Racedag, hoe bereid ik mij voor?

Komende zondag loop ik mijn eerste Ladiesrun voor PINK RIBBON en wel.. met team GARMIN die dit jaar trotse sponsor is van de 10K (vind ik leuk!!). Samen met 49 andere dames ga ik me flink in het zweet werken voor dit mooie doel (en natuurlijk lekker genieten). Maar hoe bereid ik me voor op zo’n raceday? Heb ik nog rituelen voor een run of zenuwen? Je leest het hier!

◊ ◊ ◊

IMG_9161

Raceday is niet hetzelfde als Runday

 Hoe je het ook went of keert, een Raceday is niet hetzelfde als een Runday. Het is spannender, het is (hopelijk) leuker en al hoef je misschien geen nieuw PR te lopen, een fatsoenlijke prestatie zou wel leuk zijn right? En daar.. komt ineens meer bij kijken dan je denkt..

IMG_9143

Time to prepare

Mijn voorbereiding begint eigenlijk al een week van te voren. Hoewel het natuurlijk ook afhankelijk is van wat voor RUN het is, welke afstand het is en of ik wel of geen doel heb, begin ik al een week van te voren namelijk.. door te PLANNEN. Ik ben een fanatiek sporter en breng aardig wat dagen in de sportschool of huppelend over het fietspad. Het plannen van mijn workouts is dan ook essentieel in de week voor Raceday. Een zware krachttraining van mijn benen sla ik over of doe ik in het begin van de week (legday spierpijn = KILLING), een lange duurloop kort ik wat in en de dag  voor de race neem ik RUST (euhh en bij >21km neem ik dus meerdere dagen rust). Op deze manier probeer ik zo uitgerust en fit mogelijk aan de start te verschijnen!

IMG_8299

Food

Daarnaast is voeding toch altijd een issue rondom een race (herkenbaar?). Hoe je voor een ‘gewoon’ loopje waarschijnlijk niet veel nadenkt over wat je precies eet of drinkt, denk je bij een raceday misschien al snel na over elke slok water die je klokt en elke hap voedsel die je achter je kiezen veegt. Ik in ieder geval wel. Heb ik niet te veel gegeten? (#vollemaag), heb ik niet teveel gedronken? (#plasissues), of heb ik nu juist te weinig gegeten en gedronken en eindig na 2km al uitgeput aan de kant? Hoe ik dit oplos? Uitproberen!

Iedereen reageert anders op voedsel in zijn of haar maag en of dit wel of geen goed idee is vlak voor een run. Zelf kan ik absoluut niet lopen met een volle maag en dit probeer ik dan ook te vermijden. Ik zorg dat ik de dag van de race een flink ontbijt neem met veel koolhydraten en plan deze minstens 2 uur (of langer dus) voor de race. Op deze manier heeft mijn brandstof genoeg tijd om te verteren en kan ik al deze koolhydraatjes gebruiken! Soms eet ik nog een boterhammetje of een banaan een uurtje voor de race als ik trek krijg, maar dichter naar de start toch echt niet meer. Overigens drink ik wel altijd de hele dag door! Vlak voor de race nog even plassen en je blaas gaat het wel redden die kilometers 😉

Wat voor jou het best bevalt, is een kwestie van uitproberen. De een krijgt juist heel veel energie van een banaan 5 minuten voor de start, terwijl de ander juist een bloedsuikerdip krijgt en slechter presteert. Probeer het dus eens een aantal keren uit thuis tijdens je favoriete rondje, zodat jij weet wat ideaal voor jou werkt!

IMG_9074

Zenuwpezen

Of ik zenuwen heb voor de start? EUH JA, toch eigenlijk wel. Hoewel ik het meer gezonde spanning noem. Vooral als ik van plan ben een prestatie neer te zetten gieren er allerlei rare gevoelens door mijn lichaam (die ik misschien toch maar moet omschrijven als zenuwen). Is dat erg? NEE! Gezonde spanning houdt je alert en gefocust, en zorgt ervoor (althans bij mij wel) dat je er flink tegenaan kan.

En dan rest er nog maar een ding: GA, REN & GENIET!

◊ ◊ ◊

Ben jij ook bij de Ladiesrun Rotterdam komende zondag (of misschien wel in Team Garmin?) En hoe bereid jij je voor?

TOT ZONDAG!

Liefs, Monique

3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: