Heb ik vitaminesupplementen nodig?

Published by

on

◊ ◊ ◊

RECAP:

Waarom ook alweer vitaminen?

Vitaminen zijn stofjes die belangrijk zijn voor het lichaam. Ze zijn betrokken bij veel processen die in het lichaam plaatsvinden en dragen op deze manier dus bij aan onder andere een goede gezondheid, ontwikkeling en functioneren ven het lichaam.

Zoals je misschien wel weet zijn er heel veel verschillende vitaminen, namelijk vitamine A tot en met E en K (jep; vitamine L tot en met Z mag je skippen, die bestaan helemaal niet, dat scheelt). Al deze vitaminen hebben een of meerdere functies. Zo draagt vitamine A onder andere bij aan een goed zicht (bij nacht), werken vitaminen C en E als anti-oxidanten, zijn vitaminen B onder andere betrokken bij veel processen die met spieren en zuurstof te maken hebben (sport alert!) en ook vitamine D houdt wel van wat processen met betrekking tot spiercellen.

Jep, vitaminen zijn voor ons allemaal dus essentieel (we need them!).

In principe krijgen wij genoeg vitaminen binnen door gewoon gezond en gevarieerd te eten (groenten, fruit, volkoren producten enzzzzzz). Maar toch kan het zijn dat er door bepaalde omstandigheden een tekort aan vitaminen ontstaat. Dit kan zijn omdat je te weinig vitaminen opneemt, of omdat je gewoon MEER vitaminen nodig hebt voor het goed presteren van je lichaam (bij sporters misschien?).

Sporters & vitaminen 

Sporters kunnen wel wat extra vitaminen gebruiken. Dit komt simpelweg omdat, door het sporten, een grote belasting op het lichaam terecht komt. Tijdens (en na) het sporten vinden er extra veel ingewikkelde processen plaats in het lichaam, die schreeuwen om vitamientjes.

De extra processen die in het lichaam plaatsvinden bij het sporten, brengen natuurlijk veel voordelen met zich mee, zoals bijvoorbeeld gewichtscontrole en het verminderen van risico’s op bepaalde ziekten (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten). Maar.. er zit ook een “mindere kant” aan.

Tijdens een aantal van de processen in het lichaam komen namelijk schadelijke stofjes vrij, die ook wel “vrije zuurstof radicalen” worden genoemd. Deze radicalen kunnen schade brengen aan verschillende cellen en andere goede stoffen in het lichaam. De schadelijke stofjes komen vrij bij iedereen (jep, ook bij jou, als het goed is), dus ook de niet-sporters hebben deze “radicalen” rondzwerven in het lichaam. Maar.. aangezien er in sporters EXTRA veel processen gebeuren, komen er ook EXTRA veel van die schadelijke stofjes vrij!

Ehhh.. veel schadelijke stofjes? Die willen we natuurlijk niet.. Nee, maar gelukkig kunnen een aantal vitaminen deze radicalen onschadelijk maken.

Vitaminen & sportprestaties

Naast het onschadelijk maken van die vrije radicalen, kan een tekort aan vitaminen bij sporters leiden tot een vermindering van de prestatie. Uit onderzoek is gebleken dat een vitamine tekort (met name de B vitaminen) leidt tot meer verzuring en lagere maximale zuurstof opname in de spieren. Daarnaast blijven er, bij een tekort aan vitaminen, meer “vrije zuurstof radicalen” in het lichaam vervelen, die schade kunnen aanrichten wat het functioneren (en dus ook sport prestatie) kan doen verminderen. Ehhh.. = niet leuk!

IMG_8417

Een supplementje dan maar?

Zoals ik al zei kan iedereen in principe genoeg vitaminen binnenkrijgen door bijvoorbeeld gezonde en gevarieerd voeding en is een supplement dus niet perse nodig. Toch neem ik het zelf wel. Waarom?

Een klein jaar geleden liet ik mijn bloed prikken en het bleek dat ik een drastisch tekort had aan een aantal vitaminen. Vooral vitamine D was bij mij erg laag en dat terwijl ik toch elke dag mijn koppie in de buitenlucht stak en voor mijn gevoel erg veel groenten en fruit eet. Blijkbaar was dit voor mij dus niet toereikend en tja in zo’n geval.. kan een supplement een uitkomst zijn!

De inname van vitaminepillen kan helpen het vitamine gehalte weer op peil te brengen. Uit onderzoek is gebleken dat sporters, bij een tekort aan vitaminen, door middel van vitaminen supplementen de sportprestaties weer kunnen verbeteren. Maar let op: een teveel aan vitaminen kan schadelijk zijn!

Yummy in een gummy!**

Sinds die BLUH bloeduitslag van een jaar geleden slik ik dus elke dag vitaminesupplementen. Normaal waren dit van die veel te grote tabletten, waarbij ik elke dag wenste dat ze niet in mijn keel zouden blijven steken (nooit gebeurd GELUKKIG), maar vorige week kwam hier verandering in.

Vorige week kreeg ik namelijk de vraag of ik de nieuwe vitaminesnoepjes van Yummygums wilde testen. Ehhh.. JAHAA en óf ik dat wilde! 4 snoepjes op een dag zou al genoeg zijn om aan de dagelijkse hoeveelheid vitaminen.

Uit de test

Inmiddels heb ik ze getest en ik ben fan. 4 snoepjes op een dag is al genoeg zijn om aan de dagelijkse hoeveelheid vitaminen te komen en ze zijn nog lekker ook. Het zijn eigenlijk 4 kleine winegums, maar dan vol vitaminen (kan het nog beter?).

I don’t think so 🙂

◊ ◊ ◊

Natuurlijk is een supplement NOOIT een vervanging voor een gezonde en gevarieerde voeding en leefstijl, maar soms kan het gewoon even nodig zijn. Althans, bij mij was dit dus wel het geval. Wil je het liefst 100% zeker weten of je daadwerkelijk een vitaminesupplementen nodig hebt? Laat je bloed even prikken bij de huisarts!

Liefs, Monique

IMG_8418

 

**De laatste alinea van dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Yummygums (dat leek me duidelijk), maar ik meen elk woord van wat ik zeg. Een super fijne manier om wat extra vitaminen binnen te krijgen! En ben jij nu ook nieuwsgierig geworden? Met de code MONIQUE25 krijg jij 25% korting op je pot Yummygums, altijd fijn right? 😀

Gebruikte bronnen:
  1. Askari G, Ghiasvand R, Karimian J, Feizi A, Paknahad Z, Sharifirad G, et al. Does quercetin and vitamin C improve exercise performance, muscle damage, and body composition in male athletes? Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences. 2012;17(4):328-31.
  2. van der Beek EJ, van Dokkum W, Schrijver J, Wedel M, Gaillard AW, Wesstra A, et al. Thiamin, riboflavin, and vitamins B-6 and C: impact of combined restricted intake on functional performance in man. The American journal of clinical nutrition. 1988;48(6):1451-62.
  3. Knapik JJ, Steelman RA, Hoedebecke SS, Austin KG, Farina EK, Lieberman HR. Prevalence of Dietary Supplement Use by Athletes: Systematic Review and Meta-Analysis. Sports medicine (Auckland, NZ). 2016;46(1):103-23.
  4. Bentley DJ, Ackerman J, Clifford T, Slattery KS. Acute and Chronic Effects of Antioxidant Supplementation on Exercise Performance. In: Lamprecht M, editor. Antioxidants in Sport Nutrition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis (c) 2015 by Taylor & Francis Group, LLC.; 2015.
  5. Taghiyar M, Ghiasvand R, Askari G, Feizi A, Hariri M, Mashhadi NS, et al. The effect of vitamins C and e supplementation on muscle damage, performance, and body composition in athlete women: a clinical trial. International journal of preventive medicine. 2013;4(Suppl 1):S24-30.
  6. McGinley C, Shafat A, Donnelly AE. Does antioxidant vitamin supplementation protect against muscle damage? Sports medicine (Auckland, NZ). 2009;39(12):1011-32.
  7. Williams MH. Vitamin supplementation and athletic performance. International journal for vitamin and nutrition research Supplement = Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung Supplement. 1989;30:163-91.
  8. Vanhee, P. (2007). Betere sportprestaties met een aangepaste voeding. Nutrinews juni. LINK: http://spulgoed.nl/wp-content/uploads/2013/11/Betere-prestaties-door-betere-voeding-2007-absolute-aanrader.pdf
%d bloggers liken dit: