7 voordelen van hardlopen

Published by

on

Ik deed een poging uit te zoeken hoeveel sporten er wel niet zijn in de wereld. Om vervolgens een lijst redenen te geven met waarom je dan (uit al die sporten) voor hardlopen zou kunnen kiezen. Wat is er zo ideaal aan een sport als hardlopen?

Helaas kwam ik met het zoeken naar het aantal sporten in de wereld niet veel verder dan ‘ontelbaar‘. Wat natuurlijk ook wel logisch is. Tenslotte kan de perceptie van wat een ‘sport’ is, voor ieder land of ieder persoon anders zijn. Hoe de een het huis schoonmaken een sport noemt, is de ander het hier totaal niet mee eens.

Laten we het er dus maar voor het gemak op houden dat er HEEL VEEL sporten zijn. Dus: Waarom hardlopen? Wat zijn de voordelen van hardlopen?

VOORDELEN OP EEN RIJTJE:
(althans wat een ‘voordeel’ is in mijn perceptie dan 😉 )

1.DEUR UIT EN GAAN
Een van de grootste voordelen aan hardlopen voor mij is; de deur uit en gaan. Je hoeft niet eerst ergens naar toe te reizen of je nog ergens extra om te kleden. Hijs jezelf rechtstreeks vanuit je pyjama of werkkleding in je run-outfit en.. GAAN!

2.HET KAN ALTIJD
Van punt een rollen we meteen in punt twee. Rennen kan altijd. Het hoeft niet veel tijd te kosten, omdat je dus letterlijk de deur uit kunt rennen. Sta een half uurtje eerder op en ren nog lekker een rondje om de dag fit te beginnen. Geen ochtendmens? Ren nog net voor de lunch of stel het avondeten een half uurtje uit. Sneak net voor je favo soap nog even die schoenen in of ren daarna een rondje (voor de nachtbrakers). Kortom, geen excuses meer; rennen kan altijd.

3.GEEN VERPLICHTINGEN
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb een hekel aan verplichtingen. Elke dinsdag, donderdag en zondag training om 19.00, betekent voor mij: ‘ik heb geen zin’. Met hardlopen bepaal je het lekker zelf. Je kunt je trainingen per week inplannen hoe het jou uitkomt en het nog per dag aanpassen ook. Zo hoef je niet elke keer je beste maatje af te zeggen om spontaan samen een serieavond te houden, dan ga je toch gewoon iets eerder?

4.EIGEN BAAS OVER JE KUNNEN
Wil je lichaam eens een dag écht niet vooruit? Voelen je benen tijdens het rennen aan als zakken zand doorweekt met water? Dan heb jij misschien je dag niet. Geen probleem! Pas ter plekke nog je training aan naar een run die op dat moment het beste is voor jouw lichaam en waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Je bent je eigen baas!

5.CHEAP
Een klein, maar belangrijk voordeel: cheap! In principe hoeft hardlopen niet heel duur te zijn. Je investeert eens in de zoveel jaar in goede schoenen (geen volledig sporttenue nodig + in een pyjama legging kan je prima rennen #likeme) en verder de NATUUR. Voor de natuur hoef je geen contributie te betalen, dat scheelt moneys!

6.REGEN; BOEIEND!
Natuurlijk ren je het liefst met een lekker zonnetje, ik ook. Maar wat kan een drupje regen kwaad? Regen tijdens het hardlopen is misschien niet leuk, maar het kan veel erger. Als hardloper heb je namelijk geen last van regendruppels die met 40km per uur tegen je hoofd knallen (wielrennen) of met afkoelsessies, omdat je naar de uitleg van de trainer staat te luisteren (hockey etc.). Kortom; ook met regen kun je prima rennen, wie weet ga je er stiekem nog wel van genieten (ps: als het vriest is het niet bepaald aan te raden).

7.IT FEELS GOOD
Oke, dit is misschien niet specifiek een voordeel van alleen hardlopen, maar oh wat voelt het goed om lekker gerend te hebben! Moe maar voldaan & zwetend maar trots. Een SUPER gevoel om de dag mee te beginnen of te eindigen toch?

Natuurlijk zijn sommige voordelen op meerdere sporten van toepassing, maar zeg nu zelf; hardlopen heeft er toch aardig wat niet waar?
LETS RUN!

Heb jij nog meer voordelen van hardlopen en wil je die delen? Laat vooral een reactie achter!

Liefs, Monique

 

IMG_8299

%d bloggers liken dit: