Recept: chocolade bananenbrood

Published by

on

Chocolade bananenbrood/brownie:

2016-04-27 10.26.58

BAKING TIME! Dit keer maakte ik een eigen nieuwe creatie..: chocolade bananenbrood/brownie! Het brood bevat geen toegevoegde suikers, niet veel vet en ehhh daar mag je dus best zonder schuldgevoelens van snoepen toch!? 😉 Hoe jij hem kan maken? Je leest het HIER!

Het was al een tijdje geleden dat ik weer wat had gebakken, maaaar dat was niet zonder reden. Nee nee, ik was namelijk de onderkant van mijn bakblik kwijt (wat een raaaaamp!). Toch vond ik het hoog tijd worden voor een nieuw baksel (iets met eieren die nu toch echt eens op moesten) en ik besloot het ontbreken van een bakblik niet langer in mijn weg te laten staan (PUH). Dussss.. ik toverde een klein ovenschaaltje uit de kast en begon. En oja, toen de creatie 5 minuten in de oven stond, vond ik natuurlijk de onderkant van het bakblik terug.

Ik besloot voor mijn bak-moment zelf een nieuw receptje te ontwikkelen, omdat ik enorm veel zin had in bananenbrood.. maar dus ook in brownie (dilemma’s oplossen noem je dat ^^). Normaal mislukken de eerste pogingen eigenlijk ALTIJD, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.. de eerste poging was meteen GIGA-RAAK!

Anyways, tijd om het receptje met jullie te delen!

2016-04-27 10.08.37

Ingrediënten:

2 Kleine Bananen (ongeveer 160g) | 2 Eiwitten (ongeveer 68g) | 100ml Ongezoete Amandelmelk | 160g Speltmeel | 20g Rauwe Cacao | 1tl Kaneel | 8g Bakpoeder of 1tl baking soda | Zoetstof naar smaak | topping: nootjes / pitten etc.

+ iets om je bakgeval mee in te vetten!

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Mix alle droge ingrediënten door elkaar (speltmeel, cacao, kaneel, bakpoeder en eventueel een snuf zout).
  3. Prak nu in een andere kom de bananen, voeg hier de amandelmelk aan toe en mix of blender even goed door tot het een glad beslagje is. Hier kan je ook eventueel wat zoetstof aan toevoegen naar smaak.
  4. Splits in een derde kommetje de eieren, zodat je alleen het eiwit over hebt en klop de eiwitten op. Dit kan je doen met de mixer of zelf met een garde (maar dan moet je HEEL HARD kloppen). Het eiwit wordt een schuimig geheel.
  5. Voeg nu de mix van droge ingrediënten samen met het bananenmengsel (stap 2 met stap 3 dus) en mix goed door.
  6. Voeg tot slotte het opgeklopte eiwit toe en spatel dit er rustig doorheen (niet hard gaan mixen, want dat gaat de luchtigheid eruit!)
  7. Vet de bakvorm (of dus ovenschaal) in en schenk het mengsel hier in.
  8. Bestrooi je beslagje met noten / pitten (of wat jij dan ook lekker vindt) en laat het geheel ongeveer 25-30 minuten afbakken in de voorverwarmde oven.
  9. Even afkoelen en…. ETEN!

2016-04-27 10.07.47

Het gehele baksel bevat ongeveer 830kcal (exclusief topping), maar aangezien er altijd resten die in de kommen achterblijven door de gootsteen worden gespoeld (noooo), zal dit uitkomen tussen de 750 en 830 kcal voor het gehele brood. Zelf haalde ik er 12 porties uit, dus bevat een stuk ongeveer 66 kcal.

Gemiddelde voedingswaarden per gehele cake (zonder topping):
790kcal | 139g koolhydraten | 31.6g eiwitten | 9.35g vet| 25.15g vezels

Gemiddelde voedingswaarden per stukje (1/12e deel, zonder topping):
66kcal | 11.6g koolhydraten | 2.63 eiwit | 0.78g vet | 2.1g vezels

Of je het ook in kan vriezen? Ik verwacht van wel, maar ik ben het op het moment aan het uitproberen! Tja.. 12 stukjes in een keer was me toch iets te veel 😉

2016-04-27 10.26.58

Ga jij hem proberen te maken? Of weet jij nog een leuke variant? Let me know of tag @runningwithmo in jouw creatie, dat vind ik LEUKLEUK! =D

Fijne zaterdag!

Liefs, Monique

%d