Hoe ziet mijn hardloopweek eruit? 2017

Published by

on

In 2010 ben ik begonnen met hardlopen, omdat het moest. Omdat het moest? Jep.. Voor het examenvak BSM (Bewegen, Sport & Maatschappij) deed ik (samen met mijn klasgenootjes) “verplicht” mee aan de 10km Singelloop in Breda. En sinds die run..? Ben ik fan. Hoewel het de daaropvolgende 2 jaar nog op een wat lager pitje stond, ben ik de laatste 4 jaar niet meer te stoppen (okee op een aantal vervelende blessures of een val van de fiets na dan #onhandig) en kan ik zeggen dat hardlopen mijn PASSIE is geworden! Maar hoe vaak loop ik dan elke week? Welke afstanden loop ik en volg ik een schema? Kortom: Hoe ziet mijn hardloopweek eruit? Je leest er hier meer over..!

◊ ◊ ◊

Hoe vaak loop ik per week?

Gemiddeld loop ik drie keer per week. Dit is een tijdje iets meer geweest, waarbij ik wel vier of vijf keer per week mijn schoenen aan kon trekken. Maar het is tevens ook een tijd wat minder geweest, omdat ik mijn tijd meer aan dumbells en barbells spendeerde. Tja, dat was een moeilijke keuze, want ik vind het beide leuk! Gelukkig weet ik nu dat ik niet hoef te kiezen en heb ik een manier gevonden het te combineren.

Het fitnessen en hardlopen doe ik (over het algemeen) om en om: gemiddeld drie keer hardlopen en drie keer fitnessen. Is dat niet wat veel? Ja, dit is misschien redelijk veel, maar houd er rekening mee dat ik niet elke dag  twee uur aan het sporten ben. Nee, mijn fitnesstraining duurt vaak hooguit een uur en bij veel van mijn runs draai ik na een half uur alweer vrolijk de voordeur open. Vijf of zes keer per week sporten; ik vind het heerlijk en geniet ervan! Sport jij ook zoveel? Dan is dat prima. Doe jij dat niet? Dan is dat ook een dikke is prima. Lekker fit worden en een conditie kweken lukt ook zeker met drie keer per week je ass eraf trainen. Kortom, doe wat goed voelt van jou en vooral wat goed BLIJFT voelen.

Hoe ziet mijn schema eruit?

Om heel eerlijk te zijn volg ik geen schema. Dit heb ik ook nooit gedaan. Ook met mijn eerste 10km heb ik dit gewoon op eigen gevoel gedaan. Is dat goed? I don’t know. Ik moet wel zeggen dat ik een beetje “geluk” heb en het rennen me altijd redelijk goed is afgegaan. Ik kon mijn aantal kilometers redelijk snel naar de 5 uitbreiden en sindsdien is dat mijn standaard basis rondje. Toen ik dat eenmaal goed onder de knie had ben ik gaan uitbreiden naar een hoger aantal kilometers en een snellere tijd. Hoe je dat precies kan doen? Dat kan je hier nog eens lezen.

2016-11-18-15-11-25-3

Welke afstanden loop ik als ik train?

Tegenwoordig probeer ik elke week minstens één keer een langere afstand te lopen, variërend van 10km (meestal) tot een kilometer of 15 (heel soms) of 18 (heeeeel soms). De andere twee keer bestaan veelal uit mijn basisrondje van 5km of liggen hierbij in de buurt (4 – 8 km).

Hoeveel ik loop, dat bepaal ik zoals gezegd meestal op de dag zelf. Wel kies ik er vaak voor de langere afstand in het weekend te doen, simpelweg omdat ik dan vaak de meeste tijd heb. Daarbij heb ik het fenomeen dat er spontaan een getal in mijn hoofd plopt (ehh ja echt) en ik probeer át aantal kilometers te rennen die dag. Eeehm herkenbaar? (Of gewoon gestoord, dat kan ook).

Schema’s in de toekomst?

Momenteel is mijn sterkste kant een run van 10km en is het enige waar ik naar streef deze zo snel mogelijk te lopen. Een schema gebruik ik hier niet voor, wel probeer ik de afstand regelmatig te trainen.

Toch zou ik graag in de toekomst wel schema’s gaan gebruiken, zeker voor langere afstanden (wie weet ooit een hele marathon? HIHI). Ik denk dat je op deze manier zeer efficiënt kan trainen en snel vorderingen kunt maken. Ook wanneer je begint met hardlopen kan een schema’s een goede stok achter de deur zijn en houvast bieden.

2017-01-11-16-49-54-3

En hoe zit het met jou?

Ben jij al begonnen met hardlopen en zo ja, hoe veel loop jij? Gebruik jij een trainingsschema of zou jij er een willen hebben? Tell me!

◊ ◊ ◊

Fijne avond!

Liefs, Monique

Bewaren

Previous Post
Next Post
%d bloggers liken dit: