Hoe bereid ik me optimaal voor op een hardloopwedstrijd?

Published by

on

Morgen is het Sunday en dat betekent RUNDAY (of funday, lazyday, tvday of wat jij ook wilt). Voor mij staat de zondag in ieder geval regelmatig in het teken van hardlopen. Waarom? Omdat ik dan lekker de tijd heb en éxtra kan genieten. Maar, hoe bereid je jezelf het beste voor op een goede runday? Ik geef je tips!

SLAPEN

Ja, dat is waar het allemaal begint.. lekker slapen! Dit kan betekenen; “lekker vroeg onder de wol kruipen”, maar aangezien het hoe dan ook zaterdag avond is, zal ik dat niet van iedereen verwachten (inclusief mezelf, hihi). Wat dan? Slaap gewoon net wat langer uit. Sunday Runday hoeft namelijk niet te betekenen dat je al om 07.00u in je schoenen moet staan (mag wel natuurlijk), maar 10.00u of lekker 16.00u is ook helemaal PRIMA. Zorg ervoor dat jij een goede nachtrust hebt gehad van 7 à 9 uur en jouw lichaam is klaar om te knallen! Zelf lig ik meestal redelijk laat onder de wol en snurk tot een uurtje of 10u, om in de middag mijn rondje te doen. Het is maar wat je fijn vindt!

FOOD

Hoe dan ook, je presteert beter op een power-maaltje dan op een lege maag. Geef jij de voorkeur aan rennen op een lege maag? Dan mag dit best (let er dan wel op dat je geen enorm lange run gat maken), maar kies anders gewoon voor een goede maaltijd voor je gaat rennen. Eet je pre-workout meal zo’n 2 a 3 uur van te voren en laat deze vooral uit koolhydraten bestaan voor de optimale energie. Zelf kies ik meestal voor een goede bak havermout met rood fruit en een banaan, om lekker op te.. (gaan dus).

2016-11-18-15-02-43-3

DRINKEN

Nog belangrijker dan eten, is misschien wel: drinken. Of wat zeg ik, “misschien”? Nee, SOWIESO! Zorg er altijd voor dat jij voor je run voldoende drinkt. Hoeveel je precies moet drinken en waarom, dat zal ik binnenkort in een blog uitgebreid bespreken, maar drink tenminste een groot glas water voor je gaat. Ga je voor een hele lange run? Neem dan ook zeker wat drinken mee. Zelf drink ik meestal twee kopjes koffie en een groot glas water bij mijn ontbijt en drink ik ook nog een à twee glazen water voor ik de deur uitstap (beter plassen onderweg, dan uitdrogen.. right?).

CHECK HET WEER

Morgen rennen? Check het weer eventjes! Zo weet jij wat je kunt verwachten en kun jij je hier op voorbereiden. Het is niet alleen handig om te weten welke kleding je alvast uit de wasmand kunt plukken, maar ook om slappe excuses te voorkomen. Het excuus “ik kan niet gaan, het regent!!” kan je dus niet gebruiken, want daar heb jij je al op voorbereid😉. Wat ik aantrek met het koude weer? Lange (warme) compressiekousen, een hardlooplegging, een truitje met lange mouwen, twee buiten hardloopjasjes (twee? ja twee) een muts en natuurlijk HANDSCHOENEN.

OPLADEN

De laatste is geen must, maar veel van ons hebben er toch mee te maken: elektronica! Niets is zo irritant dan; op het punt staan om weg te gaan en er achter komen dat nét je hardloophorloge, telefoon, muziekspeler of in mijn geval: camera leeg is (yes this is happening right now, en ik ben de oplader vergeten #feest). Zorg er dus voor dat je alles lekker hebt opgeladen om jouw run optimaal vast te leggen en anders.. gewoon lekker gaan via  “the old way”. Het gaat tenslotte om het rennen😉.

2016-12-07-17-06-25-1

Heb jij nog extra tips om je voor te bereiden op een goede Sunday Runday? Ben ik nog iets vergeten of hoe pak jij deze tips aan? Let me know! En verder: SUCCES MORGEN! Laat je weten hoe het ging?

Liefs,

Monique

Bewaren

Bewaren

Bewaren

%d