Hoe blijf ik trainen op drukke dagen?

,

Daar sta je dan met je goede voornemens. Je wil ze heel graag nakomen, maar je opleiding schreeuwt om aandacht, je werk roept en je sociale leven draait meer uurtjes dan ooit te voren.. kortom; DRUK! Hoe combineer je trainen en je drukke leventje? Ik geef je tips!

◊ ◊ ◊

No stress

Ten eerste wil ik je meegeven; jij staat bovenaan. Wat ik bedoel? Denk aan jezelf! Hoe graag jij ook je drukke leventje met al het gesport wil combineren, laat het nooit ten koste gaan van jezelf. Zodra je jezelf lichamelijk en mentaal uitput pleeg je roofbouw op je eigen lichaam en dit kan vervelende gevolgen hebben, zowel psychisch als lichamelijk. Luister op de eerste plaats dus goed naar je lichaam, over-train jezelf niet en neem wat extra rust wanneer jij denkt dat dit écht nodig is (en dat weet jij ergens diep van binnen best!).

Zo, nu dat duidelijk is kunnen we verder gaan met de tips voor hoe je het dan toch (zo goed mogelijk) kunt combineren:

2017-01-14-15-49-22-4

TIP 1: Wat voor mens ben jij?

Ben jij een ochtend of een avondmens? Dit weten van jezelf, kan je namelijk helpen bij het inplannen van jouw sport-uurtjes. Ben jij een ochtendmens? Dan heb jij waarschijnlijk in de ochtend de meeste energie en is dát het moment dat jij misschien wel wat extra tijd vrij kan maken voor je workout. Ben jij een avondmens? Probeer dan niet je workout koste wat kost in de ochtend te proppen (kost alleen maar extra energie, jezelf uit bed hijsen enzo), maar plan je workout gewoon wat later op de dag!

TIP 2: MAAK tijd

Een dag heeft 24 uur. Waarvan je er minstens 7-9 moet slapen. Dat maakt dat er nog zo’n 16 uren over zijn (met een slaaptijd van 8 uur gerekend). Die 16 uur heb je vervolgens nog nodig om te werken/studeren, te eten, jezelf te verzorgen en je andere fantastische hobby’s uit te voeren. Zou je daarvan niet één uurtje vrij kunnen maken voor je workout? Waarschijnlijk wel. Voor iets wat je écht graag wilt MAAK je gewoon tijd. Zet sporten dus gewoon wat hoger op je prioriteiten lijstje en maak keuzes. You can do it!

2016-12-09-11-19-31-3-1

TIP 3a: Sta wat eerder op

Een van die manieren om tijd vrij te maken is een oh zo simpele tip om te zeggen, maar het kan oh zo moeilijk zijn om te doen: de wekker wat vroeger zetten. Zet je wekker een uur tot anderhalf uur eerder dan normaal en jij kan je rondje of gym-workout er al op hebben zitten voor de “werk”dag überhaupt begint! Het vergt wat discipline, maar het levert je uiteindelijk zoveel op. Rust in je hoofd, energie voor 10 en een SUPER LEKKER GEVOEL.. kom maar door!

TIP 3b: Ga net voor het eten

Ben jij een avondmens? dan kan tip 3a je wel eens meer energie gaan kosten dan het je zal opleveren. Ik zal je eerlijk zeggen, zelf ben ik niet zo’n ochtendpersoon die om 7 uur al buiten de deur staat voor een workout. Nee, ik heb meer energie later op de dag en ik kies er dan ook voor mijn workout op drukke dagen wat later naar de dag te verplaatsen. Zelf kies ik graag voor: net vóór het eten (om vervelende buikpijn te voorkomen). Want hoe erg is het nu om je avondeten een half uurtje uit te stellen? Zorg dat je van te voren iets kleins eet (je hebt natuurlijk wel wat energie nodig om te verbranden), ren je rondje en geniet daarna dubbel zo dik van je welverdiende avondmaaltijd!

TIP 3c: Evening-workout

Mochten tip 3a en 3b voor jou beide geen optie zijn, dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid je workout later op de avond te doen. Dit is natuurlijk een prima vervanger voor een avondje bankhangen (hoewel die er ook wel eens mag zijn ;)). Zorg er wel voor dat hoe laat je ook traint, je na de training nog wel iets EET voor je gaat slapen! Goed eten is belangrijk voor je herstel en nee, je wordt niet dik van na 20.00u ’s avonds nog eten. SUCCES!

2016-11-18-14-36-39-4

Tip 4: DI-SCI-PLI-NE

Hoe je het ook went of keert, drukke dagen combineren met sporten vergt gewoon discipline. Blijf niet te lang stilzitten en denken over het feit dat je geen zin meer hebt, je geen tijd zou hebben, je niet weet wanneer je zou moeten gaan of hoe je het in zou moeten plannen. In al die twijfel en denktijd had je namelijk allang kunnen gaan en terug kunnen zijn. Houdt in gedachten dat je workout niet altijd perse anderhalf uur hoeft te duren, een half uurtje matig-intensief bewegen is al genoeg om jouw doelen binnen handbereik te houden. En dat is toch wel te doen right?

TIP 5: Change your mindset

Sporten is geen straf. Sporten is leuk en kan zelfs ontspannend werken! Zolang jij sporten als een straf of als een enorm obstakel blijft zien, zal het altijd enorm veel energie kosten je bibs van je werkstoel te hijsen. Nee, zie het als een momentje van ontspanning (mentale dan), een momentje voor jezelf of juist een momentje om gezellig met je vrienden/vriendinnen door te brengen. Kortom; verander je mindset over sporten (of probeer het in ieder geval) en je zal zien dat het allemaal wat gemakkelijker gaat!

2016-12-09-14-10-28-3

◊ ◊ ◊

Ga jij aan de slag met deze tips? Of hoe combineer jij je drukke dagen met het sporten? Of moet jij juist wat meer aan de allereerste tip denken namelijk; “no stress” en wat meer rust nemen? Let me know!

Fijne avond!

Liefs, Monique


Ontdek meer van Runningwithmo

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over mij

Hoi, ik ben Mo, Monique of Moni.
Toen ik voor school 10 kilometer móést hardlopen tijdens de Singelloop Breda (lang geleden), had ik nooit kunnen bedenken dat hardlopen op een dag mijn favoriete bezigheid zou zijn. Die dag is het vandaag nog steeds!

Recente blogs

Ontdek meer van Runningwithmo

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder