RENNEN OP DE VIBRAM FIVEFINGERS

Rennen op de Vibram FiveFingers

2016-10-01-14-10-15-2

Weet je nog mijn vorige blog? Over het kiezen van de perfecte hardloopschoenen? Over het feit dat een goede hardloopschoen oh zo belangrijk is voor je runs? Ehhh.. vandaag deed ik het even anders. Vandaag rende ik namelijk zónder hardloopschoenen. Ik deed mee aan een clinic hardlopen op Vibram FiveFingers! Wat dit zijn? Waarom dit bestaat? Waarom ik dit deed? En nog belangrijker; wat mijn ervaring is na vandaag? Dat lees je HIER!

foto-05-11-16-11-27-06

Wat & waarom FiveFingers

In mijn vorige blog vertelde ik jullie dat hardloopschoenen essentieel zijn voor een run. Oho.. hier had ik even op mijn woordkeuze moeten letten (of zins-keuze.. of gewoon de hele uitspraak). Vlak na het publiceren van mijn blog kreeg ik namelijk een leuke reactie van Daniël, die mij schreef dat hardloopschoenen helemaal niet nodig zijn! sterker nog, rennen zonder hardloopschoenen zou zelfs nog veel beter zijn. Tijd om het uit te zoeken.

Heel veel jaren geleden, toen er nog geen fancy hardloopschoenen bestonden, rende de mensen op tja.. blote voeten dus. In de loop der tijd, met de ontwikkeling van de schoen, werden ook de hardloopschoenen geoptimaliseerd. De zolen werden dikker en de hardloopschoenen kregen een steeds betere demping. Echter, tegenwoordig is er twijfel over de “goedheid” van deze schoenen. Hardloopschoenen zouden namelijk kunnen zorgen voor een verminderde prestatie, een hogere kans op blessures en minder perceptie en gebruik van je eigen, gehele voet.

Tja en dat willen wij hardlopers natuurlijk niet.

Om deze reden is het “barefoot-running” oftewel; op blote voeten lopen, steeds populairder geworden. Omdat helemaal zónder schoenen hardlopen in onze huidige westerse wereld niet echt een pretje zal zijn (glas, asfalt en je weet zelf wel wel wat voor zooi), zijn de FiveFingers ontwikkeld; minimalistische schoenen die je het gevoel geven dat je op blote voeten loopt (maar dan inclusief een dikke niets-doorlatende eeltlaag, wel zo fijn).

Voordelen

Het hardlopen op FiveFingers zou vele voordelen hebben. Uit onderzoek is gebleken dat het de kans op hardloop-gerelateerde blessures zou verlagen en het de kracht en balans zou moeten verbeteren. Hoewel, om hier zeker van te zijn, zijn een aantal extra onderzoekjes niet overbodig.

Nadelen

Toch is het rennen op minimalistische schoenen niet geheel zonder risico. Hoewel de voeten en de spieren sterker worden, zou er toch een hogere kans op blessures bestaan door de verhoogde kracht die op de botten terechtkomt.
Hoewel, dit is met name het probleem wat speelt in het begin, wanneer mensen overstappen van de hardloopschoen naar de FiveFinger.
Dit komt omdat het rennen op blote voeten of FiveFingers om een hele andere techniek vraagt dan dat rennen op hardloopschoenen doet. Hoe je op je Nikes vooral leert op je hiel te landen en je voet goed af te wikkelen, kun je dit bij je FiveFingers beter niet doen (geloof me, dat is waar).

Okee, genoeg onderzocht en gekletst. Tijd om het uit te proberen en de FiveFingers ZELF te ervaren!

foto-05-11-16-11-27-00

Vibram FiveFingers FunRun!

Daniël gaf me niet alleen een trap onder mijn kont om met mijn neus de wetenschap in te duiken, maar nodigde mij ook uit voor een FiveFinger Clinic! Ehhh.. daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Zo gezegd, zo gedaan, en daar stond ik dan vandaag; met jubelende teentjes in de FiveFingers (na 20 mislukte pogingen dan, want eh ja, die FiveFingers inkomen is moeilijk).

Omdat meteen een aantal kilometers maken op FiveFingers het slechtste is wat je kunt doen (zeg maar doei tegen je kuiten), stond de clinic vandaag in het teken van een eerste kennismaking. We begonnen met wat kleine oefeningen in het bos (iets met bomen knuffelen, over stenen klauteren en paraderen over een boomstam), waarna we kleine stukjes gingen rennen, wandelen en van bergen naar beneden stortte (leuheuk!).

Ja, leuk was het zeker, maar.. wat vond ik nu eigenlijk van de FiveFingers?

foto-05-11-16-19-50-43

Koude tenen & bakstenen

Het eerste wat ik kon denken bij het oefenen op de FiveFingers was; “koude tenen!”. De FiveFingers zijn namelijk alles doorlatend (behalve takken, stenen en alles wat scherp is dan natuurlijk), waardoor koude lucht en water zeer gemakkelijk je teentjes kunnen strelen (niet fijn voor een koukleum kan ik je vertellen). Gelukkig was ik niet de enige met bevroren pootjes en kon onze trainster ons vertellen dat koude tenen er in het begin een beetje bij horen. Maar tijdens een run zouden de tenen snel opwarmen en lang warm blijven (PFIEUW).

Hoewel mijn tenen bevroren waren, kon ik ze nog wel bewegen en dit is meteen het tweede puntje dat mij opviel; GRIP! De losse tenen zorgen er namelijk voor dat je veel meer grip hebt op bepaalde objecten als bijvoorbeeld een boomstam (nu sta je waarschijnlijk niet heel vaak op een boomstam, maar mocht je dat wel doen dan gaat dat dus veel beter met de FiveFingers).

Het derde wat ik merkte tijdens het uitproberen van de FiveFingers is dat het inderdaad een hele andere techniek van lopen vereist. Landen op je hielen is nohohot done en het maken van kleine stapjes is een yes (even wennen dus met mijn giraffen-poten techniek).

Na het oefenen op de FiveFingers was er nog tijd voor een trail-run.. op onze normale schoenen (om blessures te voorkomen, rustig opbouwen enzo). En dit was meteen het vierde en laatste punt wat mij enorm opviel; “What happened with my Asics?” Het leken wel bakstenen! Een gevoel of iemand mijn voeten in twee loden kistjes had gestopt met de deurtjes goed op slot. Dat dus.

Ik merkte dat mijn hardloopschoenen mijn voeten in een bepaalde positie dwingen (ik loop meer op de buitenkant van mijn voet) terwijl ik hier met de FiveFingers totaal geen last van had. Zou dit tot die blessures van mij leiden of ehh..? Anyways, na een paar meter lopen was ik weer helemaal gewend aan mijn asics-maatjes en liep ik nog 5 heerlijke kilometer!

Runningwithmo(onFiveFingers)?

Al met al kan ik zeggen dat de clinic mij bijzonder goed bevallen is. Ik kan me voorstellen dat mensen hier voordelen uithalen op het gebied van blessures, waaronder ik zelf misschien wel. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het dan heeeeeel rustig opgebouwd moet worden (heeeel rustig, maar dan ook echt rustig), omdat anders de kans op blessures erg groot is.

Hoewel de clinic mij dus goed bevallen is, blijf ik voorlopig nog lekker op mijn hardloopschoentjes lopen. Ten eerste, omdat ik dit heerlijk vind, het goed gaat en ik nu niet mijn techniek om wil gooien. Ten tweede, omdat ik een arme student ben. En tot slot; omdat ik bang ben dat mijn tenen anders forever bevroren zullen blijven in de winter.

2016-10-01-14-10-15-2

Mijn ervaring met de FiveFingers heb ik gehad en die heb jij kunnen lezen. Maar ook jij kunt ze ervaren! Breng eens een bezoekje aan de FiveFingers Facebook,  geef je op voor een clinic (gratis en hartstikke leuk) en wie weet word jij een “barefoot-runner” ;).

Heb je nog vragen, opmerkingen of gewoon een andere reactie? Let me know!

Fijne avond!

Liefs, Monique

Bronnen:
http://unique-sportstime.de/site/wp-content/uploads/Barfuss-Laufen1.pdf

6 Replies to “RENNEN OP DE VIBRAM FIVEFINGERS”

 1. Hey mo!
  Nadat ik je heb ontdenkt via instagram, heb ik me eens verdiept in je blog! Je schrijft super leuk, bent heerlijk sportief, maakt mooie foto’s en staat open voor verschillende ervaringen.

  Ik las in je blog post over de five finger ervaring dat je in je asics schoenen meer op de buitenkant van je voet loopt en dat het storend kan zijn. Graag zou ik je willen uitnodigen om een tot in België te komen in de loopwinkel van mijn peter 🙂 Zelf heb ik er 10 maanden mogen werken en het was werkelijk geweldig om te zien wat daar allemaal gebeurde!

  De Watermolen sport-winkel in Overijse is een gespecialiseerde loopwinkel (schoenen, kleding, accesoires, eten en gadgets). Mijn peter werkt op afspraak en maakt dus tijd voor jou. Je neemt je oude loopschoenen mee en loopt daar eerst mee op de loopband terwijl een camera vooraan en achteraan je voeten filmen. De 2de stap is om blootvoets te stappen, zo analyseert hij je voetbeweging om te zien of je proneert of juist een heel andere beweging doet. Daarna gaat hij op zoek naar de juiste schoen voor jou uit de merken Asics, Brooks en Saucony (hij heeft ook Salomon voor Trailrun) en gaat deze schoen vanbinnen helemaal aanpassen tot je voet een zo neutraal mogelijk beweging maakt.Dit kan ervoor zorgen dat blessures minder worden en of helemaal verdwijnen, run prestaties verbeteren,…

  Je vraagt je natuurlijk af hoeveel zo’n schoen kost nadat deze is aangepast? Wel dezelfde prijs als in een andere winkel: de analyse is namelijk gratis.

  Vele mensen hun loopblessures en pijntjes zijn al verdwenen met de hulp van mijn peter! Ze komen van ver om door hem te worden geholpen: USA, emiraten, spanje, nederland… Hij heeft mij ook geholpen ondanks mijn zwakke knieëen.

  Als je dat ooit eens zou willen doen, kan je mij altijd contacteren, ik zal blij zijn je te helpen zoveel ik kan.

  Groeten uit België!

  Sofie

  Like

  1. Hallo Sofie,
   Ten eerste bedankt voor de lieve complimenten =D Leuk om te horen! En ten tweede; bedankt voor de tip, het is misschien wel eens een heel goed idee voor mij om dat te gaan doen. Zeker als het zou kunnen helpen bij het verminderen van blessures! Ik ga het eens opzoeken en bekijken waar het is. Mocht ik die kant opgaan en een afspraak willen maken laat ik het je zeker weten, bedankt!! =D
   Liefs!

   Like

 2. Leuk stukje! Overigens kan je ook al op je eigen schoenen al veel doen aan je techniek door of op loopclinic’s te gaan of op een atletiek vereniging. Als je tennissen neem je toch ook tennisles ? Looples dus… Heb ik ook gedaan en loop afwisselend op gewone schoenen en op Vivo barefoots, zeg maar Vff’s maar dan zonder losse tenen. Heerlijk ! Vff staan nog wel op de lijst van schoenen die ik graag zou willen hebben…

  Like

  1. Dankjewel! 🙂 Dat klopt, tijdens mijn jaren dat ik hockey speelde heb ik ook al heel wat looptrainingen gehad, maar nog niet heel erg specifiek op het hardlopen en de techniek zelf. Misschien een goed idee om eens te gaan doen! Ik hoop dat de kerstman dit jaar gul is voor je 😉 Liefs

   Like

 3. Wat een leuke blog! Ik ren al bijna 4 jaar hard op de vibram 5 fingers en wil niet meer anders! In het begin moest ik erg lachen toen mijn man mij liet zien wat hij besteld had voor nieuwe schoenen. Hij vertelde mij het hele verhaal hierachter en ik was om. Het heeft idd wel een paar maanden geduurd voordat we ze hadden ingelopen. En op straat en in de sportschool kijken mensen altijd even om. Ook zijn ze ideaal tijdens obstacle runs zoals Mud Masters! Super grip en je raakt ze niet snel kwijt in de modder en het water! Voor mij geen andere schoenen meer!

  Groetjes!

  Liked by 1 persoon

  1. Hallo Wendy, bedankt voor het compliment 🙂 Haha die rare blikken heb ik inderdaad ook al gezien meteen de eerste keer dat ik er op liep! Maar ach, dat maakt niets uit haha. Ik kan me voorstellen dat ze ook tijdens een obstakel run mega handig zijn! Ze drogen ook nog eens veel sneller dan hardloopschoenen, super handig!
   Leuk dat je een fanatiek fivefinger runner bent, wie weet kom je mij ook ooit nog eens tegen op deze schoenen, maar voorlopig blijf ik nog even bij mijn oude vertrouwde hardloopklompjes 😉 Liefs!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.