Een lekker kopje gezond

Published by

on

THURSDAY FACTS: Hoe gezond is Rooibosthee?

foto-19-09-15-10-30-45-1

Sommige van jullie weten misschien al dat ik een huge nerd ben ik dacht “hee, daar ga ik wat mee doen!”. Jep, elke week duik ik voor jullie de boeken in (of mijn brein of wat dan ook) om dingen uit te zoeken en op te helderen. Vanaf nu kun je dus van mij elke week (of misschien bijna elke week mocht ik het druk hebben met andere nerdy activiteiten) op donderdag een fact verwachten. Of het nu gaat om facten over het hardlopen, voeding, fitness, diëten, mediteren of wat dan ook: alles kan in Thursday Facts! 😉

Omdat ik de categorie in week 1 niet leeg wilde laten begint de THURSDAY FACTS met een update van een oudere post over.. ROOIBOSTHEE. Is Rooibosthee echt zo gezond en waarom? Je leest het hier!

Je hebt vast wel eens gehoord dat Rooibos thee goed is voor de gezondheid, maar wist jij dat het ZO goed was…? Lees hier alle redenen waarom jij vanavond op de bank moet kruipen met een kopje Rooibos thee!

Antioxidanten

Rooibos thee barst van de ANTIOXIDANTEN. Deze stofjes zijn belangrijker dan je denkt. Ze neutraliseren namelijk vrije radicalen. Vrije radicalen wil je liever niet te veel rond hebben zwerven in je lichaam, want zij zorgen onder andere voor veranderingen in cellen waardoor je ziek kunt worden. Daarnaast zorgen vrije radicalen ook nog eens voor veroudering! Veel antioxidanten betekent dus doei te veel vrije radicalen en hoi goede gezondheid. Reden genoeg voor kopje 1!

Mineralen

Naast antioxidanten, bevat Rooibos thee ook nog eens veel verschillende MINERALEN. Zo bevat een kopje Rooibos thee kleine beetjes van de mineralen ijzer, magnesium, fosfaat, natrium, kalium & chloride. Mineralen zijn van groot belang bij verschillende processen in het lichaam, maar een tekort komt regelmatig voor. Kortom, tijd voor kopje 2.

Overgewicht & hart- en vaatziekten

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Rooibos thee de vorming van vetcellen REMT en daarbij het afbreken van vetcellen voor energie (metabolisme) beïnvloed. Hierdoor zou Rooibos thee dus PREVENTIEF werken tegen obesitas (nu betekent dit natuurlijk niet dat je ineens heel veel en ongezond kan gaan eten.. ;)) Het voorkomen en tegengaan van obesitas is vervolgens gunstig voor het voorkomen en verminderen van hart- en vaatziekten. Tijd voor kopje 3 & 4 dus.

Slapen

Naast al deze voordelen bevat een kopje Rooibos thee geen Theïne of cafeïne (wat in veel andere theesoorten en koffie wel zit), waardoor het je lichaam niet ‘extra activeert’. Laat dus voor het slapen gaan dat kopje koffie of zwarte thee staan, maar kies voor een lekkere kop Rooibos thee om heerlijk te slapen! Kopje 5?

PS: Uit onderzoek blijkt ook dat Rooibosthee goed is voor de kwaliteit van het sperma. Dus mannen.. Dat wordt ook voor jullie thee drinken.

Redenen genoeg dus om vanavond een lekkere kop Rooibos thee te pakken. Gelukkig hoeven we niet echt 5 koppen thee te drinken om de voordelen van de thee eruit te halen, 3 koppen schijnt al genoeg te zijn. Dat is wel te doen toch? Ik weet in ieder geval wel wat ik vandaag ga drinken!

foto-19-09-15-10-30-45-1

Heb jij nog vragen of opmerkingen of heb jij misschien wel een vraag die ik voor jou uit moet zoeken? Let me know!

Fijne dag!

Liefs, Monique

bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=rooibos+tea
Campos, M., Batista, C., Jesus, N. R., Silva, C. M., & Silva, T. P. (2016). Herb-drug Interactions: An insight into cardiovascular diseases based on case reports. Cardiovasc Hematol Agents Med Chem.
Sanderson, M., Mazibuko, S. E., Joubert, E., de Beer, D., Johnson, R., Pheiffer, C., . . . Muller, C. J. (2014). Effects of fermented rooibos (Aspalathus linearis) on adipocyte differentiation. Phytomedicine, 21(2), 109-117. doi:10.1016/j.phymed.2013.08.011
Marnewick, J. L., Rautenbach, F., Venter, I., Neethling, H., Blackhurst, D. M., Wolmarans, P., & Macharia, M. (2011). Effects of rooibos (Aspalathus linearis) on oxidative stress and biochemical parameters in adults at risk for cardiovascular disease. J Ethnopharmacol, 133(1), 46-52. doi:10.1016/j.jep.2010.08.061

* ps: sommige onderzoeken zijn alleen nog in ratten gedaan. Er is dus nog meer onderzoek nodig naar alle effecten bij de mens! 🙂

Previous Post
Next Post
%d bloggers liken dit: