weg naar NYC zeker gebruiken, want ehhh.. tja ik had nog altijd de neiging eerder te weinig dan teveel te eten..

Hoe heeft de (weg naar de) marathon mijn voedingspatroon veranderd?

Dit antwoord is eigenlijk kort en bondig: ik ben HEEL VEEL gaan eten.

En dan heb ik het niet over 1 boterhammetje per dag extra, maar gewoon toegeven aan wat mijn lichaam aangaf nodig te hebben. Wel probeerde ik natuurlijk zoveel mogelijk uit “relatief gezonde” producten te halen, zoals pasta, rijst en brood. Maar ook de zoutjes en ehh.. eigenlijk alles wat los en vast zit ging er makkelijk in.

Of dit altijd nodig was? Nope.

Hallo “marathonkilo’s”

Ik ben in mijn weg naar de marathon ongeveer 2 kilo aangekomen en inmiddels zit daar nog wel een kilo bij. Dit is natuurlijk toch altijd een beetje confronterend, maar er echt mee zitten kan ik nu ook niet. Ik weet dat het weer in balans komt als ik volledig ben hersteld en het belangrijkste: ik kon die marathon lopen.

Hoe moeilijk ik het “te veel” eten ook in het verleden vond, tijdens mijn marathonvoorbereiding ging dit best goed. Ik wist gewoon hoe belangrijk het was om goed voor mezelf te zorgen. Niet alleen voor de juiste hoeveelheid energie, maar ook zeker voor een goed herstel.

Mijn belangrijkste advies is dan ook (of je nu wel of geen eetstoornis hebt gehad, of je nu wel of niet een dieet volgt of wat dan ook) nogmaals: een marathon is NIET het moment om gewicht te verliezen. Focus je lekker op je trainingen en gezonde en gevarieerde voeding en dan weet ik zeker dat jij je net zo super voelt als ik! (En ja, het zo nu en dan craven naar koolhydraten hoort daar sowieso wel eens bij, I guess). 

◊ ◊ ◊

Heb jij nog extra vragen over mijn voeding in combinatie met mijn marathon(voorbereidingen)? Let me know! Ook alle andere vragen rondom eetstoornissen of welk onderwerp dan ook zijn altijd welkom!

Liefs, Monique

CA7F642A-0FAE-4CED-93F9-76637CA047B4

 

%d bloggers liken dit: