HOE VOORKOM IK BLESSURES? 8 TIPS.

8 Tips om hardloop-blessures te voorkomenHoe voorkom ik blessures bij hardlopen? 8 Tips.

Hardlopen is HEERLIJK & LEUK, maar het is niet werelds meest lichaam-vriendelijke sport. Gewrichten en spieren krijgen heel wat te verduren door de schokken die je lichaam opvangt bij elke stap die je neemt. Het gevreesde gevolg kan dan ook makkelijk optreden: een blessure.

En ja, dat is UITERMATE VERVELEND. Vaak is het verstandig je hardloopsessies flink in niveau te verlagen of zelfs tijdelijk helemaal te stoppen (net als ik). Houd je geen rekening met je blessure, dan kan deze verergeren, schade veroorzaken en zelfs chronisch worden en dat willen we natuurlijk niet!

Gelukkig zijn er manieren om deze gevolgen voor te zijn. We noemen dit preventie van blessures; ofwel blessurepreventie!

Voordelen van hardlopen

8 Tips om hardloopblessures te voorkomen:

1.Trek goede schoenen aan
Je hebt het vast al genoeg gehoord, maar het blijft ontzettend belangrijk: goede schoenen. De juiste schoenen zorgen voor een goede demping en dat is, zoals je hierboven kan lezen, erg belangrijk tegen de schokken die je lichaam met het rennen te verduren krijgt. Niet alleen zorgen schoenen voor de juiste demping, maar ze kunnen ook helpen je voeten in de juiste stand te houden tijdens het rennen. Heb jij problemen met het correct plaatsen van jouw voeten tijdens het rennen? Dan bestaan er lichtelijk corrigerende schoenen die je daarbij kunnen helpen. Daarentegen kunnen versleten schoenen er weer voor zorgen dat je voeten niet correct geplaatst worden tijdens het rennen en dit kan klachten opleveren.

2. Loop niet te hard van stapel
Loop niet meteen de eerste keren al 8km als je dit nooit doet. Je lichaam is deze zware belasting nog niet gewend en heeft je spieren nog niet kunnen aanpassen. Een goede opbouw is dus belangrijk om je lichaam geleidelijk te laten wennen en het te laten aanpassen aan de belasting die het hardlopen met zich meebrengt.

3. Geef je lichaam de kans te herstellen
Je spieren dienen zich aan te passen aan de nieuwe belasting, zoals je hierboven kan lezen. Hier is tijd voor nodig. Je lichaam en spieren zijn niet in een uurtje volledig hersteld. Zorg dus dat je lichaam voldoende hersteltijd krijgt voor je weer de weg opgaat in je runoutfit!

4. Geef je lichaam rust als het hierom vraagt
In theorie zouden je spieren zich in 24 uur kunnen aanpassen (soms iets langer, beginners etc.) aan de belasting die het gekregen heeft. Maar dit betekent niet dat je in alle gevallen weer, na 24 uur precies, je rondje kunt gaan rennen. Luister naar je lichaam. Geeft je lichaam aan dat je er nog niet klaar voor bent? Schreeuwt je lichaam om nog een uurtje slaap of een rustig ochtendje? Luister hier dan naar. Een vermoeid lichaam kan minder kracht leveren, waardoor de kans bestaat dat je het lichaam overbelast. Gun je lichaam de rust die het nodig heeft en voorkom blessures.

5. Let op je loophouding
Goede schoenen kunnen de stand van je voeten iets of wat aanpassen, maar daarnaast is het belangrijk ook zelf op je loophouding te letten van het gehele lichaam. Probeer je rug recht te houden, laat je schouders relaxen (niet optrekken), beweeg je armen mee en probeer je voeten recht vooruit te plaatsen. Dit is natuurlijk niet allemaal in één RUN te bereiken, maar probeer op elk aspect te letten en je merkt dat het gedurende de tijd automatisch beter zal gaan!

6. Warming-up & Cooling-down
Je lichaam laten wennen aan de RUN die voor hem klaarstaat doe je door een warming-up te doen. Je lichaam wordt klaargestoomd voor de prestatie die het moet leveren. Daarnaast is ook een cooling-down aan te raden om je lichaam rustig te laten ontspannen na de prestatie. Het maakt de spieren los en geeft je lichaam de kans rustig af te koelen en te herstellen. Een goede warming-up en cooling-down zorgen dus voor een geleidelijke belasting op- en afbouw en helpen blessures voorkomen

7. Laat je lichaam na het rennen niet teveel afkoelen
Trek na het sporten een vest of jas aan, ook al heb je het nog zo warm. Stel ook het douchen niet te lang uit. Laat je het lichaam te lang afkoelen, dan kan een onbehagelijk gevoel ontstaan waarbij lichte spierpijn langzaam over je lichaam verspreidt. Neem dus een lekkere douche die de spieren laat ontspannen!

8. Beenspieren trainen
Last but not least; KRACHTTRAINING. Wie denkt dat hardlopen en krachttraining niet samen gaan, heeft het mis. Sterke spieren zorgen er namelijk voor dat schokken en belasting op de gewrichten worden opgevangen. Sterke spieren houden de gewrichten op zijn plaats en zorgen voor stabiliteit. Welke spieren je allemaal kunt trainen en welke oefeningen je kunt doen, zal ik snel posten in een nieuwe blog!

Laat blessures je RUNS niet verpesten en take care of your body 🙂

Hoe voorkom ik blessures bij hardlopen? 8 Tips.

Succes!

Liefs, Monique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.