Buikspieroefeningen voor een sixpack?

Published by

on

Buikspieroefeningen voor een sixpack?

2016-11-24-15-53-37-6

“7 minute ab workout”, “10 minute ab workout“, “intense abs workout routine“, “8 minutes ab workout to have a sixpack” en natuurlijk “het buikspierkwartiertje”, moet ik nog doorgaan? Tja, youtube lijkt wel een online “hoe creeer ik buikspieren” encyclopedie te zijn. Maareh.. hoe effectief zijn deze oefeningen nu eigenlijk? Krijg je daadwerkelijk een sixpack van enkel en alleen buikspier oefeningen? FIND OUT MORE!

Iedereen heeft buikspieren

Om te beginnen is het handig om te weten dat iedereen buikspieren heeft (aandoeningen daargelaten). Ook jij hebt ergens een sixpack zitten (goed nieuws noh?), of wie weet wel een eightpack! De hoeveelheid “blokjes” die jij hebt is namelijk genetisch bepaald. Jouw ouders bepalen dus samen hou jouw buik er van nature uitziet.

Hoewel iedereen blokjes heeft, zijn ze lang niet bij iedereen zichtbaar. Bij de een zitten ze namelijk net wat “dieper verborgen” dan bij de ander, wat voornamelijk te maken heeft met het laagje (of iets groter laagje) buikvet. De oplossing voor het zichtbaar maken van de buikspieren lijkt dan ook simpel: buikvet verbranden! En hoe gaat dit nu beter dan met BUIKspieroefeningen? Of ehh.. is dit misschien niet helemaal waar?

Plaatselijk vet verbranden gaat niet

Veelal wordt gedacht dat door het uitvoeren van buikspieroefeningen, het vet op de buik zal worden aangesproken. De buikspieren worden immers getraind, ennehh die eten het vet dat op de spieren ligt op?

Helaas, plaatselijk vet verbranden is iets wat in 2016 nog altijd niet kan. Ons lichaam is eigenwijs en besluit lekker zelf waar hij wat vetjes laat verdwijnen (en laten we zeggen dat de buik niet echt een geliefde plek is). Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het langdurig uitvoeren van enkel en alleen buikspieroefeningen geen effect heeft op het verdwijnen van buikvet (BALEN). Maar, hoe maak ik dan mijn six- of eightpack zichtbaar?

2016-11-24-15-53-44-4

Totale vetpercentage

Als je echt van plan bent deze zomer met een multipack (en dan bedoel ik abs) rond te lopen, dient het gehele vetpercentage verlaagd te worden. Jij hebt geen invloed op wáár je vet verbrand, maar wel óf je vet verbrand.

Door het verlagen van het totale vetpercentage, zal na verloop van tijd ook echt dat laagje vet op de buik minder worden. En dan.. krijgen jouw buikspieren dus de kans zich te laten zien.

Echter, het verlagen van het vetpercentage zal je niet bereiken door simpelweg alleen buikspieroefeningen te doen (hoewel, het is natuurlijk een begin!). Een negatieve energiebalans is hierbij nog altijd het belangrijkst. Hiermee wordt bedoeld dat er meer energie het lichaam uit zou moeten gaan, dan erin. Dit doe je primair met je voeding, maar daarnaast kan cardio je helpen wat extra calorietjes te verbranden en kan krachttraining je helpen jouw lichaam te “vormen”.

Zijn buikspieroefeningen dan voor nop?

Nee, dat nu ook weer niet. Zoals ik hierboven zei kan krachttraining helpen jouw lichaam te vormen. En dit geldt ook voor buikspieroefeningen! Door je buikspieren te trainen kun je ze versterken en “groter” maken (hypertrofie). Hierdoor zullen er in je buik wat meer lijntjes te zien zijn. En wie weet loop jij dan op een mooie zomerdag, met wel 6 of 8 blokjes over het strand te paraderen.

2016-11-24-15-53-37-6

En, ben jij aan het trainen voor een sixpack? Zo ja, hoe doe jij dat? Heb jij nog andere vragen of opmerkingen? Let me know 🙂

Fijne avond!

Liefs, Monique

Bronnen:
  1. Vispute SS, Smith JD, LeCheminant JD, Hurley KS. The effect of abdominal exercise on abdominal fat. Journal of strength and conditioning research / National Strength & Conditioning Association. 2011;25(9):2559-64.
  2. Kordi R, Dehghani S, Noormohammadpour P, Rostami M, Mansournia MA. Effect of abdominal resistance exercise on abdominal subcutaneous fat of obese women: a randomized controlled trial using ultrasound imaging assessments. Journal of manipulative and physiological therapeutics. 2015;38(3):203-9.
  3. Park SK, Park JH, Kwon YC, Kim HS, Yoon MS, Park HT. The effect of combined aerobic and resistance exercise training on abdominal fat in obese middle-aged women. Journal of physiological anthropology and applied human science. 2003;22(3):129-35.
  4. http://www.menshealth.nl/Gezondheid/Waarom-je-je-sixpack-niet-ziet
  5. Hoyos, A. E., & Prendergast, P. M. (2014). Male Abdomen and Torso. In High Definition Body Sculpting (pp. 95-107). Springer Berlin Heidelberg

Bewaren

Bewaren

%d bloggers liken dit: