Vitaminesupplementen, ja of nee?

Published by

on

Bijna welke sportwebshop biedt ze aan: vitaminesupplementen. Maar wat doen deze vitaminen? Waarom worden de supplementen gebruikt door veel sporters en nog belangrijker; moet ik ze ook gebruiken? Je leest het HIER!

◊ ◊ ◊

Waarom vitaminen?

Vitaminen zijn stofjes die belangrijk zijn voor het lichaam. Ze zijn betrokken bij veel processen die in het lichaam plaatsvinden en dragen op deze manier dus bij aan onder andere een goede gezondheid, ontwikkeling en functioneren ven het lichaam.

Zoals je misschien wel weet zijn er heel veel verschillende vitaminen, namelijk vitamine A tot en met E en K (jep; vitamine L tot en met Z mag je skippen, die bestaan helemaal niet, dat scheelt). Al deze vitaminen hebben een of meerdere functies. Zo draagt vitamine A bij aan een goed zicht (bij nacht), werken vitaminen C en E als anti-oxidanten, zijn vitaminen B betrokken bij veel processen die met spieren en zuurstof te maken hebben (sport alert!) en ook vitamine D houdt wel van wat processen met betrekking tot spiercellen.

Jep, vitaminen zijn voor ons allemaal dus essentieel (we need them!). Maar waarom word je er als sporter dan zo vaak op gewezen dat vitaminesupplementen wel erg mooi zouden staan in het keukenkastje naast het pak havermout?

Waarom hebben sporters deze nodig?

Sporters kunnen wel wat extra vitaminen gebruiken. Dit komt simpelweg omdat, door het sporten, een grotere belasting op het lichaam terecht komt. Tijdens (en na) het sporten vinden er extra veel ingewikkelde processen plaats, die schreeuwen om vitamientjes.

De extra processen die in het lichaam plaatsvinden bij het sporten, brengen natuurlijk veel voordelen met zich mee, zoals bijvoorbeeld gewichtscontrole en het verminderen van risico’s op bepaalde ziekten (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten). Maar.. er zit ook een “mindere kant” aan.

Tijdens een aantal van de processen in het lichaam komen namelijk schadelijke stofjes vrij, die ook wel “vrije zuurstof radicalen” worden genoemd. Deze radicalen kunnen schade brengen aan verschillende cellen en andere goede stoffen in het lichaam. De schadelijke stofjes komen vrij bij iedereen (jep, ook bij jou, als het goed is), dus ook de niet-sporters hebben deze “radicalen” rondzwerven in het lichaam. Maar.. aangezien er in sporters EXTRA veel processen gebeuren, komen er ook EXTRA veel van die schadelijke stofjes vrij!

Ehhh.. veel schadelijke stofjes? Die willen we natuurlijk niet.. Nee, maar gelukkig kunnen een aantal vitaminen deze radicalen onschadelijk maken.

foto-09-11-16-12-43-59

Hoe krijg je vitaminen binnen?

Bijna alle vitaminen moet je binnenkrijgen door ze simpelweg door te slikken (jep, gezond eten dus). Alleen vitamine K kan door het lichaam zelf worden aangemaakt en vitamine D verkrijg je onder andere door heerlijke zonnestralen op je huid te laten schijnen.

Normaal krijgen wij genoeg vitaminen binnen door gewoon gezond en gevarieerd te eten (groenten, fruit, volkoren producten enzzzzzz). Maar toch kan het zijn dat er door bepaalde omstandigheden een tekort aan vitaminen ontstaat. Dit kan zijn omdat je te weinig vitaminen opneemt, of omdat je gewoon MEER vitaminen nodig hebt voor het goed presteren van je lichaam (bij sporters bijvoorbeeld?).

Vitaminen & sportprestaties

Een tekort aan vitaminen bij sporters kan leiden tot een vermindering van de prestatie. Uit onderzoek is gebleken dat een vitamine tekort (met name de B vitaminen) leidt tot meer verzuring en lagere maximale zuurstof opname in de spieren. Daarnaast blijven er, bij een tekort aan vitaminen, meer “vrije zuurstof radicalen” in het lichaam vervelen, die schade kunnen aanrichten wat het functioneren (en dus ook sport prestatie) kan doen verminderen. Ehhh.. = niet leuk!

2016-11-17-15-42-12-3

Een pilletje dan maar?

Dat kan. De inname van vitaminepillen kan helpen het vitamine gehalte weer op peil te brengen. Uit onderzoek is gebleken dat sporters, bij een tekort aan vitaminen, door middel van vitaminen supplementen de sportprestaties weer kunnen verbeteren.

Betekent dit dat we perse supplementen moeten slikken? NEE. 

We krijgen in principe genoeg vitaminen binnen door gewoon gevarieerd en gezond te eten en af en toe eens lekker met onze billen in de zon te gaan zitten. Echter, heb jij een vitaminetekort of denk jij niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen? Dan kan het slikken van vitaminen supplementen absoluut zinvol zijn.

Let wel op, een te veel aan vitaminen kan ook schadelijk zijn.

Wil je weten of je daadwerkelijk een vitaminetekort hebt? Laat je bloed even prikken bij de huisarts!

Conclusie

Vitaminen supplementen zijn niet essentieel, maar kunnen in sommige gevallen (zoals bij een tekort) wel nodig zijn. Al met al geldt dat gezond en gevarieerd eten nog altijd het belangrijkst is.

Verder is er, zoals altijd, nog veel meer onderzoek nodig om alle precieze relaties tussen vitaminesupplementen en sporten te onderzoeken. 😉

2016-11-17-15-41-11-2

◊ ◊ ◊

Hoe zit het met jou? Denk jij genoeg vitaminen binnen te krijgen? Maak jij gebruik van vitaminesupplementen? Let me know!

Liefs, Monique

Gebruikte bronnen:
  1. Askari G, Ghiasvand R, Karimian J, Feizi A, Paknahad Z, Sharifirad G, et al. Does quercetin and vitamin C improve exercise performance, muscle damage, and body composition in male athletes? Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences. 2012;17(4):328-31.
  2. van der Beek EJ, van Dokkum W, Schrijver J, Wedel M, Gaillard AW, Wesstra A, et al. Thiamin, riboflavin, and vitamins B-6 and C: impact of combined restricted intake on functional performance in man. The American journal of clinical nutrition. 1988;48(6):1451-62.
  3. Knapik JJ, Steelman RA, Hoedebecke SS, Austin KG, Farina EK, Lieberman HR. Prevalence of Dietary Supplement Use by Athletes: Systematic Review and Meta-Analysis. Sports medicine (Auckland, NZ). 2016;46(1):103-23.
  4. Bentley DJ, Ackerman J, Clifford T, Slattery KS. Acute and Chronic Effects of Antioxidant Supplementation on Exercise Performance. In: Lamprecht M, editor. Antioxidants in Sport Nutrition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis (c) 2015 by Taylor & Francis Group, LLC.; 2015.
  5. Taghiyar M, Ghiasvand R, Askari G, Feizi A, Hariri M, Mashhadi NS, et al. The effect of vitamins C and e supplementation on muscle damage, performance, and body composition in athlete women: a clinical trial. International journal of preventive medicine. 2013;4(Suppl 1):S24-30.
  6. McGinley C, Shafat A, Donnelly AE. Does antioxidant vitamin supplementation protect against muscle damage? Sports medicine (Auckland, NZ). 2009;39(12):1011-32.
  7. Williams MH. Vitamin supplementation and athletic performance. International journal for vitamin and nutrition research Supplement = Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung Supplement. 1989;30:163-91.
  8. Vanhee, P. (2007). Betere sportprestaties met een aangepaste voeding. Nutrinews juni. LINK: http://spulgoed.nl/wp-content/uploads/2013/11/Betere-prestaties-door-betere-voeding-2007-absolute-aanrader.pdf

Bewaren

Bewaren

Previous Post
Next Post
%d