Lekker normaal doen

Published by

on

 

Kom ik ooit van deze rotziekte af? Ik was de balans totaal kwijt, of misschien had ik hem wel nooit teruggevonden. Ik hield van eten en feestjes, maar voelde me tevens schuldig als ik mij weer eens had laten gaan. Ik vond mijn passie voor sporten terug, maar de grens van obsessief sporten lag nog altijd dichtbij. Hoe doe ik weer normaal? Hoe combineer ik sporten met een eetstoornis “achter de schermen”? En is het eigenlijk wel mogelijk ooit van deze rotziekte af te komen..? In deze blog vertel ik je hoe ik verder ging.

◊ ◊ ◊

Kom ik ooit van die ziekte af?

Ik dacht van niet. Na jaren vechten lukte het nog altijd niet om goed voor mezelf te zorgen en langzaam maar zeker lukte dit zelfs steeds slechter. Hoe ik jaren heb geprobeerd mijzelf er weer uit te boksen, kwam ik op een punt dat ik besefte dat het mij misschien gewoon niet lukte. Althans.. niet in mijn eentje. En weet je nog wat ik heb geleerd van mijn verleden? Dat hoeft ook niet.

Ik besloot niet terug te gaan naar een psycholoog of diëtiste, maar mijn hulp te zoeken in een andere weg. Ik hoefde tenslotte niet weer het hele proces door, maar ik wilde gewoon leren hoe ik NORMAAL moest doen. Goed voor mijzelf zorgen, hoe doe ik dat?  Op gewicht blijven zonder de hee tijd te moeten “compenseren”, hoe doe ik dat? Veel sporten omdat het een passie is, maar niet doorslaan en geen roofbouw op mijn lichaam plegen, hoe doe ik dat? Ik kwam uit bij Personal Body Plan..

Personal Body Plan

Misschien herinner je je deze tijd nog wel. Dit was namelijk ook de tijd dat ik eigenlijk net was begonnen met mijn blog (en het actief zijn op Instagram). Ik wilde graag mensen motiveren en inspireren, maar ik vond wel dat ik dan ook goed voor mijzelf moest zorgen, wilde ik dat oprecht kunnen doen. Ik deed wat research op internet en na overleg met mijn huisarts en ouders startte ik in 2016 met Personal Body Plan (PBP). Dit was een plan van een half jaar gericht op sporten, maar ook voeding en gedrag. Ik dacht dat dit mij misschien wel kon helpen weer op het juiste pad te komen. Dat dit mij het zetje in de rug kon geven wat ik eigenlijk nodig had en dat dit mij zou leren hoe ik verantwoord kon sporten, eten en genieten. Ik besloot mijn journey bij te houden en met jullie te delen in een maandelijkse blog.

Januari 2016:

My personal body plan is een bedrijf met specialisten op het gebied van sport, voeding, gedrag & herstel die helpt bij het behalen van doelen die behoren tot een gezonde levensstijl. Voor de een betekent die gezonde levensstijl  een paar tot heel veel kilo’s kwijtraken, voor de ander betekent dit juist het aankomen van een paar kilo’s, spieren ontwikkelen en/of een sterk lichaam creëren!

Dit laatste is op mij van toepassing. Ik hoef geen kilo’s te verliezen maar sterker worden wil ik wel. Niet alleen lichamelijk, maar vooral mentaal. Ik hoop dat personal body plan mij een verandering in mijn mindset geeft en me dat steuntje in de rug geeft wat ik nodig heb om weer goed voor mijn lichaam te zorgen.

Jep, vijfenhalf jaar na de diagnose en vierenhalfjaar na de “genezing, was ik nog altijd in strijd met mijn ziekte en ging ik er weer gewoon opnieuw voor vechten. Die stomme rotziekte? Die ging ik gewoon weer de baas zijn!

Mijn blogs over Personal Body Plan kun je hier nog eens nalezen mocht je willen 🙂

 

2016-01-30 11.04.29

Bulken, cutten.. ehhh normaal doen!

In mijn tijd van Personal Body Plan heb ik veel stappen gezet. Zo leerde ik mijn weg in het krachthonk te vinden, maar leerde ik ook hoeveel en welke voedingstoffen ik binnen moest krijgen om goed voor mijn lichaam te zorgen. Ik leerde fitness doelen te stellen en te behalen, maar ook hoe ik moest herstellen en wanneer ik een stapje terug moest nemen. Daarnaast heb ik in mijn tijd van PBP ook een periode “gebulkt” (meer energie innemen dan dat je verbruikt in combinatie met krachttraining, om op deze manier zoveel mogelijk in spiermassa aan te komen) en een periode “gecut” (net iets minder energie inname dan je verbruikt in combinatie met krachttraining, om zoveel mogelijk spieren te behouden en het vetpercentage te laten dalen). 

Dit laatste, het bulken en cutten, is iets wat ik nooit meer zal doen (I mean, ik wilde leren hoe ik normaal moest doen, aankomen en afvallen had ik al genoeg gedaan..), maar ik heb er absoluut geen spijt van. Juist door het bulken en cutten heb ik enorm veel over mijn lichaam geleerd. Ik leerde opnieuw hoeveel energie ik wel niet nodig had in combinatie met het sporten en zag in dat ik de laatste jaren eigenlijk nog altijd veel te weinig at.

Het op deze manier weer opnieuw leren kennen van mijn lichaam, is in mijn ogen cruciaal voor mijn laatste stap: het normaal doen.

Nu ik wist bij hoeveel energie-inname ik aankwam en bij welke energie-inname ik afviel, door dit zelf te ervaren, leerde ik ook hoeveel ik moest eten om gewoon op gewicht te blijven. Niet aankomen. Niet afvallen. Maar gewoon normaal blijven. Eindelijk. 

Alles over sporten met/na een eetstoornis, bijvoorbeeld: over het opbouwen van spieren, het sporten zonder erin door te slaan of het trainen voor een marathon, wil ik bespreken in een  aparte blog volgende week, zodat ik uitgebreid de vragen kan beantwoorden!

Nog altijd doe ik het niet alleen

Ik heb nooit spijt gehad van mijn deelname aan Personal Body Plan. Het bracht mij waar ik hoopte dat het mij zou brengen, namelijk heel wat stappen in de goede richting. De gedragslessen waren soms behoorlijk confronterend en ook het weer “meer gaan eten” vond ik in het begin erg lastig. Toch heb ik ook toen de knop weer weten om te zetten, omdat ik wist dat als ik beter wilde worden, ik ervoor moest vechten. Eindelijk had ik geleerd wat “normaal” doen was. Niet aankomen, niet afvallen, maar lekker op gewicht blijven en hier steeds iets minder over nadenken.

Nog steeds vind ik “normaal” doen, en vooral het normaal blijven doen, wel eens lastig. Momenteel krijg ik daarom nog steeds begeleiding van Health Advies Breda, omdat ook mijn energiebehoeften per tijd weer eens kunnen verschillen of ook ik wel eens te maken krijg met tegenslagen. Ik vind het fijn dat er nog altijd een beetje op mij “gelet” wordt en ik weer een duwtje in de goede richting krijg als ik dit nodig heb.

Licht aan het einde van de tunnel

Weten hoe je weer “normaal” moet eten om gezond en op gewicht te blijven is moeilijk en ik denk dan ook dat dit een belangrijk deel van de behandeling moet zijn. Het is een proces wat bij mij veel tijd kostte (en nog altijd veel tijd kost), maar eindelijk begon ik  na Personal Body Plan weer een lichtje aan het einde van de tunnel te zien. Eindelijk, na al die jaren, begon ik erin te geloven dat het mogelijk is om deze ziekte onder controle te krijgen. Eindelijk, na al die jaren, begon ik erin te geloven dat ik goed met deze stoornis zou kunnen leven, zonder er teveel last of hinder van te hebben.

En weetje? Stiekem geloof ik er nu inmiddels in dat het misschien wel mogelijk is om ooit écht van deze ziekte af te komen. Al duurt het misschien nog heel erg lang, dat ene lichtpuntje zo ver weg, begint voor mij in ieder geval steeds helderder te worden..

 ◊ ◊ ◊

Ik heb jullie nu in de blogs met name meegenomen naar mijn verhaal. Mijn verhaal in diepte met de gedachten die ik hierbij heb ervaren. Vanaf nu zullen de blogs een tikkeltje anders worden. Ik wil graag onderwerpen bespreken die bij een eetstoornis komen kijken en antwoorden gaan geven op jullie vragen. Zo zal de volgende blog in het teken staan van eetstoornissen in combinatie met sporten. Mocht jij nog vragen hebben over mijn verhaal, mijn gedachten of over andere onderwerpen rondom eetstoornissen? Let me know via een reactie of een mailtje! Ook andere feedback is meer dan welkom 🙂

Liefs, Monique

2017-09-14 15.58.09-3-1

 

%d