REVIEW/WIN: BOOSTER ELITE COMPRESSION SLEEVES

Booster Elite – Compression Sleeves

2016-02-27 11.19.20

Compressie kousen, grote kans dat jij deze sokken al wel eens voorbij hebt zien komen aan de benen van je oma.. Maar tegenwoordig is de kans steeds groter dat je ze tegenkomt aan de start van een hardloopwedstrijd, om de kuiten van die ene snelle hardloper.. “Like WHUTTT?” Allemaal leuk en aardig die FEL gekleurde kousen, maar waar zijn ze eigenlijk voor? Wat is het nut van deze sokken en heb ik ze ook nodig? Lees nu mijn review over de Booster Elite’s Compressie kousen!

Werking

Oorspronkelijk zijn de compressie kousen uitgevonden voor de behandeling van Trombose. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer SPORTERS die de kousen aantrekken en dan met name duurtrainers als hardlopers en triatlon lopers (1). Waarom? De kousen zouden een positief effect hebben op de prestatie en zij zouden de hersteltijd verkleinen. Maar hoe werkt dit nu precies?

2016-03-12 11.12.16

De belangrijkste functie van compressiekousen bij het hardlopen is het stimuleren van de doorbloeding. De kousen stimuleren namelijk de zo geheten “spierpomp” in het onderbeen, die de terugstroom van zuurstofarm bloed naar het hart stimuleert. Door deze betere en snellere terugstroom worden afvalstoffen en zuurstofarm bloed sneller afgevoerd. Vervolgens kan het bloed via de longen weer nieuw zuurstof opnemen, wat nodig is voor het goed functioneren van het lichaam (1).

Door de betere doorbloeding als gevolg van het dragen van de compressiekousen, zou de prestatie en het herstel in atleten verbeteren (1 & 2). Afvalstoffen worden beter en sneller afgevoerd en zuurstofrijk bloed heeft vervolgens weer sneller de kans de spieren te bereiken, wat helpt bij een optimaal presteren van de spier. Naast een betere prestatie, blijkt uit verschillende onderzoeken ook dat de kans op spierpijn aanzienlijk kleiner wordt (2 & 3).

Kortom, compressie sokken zorgen voor een betere doorbloeding van de spieren. Dit zorgt tijdens het rennen voor een betere prestatie en na het rennen voor een sneller herstel, minder spierpijn én minder kans op STOMME blessures. Ik zeg, dit klinkt GEWELDIG! Tijd voor mij om ze uit te proberen dus!

2016-02-27 11.06.48

In de test!

Een aantal weken geleden ontving ik van SPORT BV Nederland deze mooie roze compressie sleeves. Dit zijn dus geen sokken, want ze hebben geen voetdeel (lekker makkelijk, je hoeft ze niet elke dag te wassen ;)).  De sokken zijn verkrijgbaar in VEEL verschillende maten (S, S+ tot zelfs L+), wat belangrijk is aangezien de kousen GOED moeten zitten voor een juiste werking. Middels de maten van je kuit kun je bepalen welke kousmaat geschikt is voor jouw benen.

De kousen leken voor mij een uitkomst. Ik ben nog niet zo lang geleden hersteld van een hardnekkige “achillespees blessure” en tja, die wil ik natuurlijk niet meer terug! Ik was dan ook ontzettend blij met deze kousen en inmiddels heb ik al aardig wat kilometertjes met deze roze vriendjes afgelegd!

De Booster Elite’s zitten heerlijk, zijn lekker zacht en enorm LICHT! Geen dikke stugge kousen dus, maar soepele dunne kousjes die tóch compressie geven, ideaal dus voor zowel warm als koud weer (ze passen gewoon onder je “runningpants” yess)!

Of ik ook daadwerkelijk minder spierpijn heb en beter presteer? Dat durf ik nu nog niet te zeggen. Wel kan ik zeggen dat ik merk dat de kousen meer steun geven en dit is ook niet gek aangezien blijkt dat de kousen een schokdempende werking kunnen hebben (4). Dit is dus gunstig bij het voorkómen van blessures (en het terugkomen van oude) en tja, dat alleen  is al een extra kilometertje waard, nietwaar?

Ik ren dus nog even vrolijk verder met deze roze sokjes en wie weet hoever ze mij gaan brengen bij de Wings For Life World Run! 😉

WINWINWIN

2016-03-12 11.20.37

Wil jij nu ook graag een paar van die sleeves scoren? Dan heb ik nu goed nieuws VOOR JOU! Op mijn Instagram; @RUNNINGWITHMO geef ik in samenwerking met SPORTBV Nederland een paar van deze “compressie sleeves” weg! Daarnaast ontvangt iedere deelnemer een kortingscode van 10% bij een bestelling op www.bv-sport.nl.

Dussehh.. kijk snel op Instagram hoe JIJ mee kan doen! 😀

Hopelijk hebben jullie wat gehad aan mijn uitleg over compressiekousen. Mocht je toch nog vragen of andere opmerkingen hebben, laat vooral een berichtje achter!

Fijne dag allemaal 🙂

Liefs, Monique

2016-02-27 11.19.20

Bronnen

(1) Zaleski, A. L., Ballard, K. D., Pescatello, L. S., Panza, G. A., Kupchak, B. R., Dada, M. R., . . . Taylor, B. A. (2015). The effect of compression socks worn during a marathon on hemostatic balance. Phys Sportsmed, 43(4), 336-341. doi:10.1080/00913847.2015.1072456
(2) Areces, F., Salinero, J. J., Abian-Vicen, J., Gonzalez-Millan, C., Ruiz-Vicente, D., Lara, B., Del Coso, J. (2015). The use of compression stockings during a marathon competition to reduce exercise-induced muscle damage: are they really useful? J Orthop Sports Phys Ther, 45(6), 462-470. doi:10.2519/jospt.2015.5863
(3) Kemmler, W., von Stengel, S., Kockritz, C., Mayhew, J., Wassermann, A., & Zapf, J. (2009). Effect of compression stockings on running performance in men runners. J Strength Cond Res, 23(1), 101-105. doi:10.1519/JSC.0b013e31818eaef3
(4) http://shop.runnersworld.nl/content/pagina/pagina.php?Pagina_id=12139

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.