Hoe bereik ik mijn doelen?

Published by

on

Hoe bereik ik mijn doelen?

2016-05-17 10.55.01

 

Misschien ken je het wel, uitspraken als: “Ik wil een sixpack voor de zomer begint“, “Mijn doel is het hebben van mooie ronde billen“, “Ik wil 20 kilo kwijtraken voor ik op vakantie ga“. Iedereen lijkt zijn doelen mooi voor ogen te hebben en zijn bereid er vol voor te gaan. Maar.. hoe bereik je jouw doelen eigenlijk? Wat is het nut en is het wel echt nodig? Tijdens mijn weg in het fitness wereldje, het fysiek en mentaal sterker worden en mijn maanden PBP heb ik hier veel van gezien én geleerd. Ik besloot mij verder te verdiepen in het onderwerp “doelen”. Lees je mee?

 1. Waarom doelen stellen?

De definitie van een doel is: “datgene wat je wilt bereiken” (1). Kortom, het is datgene, dat jij wilt realiseren en wat jij probeert na te streven. Het willen realiseren ervan kan op zowel korte- als lange termijn en er bestaan dan ook zowel korte- als lange termijn doelen.

Het stellen van doelen kan verschillende voordelen hebben voor jou als persoon. Het opstellen ervan laat jou waarschijnlijk goed nadenken over wat jij écht wilt en hoe jij jouw toekomst voor je ziet (2). Daarnaast kan het je helpen je te motiveren en je net dat ene schopje onder de kont geven dat jij nodig hebt voor “ACTIE”. Een aantal voordelen van het opstellen van doelen volgens Seven2succes.com en carrieretijger.nl zijn:

 • Doelen laten je nadenken over wat jij echt wilt en geven je een visie voor op de lange termijn.
 • Het stellen van doelen geeft je motivatie en inspiratie op de korte termijn.
 • Doelen geven je focus en helpen jouw beslissingen maken.
 • Met het stellen van doelen kun je jouw resultaten meten.
 • Indien een doel behaald wordt, kan het je een gevoel van voldaanheid en tevredenheid geven.
 • Het behalen van doelen kan jouw zelfvertrouwen geven en dat is FIJN!

Zoals je ziet zijn niet alle voordelen direct verbonden met het stellen van doelen. Nee, soms is er pas sprake van een voordeel, indien je het doel bereikt hebt. En dat behalen ervan.. is al een heel doel op zich.

2016-05-05 20.02.44

2. Doelen bereiken

Het bereiken van doelen is zo gemakkelijk nog niet. Het gaat niet vanzelf. Het is iets waar JIJ, en niemand anders dan JIJ, keihard voor zult moeten werken. Toch is het handig, indien jij de jouwe wilt bereiken, met een aantal dingen rekening te houden. Een aantal van deze punten zijn:

 • Stel een doel dat bij jou past.
  Ten eerste is het belangrijk een doel te stellen dat bij jou past. Natuurlijk wil ik ook wel een mooi schilderij kunnen maken à la Picasso (wie niet?), maar of het ook bij mij past? Het stellen van een doel op een gebied dat totaal niet bij je past, tja.. dat maakt de kans op het bereiken ervan meteen al een heel stuk kleiner.
 • Stel haalbare doelen.
  Stel, jouw doelen hebben te maken met fit worden en hardlopen, want dat wil jij graag en dat is wat bij jou past. Het is dan (en in alle andere gevallen) belangrijk doelen te stellen die HAALBAAR zijn. Begin je net met hardlopen? Streef er dan niet naar om over 3 maanden een hele marathon te rennen. Het zal je misschien wel lukken (hoe je er daarna aan toe bent is een tweede), maar de kans zit er dik in dat het niet gaat werken en je voor je het weet met een blessure op de bank ligt. DAG DOEL, en dat.. is een tegenvaller. Wees dus realistisch en stel haalbare doelen. De kans is groter dat jij  de jouwe zult behalen en dát geeft vervolgens de vele voordelen als; motivatie, inspiratie en ACTIE.
 • Stel niet alleen grote doelen.
  Het stellen van grote doelen is natuurlijk prima (bv: over 1 jaar wil ik de marathon rennen!), maarehhh.. het is dan wel lang wachten op de laatste twee voordelen die ik hierboven noemde. Het gevaar hiervan is dat de motivatie langzaam weg sijpelt en je jouw doel een beetje uit het oog verliest. De oplossing voor dit probleem is: het stellen van KLEINE doelen. Streef er dus niet alleen naar om over 1 jaar een marathon te kunnen rennen, maar ook om over 3 weken 20 minuten aan een stuk te kunnen hardlopen! Hiermee houd jij je doel “HEET” en is de kans groter dat jij ervoor blijft gaan.

2016-05-16 12.43.16

3. Focus je niet op je doel, maar geniet van de reis.

Het maken en nastreven van doelen is natuurlijk altijd goed en kan geen kwaad. Het kan je zelfs helpen net dat beetje extra motivatie te krijgen om in actie te komen en ‘de beste versie van jezelf’ te worden. Maar pas op, achter het nastreven, schuilt ook een gevaar: “het teveel focussen op jouw doel”.

Wanner jij jouw doel hebt opgesteld, is het normaal dat jij deze het liefst zo snel en zo goed mogelijk wil realiseren. Het gevaar hierbij is echter dat wordt vergeten te genieten van de andere dagen en momenten. Er wordt vergeten te genieten van jouw reis, jouw reis om je doel te behalen. Ik vergelijk het wel eens met het rennen van een wedstrijd. Wanneer je teveel op de finish focust, vergeet je vaak te genieten van de run zelf. En zeg nu eerlijk, dat is toch niet waarvoor je het doet? Het moment van de finish duurt maar even, de reis vaak 16 dubbel zo lang. Waarom zou je niet iets meer genieten van die reis?

2016-05-05 09.58.32

4. Mijn reis & doel.

In het begin van mijn eigen reis focuste ik mij vaak ook teveel op de finish en datgene wat ik wil bereiken. Gaandeweg heb ik geleerd dat ik hierdoor niet sneller bij mijn doel kom. In tegendeel, het lijkt veel langer te duren! Ik heb geleerd en gezien hoe belangrijk het is om te genieten van het moment. Geniet waar je nu mee bezig bent en wat je nu doet.

Daarom heb ik besloten mijn doelen zeker te behouden en steeds weer nieuwe op te stellen, maar ze niet meer op de voorgrond te zetten. Mijn belangrijkste doel is happy zijn met wie ik ben en wat ik doe en dat is niet diehard doelen nastreven. Ik wil niet naar een “punt” in mijn leven toewerken, maar ik wil nú leven. Dat is waar je bent en waar het om draait.

Mijn persoonlijke doel is lekker sportief en fit bezig zijn elke dag, omdat ik zo altijd geweest ben en ik daar BLIJ van wordt. Ik wil HAPPY door het leven gaan en dat is geen doel die ik pas over een paar maanden bereikt wil hebben, maar waar ik nu en elke dag voor ga.

5. DUS, KORTOM & IN CONCLUSIE:

Kijk eens goed bij jezelf wat JIJ wil, wie JIJ bent en wat JIJ wil doen in het leven. Stel geen doelen, omdat anderen iets van je verwachten of willen, maar omdat JIJ het wil. Wil jij niet elke dag sporten, op je eten letten en een”fitgirl/boy” zijn? Doe het dan niet. Doe de dingen waar jij blij van wordt en jij je goed bij voelt en waar jij je beter van voelt, en dan.. komt dat doel vanzelf :).

2016-05-17 10.55.01

Hoe denk jij over doelen stellen of heb jij nog vragen? Let me know!

Fijne avond allemaal!

Liefs, Monique

 

Bronnen:
1.  vandale.nl
2. http://www.seven2success.com/nl/2013/11/why-set-goals/
%d bloggers liken dit: