” Cutten ” wat is dat?

Published by

on

Wat is .. “cutten”?

2016-04-08 09.42.03

Vandaag is de dag dat er voor mij wéér een nieuwe fase van start gaat. Na 3 maanden HEUL VEUL eten, oftwel “bulken”, is het nu tijd om te kijken wat dit mij heeft opgeleverd en tijd om te “cutten”. Wat dat zogeheten “bulken” en “cutten” nu eigenlijk inhoudt en waarom IK dat ga doen? Je leest het hier!

3 Maanden geleden maakte ik mijn start met Personal Body Plan (Wat is dat? Hoe gaat het? Je leest het in mijn updates!). Een van mijn doelen was hierbij het opbouwen van spieren. Ik wilde sterker worden, breder worden, groter zijn en goed leren zorgen voor mijn lichaam. Bij mijn doel hoorde een heel belangrijk onderdeel (wat niet altijd even gemakkelijk was); ETEN. Heel veel eten, oftewel “bulken”.

Bulken betekent eigenlijk dat je een positieve energiebalans handhaaft. Dit wil zeggen dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft. In combinatie met veel en hard trainen, worden de “overtollige calorieën” gebruikt om spieren aan te zetten tot groei. Hierdoor wordt je dus sterker, groter & breder!

2016-04-07 17.49.30

Het aankomen in spieren gaat echter niet zonder ook een klein beetje aan te komen in vet (ojeeeee). Door goed op je voeding te letten en “gecontroleerd” te bulken, kun je dit percentage dat je in vet aankomt minimaliseren. Maar hoe dan ook ontkom je niet aan dat kleine extra laagje vet.

De volgende stap na het “bulken” is, juist ja, het “cutten”. Cutten is eigenlijk precies het tegenovergestelde van bulken. Hierbij gaat het erom dat je wat vet gaat verliezen, je vetpercentage verlagen, terwijl je zoveel mogelijk spieren wil behouden. Dit doe je door een negatieve energiebalans te handhaven, wat niets meer wil zeggen dan dat je net wat minder eet dan je lichaam nodig heeft.

Hoe je bij bulken niet ontkomt aan dat extra laagje vet, ontkom je bij cutten niet aan een klein beetje verlies in spiermassa. Maar ook hier wil je dit (in dit geval: verlies) zo klein mogelijk maken. Ook cutten is dus een “gecontroleerd” proces, waarbij de progressie goed bijgehouden moet worden! Belangrijk is om voldoende eiwitten en vetten te eten en nog steeds goed te blijven trainen.

2016-04-04 17.03.11

Mijn periode van bulken heeft nu 3 maanden geduurd (waarvan eigenlijk een maand pas écht écht) en mijn gewicht is nu met 2-3 kilo’s omhoog gegaan. Waarom ik dan nu al ga cutten? Is dat niet veel te snel? Is mijn vetpercentage niet al laag genoeg? Ga je dan niet alles verliezen wat je tot nu toe (na zoveel maanden) eindelijk een beetje begint op te bouwen?

Natuurlijk is het begin van mijn “cut-periode” redelijk snel, maar hee hallo de zomer komt er ook voor mij aan (hihi)! Ik heb nu een aantal maanden wat spieren gekweekt en ik wil wel eens zien wat er onder dat extra laagje vet is gevormd! Daarnaast wilde ik graag mijn periodes van bulken en cutten omdraaien. Cutten naar de zomer toe en bulken richting de winter. Kortom, nu begin ik lekker met cutten en over een aantal maanden ga ik pas écht goed bulken.

Mijn vetpercentage is nu prima (niet heel hoog, niet heel laag) en er hoeft dus niet heel veel af. Dit betekent dan ook dat mijn energie-inname niet extreem laag zal worden, hij blijft zelfs meer dan ik al die jaren daarvoor heb gehad (ik was dus eigenlijk al jaren lang extreem aan het cutten.. OEPSSS!).

Het zal dus geen ENORME uitdaging voor me worden, maar even wennen wordt het wel! Ben ik net gewend aan dat vele eten, moet ik er weer mee kappen. Maar ach hee, stiekem ben ik denk ik lichtelijk verslaafd aan uitdagingen en veranderingen, dus ik zou ík niet zijn als ik er niet weer eens enorm veel zin in had. 😉

2016-04-06 13.21.33

Heb jij nog vragen over bulken, cutten of mijn proces? Stuur me vooral een berichtje!

Fijne vrijdag allemaal!

Liefs, Monique

Bewaren

%d