5 tips tegen cravings

Published by

on

5 tips tegen foodcravings2016-02-19 11.08.27

FOODCRAVINGS, ik denk dat bijna iedereen hier stiekem wel eens mee te maken heeft of mee te maken gaat krijgen. We spreken met onszelf af: “nog eeeeen chipje”, “nog eeeeen koekje” of “nog eeeen schepje ijs”. Helaas pindakaas, dat werden 597 chipjes, 16 koekjes en een halve bak ijs. Daar gaat je gezonde levensstijltje, daar gaat alles wat je hebt bereikt de afgelopen tijd, HOPS daar komen de kilo’s die je er zo zorgvuldig af hebt weten te trainen.. EN NU DAN?

Tja, ook ik ga wel eens over de streep. Ook ik laat me wel eens gaan en eet anders dan mijn “super mooie gebalanceerde” planning was. Gisteren avond laat was voor mij een momentje dat ik mij liet gaan (iets met rijstwafels met pindakaas) en werd het dus een letterlijke “helaas pindakaas” (oeeeps!).

2016-02-19 11.09.36

Maar wat doe je eraan? Hoe los je het op? En nog belangrijker; hoe voorkom je het?

Ik geef je 5 tips om te gaan met foodcravings:

  1. NIET HUILEN

Tip 1 is meteen een HELE belangrijke: ga na een groot “cravemoment” niet met de pakken neerzitten. Treuren en je een nacht lang schuldig voelen over wat je hebt gedaan, gaat je niet verder helpen je doelen te bereiken. Een keer craven en je laten gaan in je voeding maakt je nog geen mislukkeling. Accepteer in plaats daar van wat je hebt gedaan en maak er een LEERMOMENT van. Waarom deed ik het? Waarom kon ik er niet vanaf blijven? Wat dacht ik op dit moment? Schrijf het antwoord op deze vragen op en kijk er nog eens goed naar als je weer een cravemoment voelt opkomen.

2. PAK DE DRAAD WEER OP

Probeer de volgende dag gewoon weer je normale hoeveelheid te eten en de draad weer op te pakken, zodat je niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt (craven – compenseren – nog meer craven – nog meer compenseren etc.). Vind je het moeilijk de volgende ochtend weer een normaal (groot) ontbijt te eten omdat je nog zo vol zit van je cravings en je schuldgevoelens? Toch doen! Learn it the hard way 😉

3. ZORG VOOR EEN VERZADIGD GEVOEL GEDURENDE DE DAG

De beste oplossing is natuurlijk: het voorkomen van cravings. Hiermee kan je stap 1 en 2 in het vervolg overslaan en tja dat is stiekem wel wat we allemaal willen niet waar? Ten eerste is het VOLLEDIG voorkomen van cravings van het een op het andere moment niet voor iedereen weggelegd, maar verminderen kan (ook jij!) het wel. Begin met het eten van producten die de maag vullen en die zorgen voor een verzadigd gevoel. Producten als groenten en fruit hebben een groot volume, die zorgen dat je maag ‘gevuld’ is. Producten met de goede vetten zorgen daarnaast voor een verzadigd gevoel, wat de neiging naar craven minder maakt. Ontzeg je lichaam daarnaast geen productgroepen (tenzij je een allergie of intolerantie hebt natuurlijk), het gevolg is namelijk dat je er alleen maar EXTRA ZIN in krijgt.

4. EEN GOEDE START IS HET HALVE WERK

Zorg dat je de dag GOED start met een stevig ontbijtje. De dag beginnen met honger gaat je namelijk niet verder helpen. In mijn geval betekent “honger in de morgen = een dag met veel honger zorgen”. Zorg dus voor een goed verzorgde start die jouw lichaam in balans brengt, waardoor je de rest van de dag bewuste keuzes kunt maken en niet CONSTANT naar eten zoekt.

5. GUN JEZELF EENS WAT

De laatste is het belangrijkst. Gezond leven gaat niet om het volhouden van een dieet, het gaat om het veranderen van je levensstijl. Een gezonde levensstijl betekent niet dat je nooit meer wat ongezonds in je mond mag stoppen. En zeg nu eerlijk: NIEMAND gaat toch de rest van zijn leven verder zonder nog EEN chocolaatje, pizza, zakje chips of frietje te eten? NEE. Belangrijk is dat je jezelf ook af en toe eens een momentje “genieten” gunt. Plan deze momentjes gewoon van te voren af en maak een “portie” klaar die in jouw levensstijl past. Houd er gewoon een beetje rekening mee de rest van de dag door dan vooral gezonde producten te kiezen en als het moment daar is..: EET & GENIET!

2016-02-19 11.08.27

Remember: cravings zijn niet het einde van de wereld. Ook ik probeer de draad na mijn “rijstwafels-met-pindakaas-feestje” weer op te pakken en vandaag gewoon weer goed en gezond te eten. Laat een tegenslag je niet tegenhouden in het bereiken van je DOEL!

HAPPY FRIDAY!

Liefs, Monique

%d bloggers liken dit: